• 瀏覽: 1,419
  • 回覆: 26
PART 1:代議民主的不足

從受命於天到代議民主:
現時西方社會普遍採用代議民主,即由人民選舉產生代表去表達民意。
相對古代皇權受命於天思想,這無疑是一種進步,民意有了影響力。但不難發現,實行代議民主的地方,依然存著民意未能反映和政府欠缺效率問題。
先說民意未能反映問題:
就以美國為例,任何時候任何調查,都顯示了多數民眾支持增加槍械管制。亦任何總統候選人亦以增加管制作政綱。但現實是,任何總統都沒有認真推動立法工作,當中出了什麼問題?
選舉是一人一票,但亦是需要大量金錢游戲。參加選舉就需要募捐。槍械生意人就借募捐活動阻止了任何總統去真正推動管制立法。當然,美國有相關法律去規管這些政治捐獻防止官商借此勾結。但是,水至清則無魚,這些法律規管真的有效嗎?事實勝於雄辯,雖然民意基礎和參選政綱都訴說需要增加管制,但事實呢?事實上曾經有總統認真的去推動立法嗎?
再說政府欠缺效率問題:
選舉造成不停的改朝換代,亦做成了資源浪費和政府功能下降。為何資源會浪費?別說選舉花錢了,反正錢可以印出來。人民選舉一些代表出來,當然希望代表們在整個任期都能盡心盡力去改善社會。可是,當到了任期尾段,代表們就總是集中精力去為下次選舉準備,去力爭連任或摧捧年青黨友,不能集中本來的工作。何解政府功能下降?當執政者不知道下次能否連任,他們還能有效推行需要誇任期完成的巨大工作嗎?他們作出誇任期誠諾時,還可信嗎?這樣,政府每每變得短視,不願作長遠投資,每每抱著贏了下次選舉再算的心態,這情況尤其在任期未段更為顯注,政府效率因此大大降低。

PART 2: 民主集中的改進
唔講住…先看看反應再說…

咁係多字...
話之你講定唔講..
全部唔睇...
盲目支持

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2015-10-9 08:14 PM 發表
咁係多字...
話之你講定唔講..
全部唔睇...
盲目支持
甘密睇?眼會痛,我想睇吓9upD乜

但撳個enter隔行都吾做?

我只好盲目反對

民主就係喜9up御責

而家香港既情況要開槍吾中

再修正,乜你認為香港仲得閒9up完再

揾個人負責咩?你真係吾知米貴?

仲9up?

引用:
原帖由 進擊的pk 於 2015-10-9 08:21 PM 發表

我只好盲目反對

民主就係喜9up御責

揾個人負 ...
你係咪話我...你條正pk

老共現在行咁好運,睬你老美都有味,除非你打贏阿爺。

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2015-10-9 08:14 PM 發表
咁係多字...
話之你講定唔講..
全部唔睇...
盲目支持
一會做個briefer版

引用:
原帖由 填不盡 於 2015-10-9 10:17 PM 發表

就係「不知道」可唔可以連任,先至會去做返多啲事博連任。如果一早「知道」一定可以連任,咁就變咗「做又卅六、唔做又卅六」,乜「巨大」工作都唔會去做喇。呢種情況嚮底層政府尤其明顯。
其實做首長 如果見個勢輸左知道冇得留低
仲會整D屎下一任TIM
英國係香港做左D咩就係好例子

獨裁好唔好係睇當權先友醒唔醒 大上大落
民主選舉就平均D 但就一定唔太好 一好對手就拖後腳... 你唔中招 對手點上位

二者有好有唔好

引用:
原帖由 進擊的pk 於 2015-10-9 08:21 PM 發表
我只好盲目反對
民主就係喜9up御責
揾個人負 ...
Briefer版:

古代皇權受命於天到今天西方代議民主
民意有了影響力是一種進步
但還是有兩個問題:
1.未能反映民意 2.政府效率低

美國民眾大多支持管制槍械
歷代總統候選人亦說要管制槍械
但何解依然無真正立法管制槍械?
原因:選總統要錢而槍械商人願捐款
商人左右了歷任總統真正立法

選舉制度造成需不停改朝換代
從政者在任期未段只關心下次選舉
不專注服務社會的本份
任期有限而不能保證下次當選
從政者只關心短期事情
對需長時間進行工程即忽略了

引用:
原帖由 填不盡 於 2015-10-9 10:17 PM 發表
就係「不知道」可唔可以連任,先至會去做返多啲事博連任。如果一早「知道」一定可以連任,咁就變咗「做又卅六、唔做又卅六」,乜「巨大」工作都唔會去做喇。呢種情況嚮底層政府尤其明顯。
我意思是
要博連任就需要做立即見效事情
對於要長時間才建效事情就忽略

但只做短時間建效事
就會變成有時會頭痛醫頭欠長遠觀

引用:
咁即係[博連任]期間先做下少少野囉

引用:
原帖由 MING011 於 2015-10-9 11:14 PM 發表 我意思是要博連任就需要做立即見效事情對於要長時間才建效事情就忽略但只做短時間建效事就會變成有時會頭痛醫頭欠長遠觀
同意,
政棍只做可以搏取眼球嘅事情,
至於長遠時間才會見効嘅嘢,
相信政棍們唔會真心去推動,
因為要長遠才見効……到時可能為對手作嫁衣裳(到時政棍可能已退休或者連任失敗)!

引用:
原帖由 MING011 於 2015-10-9 11:07 PM 發表

Briefer版:

古代皇權受命於天到今天西方代議民主
民意有了影響力是一種進步
但還是有兩個問題:
1.未能反映民意 2.政府效率低

美國民眾大多支持管制槍械
歷代總統候選人亦說要管制槍械
但何解依然無真正立 ...
古代皇帝的權來自戰場,殺人無數血流成河,

受命於天只是說的好聽一些,包括華盛頓也是戰場勝者,

地球上所有權力都是從戰場穫得,從來不是民意,

得權之後怎樣玩,花樣很多,可以選,也可以不選,