• 瀏覽: 5,784
  • 回覆: 72
香討人只睇標題,唔睇內文,下半段冇擺出來,以偏蓋全,有誤導成份

代表《壹週刊》的資深大律師余若海則在最後補充陳詞時稱,記者的職責與法官不同,法官需要全面了解事件的事實與證據,從而做出判決,而記者的角色則是「獵犬」,職責是向大眾報道相關信息和看法,該觀點得到法官認同。

法官還表示,考慮到若新聞機構報道時經常需顧慮巨額賠償,日後或沒有媒體願意作同類調查報道的情況,他稱如果裁決有利霸王,是否該考慮基於新聞自由,降低賠償額。

引用:
原帖由 ka1220 於 2015-9-1 10:28 AM 發表 香討人只睇標題,唔睇內文,下半段冇擺出來,以偏蓋全,有誤導成份 代表《壹週刊》的資深大律師余若海則在最後補充陳詞時稱,記者的職責與法官不同,法官需要全面了解事件的事實與證據,從而做出判決, ...
社會就係想日後冇傳媒作出同類失實報導

引用:
原帖由 ka1220 於 2015-9-1 10:28 AM 發表
香討人只睇標題,唔睇內文,下半段冇擺出來,以偏蓋全,有誤導成份

代表《壹週刊》的資深大律師余若海則在最後補充陳詞時稱,記者的職責與法官不同,法官需要全面了解事件的事實與證據,從而做出判決, ...
有些情況仲嚇死你添啦

引用:
原帖由 ka1220 於 2015-9-1 10:28 AM 發表

代表《壹週刊》的資深大律師余若海則在最後補充陳詞時稱,記者的職責與法官不同,法官需要全面了解事件的事實與證據,從而做出判決, ...
新聞自由同毒果作新聞自由唔同的

果果為打官司自稱記者係狗架,日後咪話人貶低佢地呀!

(獵太點都係狗嘅一種掛?)   

引用:
原帖由 siutatbo 於 2015-9-1 10:46 AM 發表
果果為打官司自稱記者係狗架,日後咪話人貶低佢地呀!

(獵太點都係狗嘅一種掛?)   
記者被形容係狗,仆街記協又唔敢出聲?

引用:
原帖由 royalblue007 於 2015-9-1 10:18 AM 發表
http://hkgpao.com/2015/08/面對天價索償誹謗案-一卸二頼三狡辯-自稱記% ...
一間好既傳媒 , 只會越做越大間 , 但一間靠嘩眾取寵 ,老作呃人的劣霉 , 無論點都撐不了幾耐時間.

法官陸啟康則質疑霸王產品的銷量受損未必完全與內地傳媒報道有關,或有香港讀者致電內地親人,轉告相關報道,也可能有人通過微信等社交媒體傳播霸王產品不安全的信息。

咪又係引用 1傳霉 既報導先搞到銷量下跌囉,
天才法官

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2015-9-1 10:58 AM 發表 記者被形容係狗,仆街記協又唔敢出聲?http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg
因為阿海仲幫手打緊單case, 輸咗之後再睇下妓協出唔出聲..

引用:
原帖由 【Mr.Pong】 於 2015-9-1 10:32 AM 發表
有些情況仲嚇死你添啦
你講毒果

引用:
原帖由 間條有料 於 2015-9-1 10:42 AM 發表
個官都ON嘅,有調查作實就唔駛比人告啦。

唔單止係咁, 只要傳媒唔好選擇性黎插人,以事論事,好似消費者委員會咁,拎哂同類既產品黎化驗,又列舉世界上各種既標準黎比較,等讀者自巳黎評論,邊隻產品會有可能致癌,咁做咪公平公開咯。依家為左煽情,為左插人,為左反中,又為左吸人眼球,所以就作左呢扁文章,仲美其名係新開自由添。抵死

尼類美名為探索實際係捕風捉影假報導只會助長記者誇大失實報導,必不可縱容,助長傳媒歪風及謠言散播 ... 重罰之外並應對記者及編輯作出點名不道德譴責,以正視聽

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]