• 瀏覽: 12,836
  • 回覆: 117
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 出貓王子 於 2015-8-29 12:39 AM 發表
有條友玩忽然岸久,天然氣依家咁便宜,中國洗唔洗擔心俄羅斯延遲供氣?再講,里篇新聞根本唔會影響中俄Su35交易,俄羅斯依家咁窮,佢唔同大陸做軍火交易就等食屎都得啦。所以話,果條友真係冇乜邏輯思維,西毛質素真 ...
軍火貿易 只係俄國外交手段(只佔出口 3~7% 左右吧)

俄國 超過8~9成 外貿收入 來自資源出口 (木材,礦石,石油,天然氣)

引用:
原帖由 出貓王子 於 2015-8-29 12:39 AM 發表
有條友玩忽然岸久,天然氣依家咁便宜,中國洗唔洗擔心俄羅斯延遲供氣?再講,里篇新聞根本唔會影響中俄Su35交易,俄羅斯依家咁窮,佢唔同大陸做軍火交易就等食屎都得啦。所以話,果條友真係冇乜邏輯思維,西毛質素真 ...
有些香江人做慣洋人隻狗,唔識做返個人,牠們逢中必踩,逢西必奶,牠們最想中國死,以世世為洋奴為榮。

引用:
原帖由 yc0688 於 2015-8-28 11:38 PM 發表 好象是俄方為保就業堅持不讓中國公司參加競標鋪管,俄國公司效率低下,費用還貴。http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg
咁即係仲有冇你所講既中俄聯手天下無敵?

引用:
原帖由 出貓王子 於 2015-8-29 12:51 AM 發表

今期國際市場資源價格暴跌,你認為俄羅斯如何面對?

好似打算轉型,因為俄國 近呢百年來 第一次 "工資水平" 跌到同中國差唔多!
俄國呢一刻 最低工資 係90~100美元 (576~630 人仔)

不過 普京大帝 "三心兩意" 中,唔知佢有乜打算!

PS:俄國係油價狂升時, 滾存咗 2個 石油福利基金, 都有成3000~5000億 美元左右 ,5~7年之間都餓唔死人!

引用:
原帖由 不G道 於 2015-8-29 01:06 AM 發表
好似打算轉型,因為俄國 近呢百年來 第一次 "工資水平" 跌到同中國差唔多!
俄國呢一刻 最低工資 係90~100美元 (576~630 人仔)
不過 普京大帝 "三心兩意" 中,唔知佢有乜打算!

PS:俄國係油價狂升時, 滾存咗 ...
可否解釋下紅字呢句??? 你知唔知大陸[一線城市]最低工資係幾多???

引用:
原帖由 長春二子 於 2015-8-29 01:23 AM 發表

可否解釋下紅字呢句??? 你知唔知大陸[一線城市]最低工資係幾多???
俄國 水電/住宿/醫療 近乎免費.

圍起來 都係差唔多!

引用:
原帖由 不G道 於 2015-8-29 01:30 AM 發表
俄國 水電/住宿/醫療 近乎免費.

圍起來 都係差唔多!
我係問你大陸最低工資係你所講的100美元???

引用:
原帖由 長春二子 於 2015-8-29 01:36 AM 發表

我係問你大陸最低工資係你所講的100美元???
1000~1400人仔吧?

不過大陸 住宿水電醫療 都貴 圍起來都係一條數

引用:
原帖由 tk9394.1314 於 2015-8-28 11:44 PM 發表
中國由建國開始就已經冇朋友,只係啲傻仔攞嚟打飛機

國與國之間從來都唔會係朋友,只會有利益關係,而且俄佬更加唔係中國既朋友,只能夠話係戰略夥伴

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]