• 瀏覽: 38,969
  • 回覆: 424
  • 追帖: 4
+23
其實中國個個唔同朝代都有唔同裝備

個人覺得元朝比較實際,騎射為主,厚甲等做箭靶

[ 本帖最後由 lkcckl123321 於 2015-7-31 06:43 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 香港人1號 於 30-7-2015 18:58 發表 中國係古代一向都係全球最有錢嘅國家
x2
樓主啲認知明顯全部來自電視電影

戰鬥力高先係最緊要,裝束有咩所謂

引用:
原帖由 coco2146541 於 2015-7-30 06:58 PM 發表 你冇睇過三國志入面D兵有冇盾有冇甲,有冇睇過滿城帶黃金甲。
呢兩套未睇過,起碼都立下眼武則天掛

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2015-7-31 12:35 AM 發表

所以我話唔計戰力!我都知好睇唔等於好打。

總之羅馬士兵金屬頭盔、金屬護甲、金屬盾,再加披風 ,成個設計= 好有型。
即係對你來講, 重點在於型唔型啦. 至於保護好唔好, 實際上好唔好打, 其實都係次要啦.
明曬, 完全明曬!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2015-7-30 05:51 PM 發表
我自已已有幾個答案:

1. 中國兵人數實在太多,人命賤,死了便算不用保護!

2. 多數時期中國太窮,用不起金屬!

3. 中國兵體力較羅馬兵差太多,把金屬盾、頭盔、護甲全佩備後,走不了多遠!

所以只有講究 ...
你連古代最有錢既國家係邊個都未L知就收皮啦

中國窮 點都富過以前西方國家吧

個個有練鐵布衣

中國盾

真真正正唔用盾作戰的,只有日本仔

表面原因:武士道精神。

真正原因:太窮

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2015-7-31 12:35 AM 發表

所以我話唔計戰力!我都知好睇唔等於好打。

總之羅馬士兵金屬頭盔、金屬護甲、金屬盾,再加披風 ,成個設計= 好有型。
你看過文藝復興以後西方有沒有拿盾的士兵?看看歷史上百年戰爭英國的長弓兵怎打敗法國的重甲騎士,很簡單說中東至東亞地區很早已經不穿板甲不拿盾改穿強化皮甲或片甲,因為火器發達,拿盾穿重甲在火槍強弩面前一樣不堪一擊,而且更加沒有靈活性,不如穿輕甲(皮甲)對槍弩防禦能力不差多少之餘,還有良好的活動能力
至於好不好看,你看日本武士好不好看?日本武士(在奈良時代以後已經放棄盾牌)盔甲也不過是竹片編穿成,也沒披風,也可以很好看

樓主睇戲中毒太深

秦朝已經有啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]