• 瀏覽: 38,953
  • 回覆: 424
  • 追帖: 4
+23
引用:
原帖由 tinpingest 於 2015-7-30 10:12 PM 發表
很有成哥風格……

我是有圖為證,憑良心說,羅馬兵還是中國兵威風! (不計戰力,那有更多看法!)

引用:
原帖由 erkc 於 2015-7-30 10:19 PM 發表

你先搞清楚羅馬的軍制是怎樣的吧
羅馬的軍隊構成除了以重步兵構成的軍團外還有由各式部隊(輕/重騎兵、戰象、弓兵、輕步兵等等)組成的輔助軍
而輔助軍也因為有不同類型的兵種所以裝備也五花百門,你認知中的羅馬 ...
就算是以古羅馬最威風,最鐵甲的一種,和中國最厲害的一種比,

也是羅馬的保護性、形態、設計最賞心悅目,現在看也很有型!

看清朝最威風的軍服就是這樣,仍是很難看!

引用:
原帖由 港是港非 於 2015-7-30 10:24 PM 發表
中國古代唔用盾,最大原因係樓主唔睇歷史書,歷史資料。所以中國古代無點發展盾牌。
用清朝軍備說問題,梗係俾你雞蛋內挑到骨頭。
戰國時代,戰國七雄已有騎兵,弓箭手,盾牌。一代代發展,到清代時稱後金,重來追求 ...
羅馬的方形陣、龜甲陣,鐵盾都有其重要的作用,古中國發展出什麼著名盾陣?!

民國時期,一窮二白,大家都很明白!

中國人不能負重甲...?

宋朝的步人甲笑而不語...

古代中國人有沒有盾牌...請參考完"武經總要"再說...

不是中國人發展唔出盾
而係歐洲式盾+甲既組合太重
犧牲太大, 基本上毫無機動力可言

而係好多時中國人在戰術上
唔希望士兵因重甲損失太多機動能力
至有好似中國人少用盾既感覺
其實歷代中國士兵都有若干比較輕便既盾

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2015-7-30 10:32 PM 發表

就算是以古羅馬最威風,最鐵甲的一種,和中國最厲害的一種比,

也是羅馬的保護性、形態、設計最賞心悅目,現在看也很有型!
威唔威風, 形唔形係你主觀想法O者. 究竟使用乜野裝備, 係基於各自戰場上的需要.
如果鐵甲和盾牌精良就可以打勝仗的話…
講裝備, 同成吉思汗領導的蒙古軍比較, 當時歐洲軍隊的裝備絕對完勝,
完全把身體包裹的厚鐵甲, 也有大盾牌, 弩也已經普及了. 呢O的蒙古軍都冇.
但對著輕裝的蒙古軍, 被歐洲人被打到投曬降. 個人覺得好睇係冇用的.
睇戲就緊係要好睇要華麗啦. 上戰場呢就……………

引用:
原帖由 amx_011 於 2015-7-30 11:24 PM 發表

威唔威風, 形唔形係你主觀想法O者. 究竟使用乜野裝備, 係基於各自戰場上的需要.
如果鐵甲和盾牌精良就可以打勝仗的話…
講裝備, 同成吉思汗領導的蒙古軍比較, 當時歐洲軍隊的裝備絕對完勝,
完全把身體包裹的厚鐵 ...
蒙古西征的裝備可是比當時歐洲好上幾倍的……
以當時全世界而言蒙古騎兵的裝備也是最重型的(特別是怯薛衛隊)
全身板甲在歐洲出現已經是2個世紀後的事

啲不學無術之人知識眞係笑撚死人﹐子曰:以子之矛 攻子之盾 出自何經何典呀?
   如果中國古時冇盾嘅話就唔會造字做個盾子噃。
引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2015-7-30 04:42 AM 發表
最近看了戰狼300,羅馬、斯巴達等的軍服很威風,想問

1. 羅馬士兵都有盾,有的圓,有的長形,古中國好像歷代都很少用盾?只記得三國有藤甲兵。

盾能提供最佳保護,擋箭更好用,為何中國兵發展不出用盾?

是 ...

引用:
原帖由 erkc 於 2015-7-30 22:07 發表
1.又是那爛到不能再爛的的"弩萬能論"
弩不是萬能
但弩的殺傷力很大
而且弩和弓不同
不用特殊訓練便可使用

以我所知,秦國步兵已經有用盾 ,

滿城盡帶黃金甲~又係咩呢?

引用:
原帖由 今生何求 於 2015-7-30 11:37 PM 發表
   啲不學無術之人知識眞係笑撚死人﹐子曰:以子之矛 攻子之盾 出自何經何典呀?
   如果中國古時冇盾嘅話就唔會造字做個盾子噃。  
sorry ,可能我標題唔清楚,我不是說中國無盾,而是不重視用盾,少用,也沒發展出威力強的盾陣!

我改返清楚個標題

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]