• 瀏覽: 11,991
  • 回覆: 91
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 skm1209 於 2015-7-30 12:01 PM 發表

孔明的確有能力, 但至於神喇, 除左羅貫中, 仲要表揚一下光榮
係喎,KOEI三國志真係陪住成長,好玩既軍事遊戲

都是後人神化之作。
孔明政治能力比行軍指揮強。
毛則相反。

引用:
原帖由 瘋狂樂曲 於 2015-7-30 12:59 PM 發表 彭係鬼軍事天才喺韓戰期間去問毛點樣打毛俾一句話……ok嘅就快快贏,唔ok嘅就慢慢贏
毛係主席 彭問佢點打好奇?

毛係屬於政治方向指導 要知道 軍事服務於政治 想打出什麼結局來 當然要請示主席 呢啲係基本野 拜託!

彭既能力無需質疑 一個叻既司令 管掂下屬 洞悉敵方作戰意圖 能制定全面作戰方案 把軍隊緊握手中 使之隨意調動有如自己手腳般靈活 拿着手中垃圾武器 打出震驚全世界成績 把戰爭變為一門藝術 天才與否 世人自有公論!

引用:
原帖由 港是港非 於 2015-7-30 04:53 PM 發表

你唔即係幫我解話。
打仗要識利用地理因素,任何地理因素都不能阻止真正戰爭統帥取勝的機會,只有蠢人,咩地理情況都係戰敗的重大因素。

我覺得閣下打機打得太多

麻煩睇睇, 當年白起可算帶兵高明, 都要引趙兵出戰先可以用戰術擊敗, 點解白起唔就地解決趙括呀, 要攪咁多?

引用:
原帖由 港是港非 於 2015-7-30 05:10 PM 發表

孔明有咩政治能力。
排除異已,打壓後輩人才。在劉備死後,孔明主政至死,蜀再無人才出。最叻係當年關羽死時,通風報訊的郵差,廖化。魏,東吳在劉備死後,直至滅亡前長期有人才出。

蜀的經濟最差,三國之中,人口最少,百姓最窮
廢話

劉備死前,蜀有乜人才?

劉關張孔明等等......係蜀原住民?

唔好講其他,剩係講軍工兵器,蜀地肯定同繁榮的魏吳有一大段距離

引用:
原帖由 stephen009 於 2015-7-30 05:42 PM 發表

廢話

劉備死前,蜀有乜人才?

劉關張孔明等等......係蜀原住民?

唔好講其他,剩係講軍工兵器,蜀地肯定同繁榮的魏吳有一大段距離
咁孔明以我所知.. 真係有d 不重用四川仕族既..
因為佢地係外來勢力.. 有d 內部矛盾.. 李嚴都係比佢迫走..

蜀地肯定同繁榮的魏吳有一大段距離..呢個真.. 比想像既距離仲遠..
成個經濟民生既重生力量好有距離..
你話對方領導廢都仲有得打下.. 但魏吳都唔差..

From Wiki
  • 魏元帝曹奐景元四年(263年),滅蜀之前,663,423戶,4,432,881人。滅蜀之後,納稅戶943,423戶,5,372,881人。[3]
  • 蜀漢昭烈帝劉備章武元年(220年),200,000戶,900,000人。[4]
  • 蜀漢後主劉禪炎興元年(263年),民戶280,000戶,940,000人。此外,帶甲將士102,000,吏40,000人,總計1,082,000人。[5]
  • 吳大帝孫權赤烏五年(242年),523,000戶,2,400,000人。[6]
  • 吳後主孫皓天紀四年(280年),民戶523,000戶,2,300,000人。此外,帶甲將士230,000,吏32,000人,總計2,567,000人。[7]

牛頭唔搭馬嘴
三國演義講嘅諸葛亮係神,三國誌講嘅諸葛亮只係文官,權傾朝野有何不可,何來軍事天才?
蘇東坡嘅赤壁懷古所提嘅只係周瑜,完全冇提諸葛亮
故壘西邊,人道是三國周郎赤壁。
羽扇綸巾,談笑間,檣櫓灰飛煙滅。

引用:
原帖由 獨食者 於 2015-7-26 06:30 PM 發表 等我夫講下野其實呢,三國果套小說呢,係偏心了孔明.借箭係真係孔明發明既.三分天下係曹操諗.火燒連船係黃蓋.就連孔明既特微其實周俞,只係黃罐忠囉左周,放去孔到.其實孔明只係一個外交官.
又一個三國誌同三國演義都唔識分既盲毛

在下愚見,諸葛亮只能算是政治家和軍事家。當然算不算一流還是九流,無從考究。因為現在的歷史又有多少是正史,有多少是野史。至於老毛,我只能說他是一個把帝王之術運用得爐火純青的人,但他絕對算不上一個治國能手,更談不上是軍事家。如果他是軍事家,那開國十大元帥算什麼?

引用:
原帖由 港是港非 於 2015-7-31 05:51 PM 發表 第一次北伐,蜀兵遠多於魏兵,結果大敗。於是才有出師表孔明所講,兵貴精,不貴多。以後出兵人數比第一次大大減少。如此一來,北伐更難成功。以一敵眾,更難取勝。與毛澤東兵法相反,毛澤東係敵進我退,敵退我圍, ...
什麼平原地區 . 之前唔知邊個講話打仗係唔受地理因素影響

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]