• 瀏覽: 11,990
  • 回覆: 91
  • 追帖: 1
張良勁D

引用:
原帖由 成a123 於 2015-7-26 11:17 PM 發表
既然是軍事天才,為何北伐多次也到不到長安城外?
上半生可能是天才,但下半生偏安西南已誤判形勢。

須知地理環境因素已經係一個係好大問題, 古時物資補給係好重要, 冷兵器時代堅壁清野係唔易被攻入

只可以話, 生不逢時, 如何努力或者有能力都唔係話反轉局面就可以; 相反老毛果套夾正時機, 號召人民能力高過國民黨好多, 成功因素之一也

當如果加埋管治能力, 毛魔行埋一邊啦, 一個令中國衰落多時之人

引用:
原帖由 KenNeed 於 2015-7-28 12:30 AM 發表
三國演義大部份係假,正史周瑜強孔明百倍,美周郎之稱,可惜短命。三氣周公瑾全是假。其實從唐到宋一直人們評價周瑜才是最強,直到羅貫中寫故仔作野,D人信咗以為真

http://n2.hk/d/images/r10/mobile ...
杜甫是那個朝代?

真正的軍事天才是 白起  ~~ 從未打過敗仗~~

白起指揮許多重要戰役,平生大小70余戰,沒有敗績。伊闕之戰殲滅韓魏24萬聯軍,徹底掃平秦軍東進之路。大破楚軍,攻入郢都,迫使楚國遷都,楚國從此一蹶不振。長平一戰一舉殲滅趙軍45萬人,開創了中國歷史上最早、規模最大的包圍殲敵戰先例,奠定了自己被后世尊為一代名將的基礎[2][11]白起的作戰指揮藝術,代表了戰國時期戰爭發展的水平。白起用兵善于分析敵我形勢,然后採取正確的戰略、戰術方針對敵人發起進攻。如伊闕之戰中集中兵力,各個擊破;鄢郢之戰中的掏心戰術,並附以水攻;華陽之戰長途奔襲。長平之戰以佯敗誘敵,使其脫離既設陣地,爾后分割包圍戰術,全殲敵軍。四大作戰特點:一、不以攻城奪地為唯一目標,而是以殲敵有生力量作為主要目的的殲滅戰思想,而且善于野戰進攻,戰必求殲,這是白起最為突出的特點。他是戰爭史上運用圍殲戰術作戰的無與倫比的統帥。也是中國戰爭史上很善于打殲滅戰的軍事統帥之一。二、為達殲滅戰目的強調追擊戰,對敵人窮追猛打,較孫武的“窮寇勿追”及商鞅的“大戰勝逐北無過十里”(《商君書·戰法第十》),顯然前進一步。三、重視野戰築壘工事,先誘敵軍脫離設壘陣地,再在預期殲敵地區築壘阻敵,並防其突圍。此種以築壘工事作為進攻輔助手段的作戰指導思想,在當時前所未有。四、精確進行戰前料算,不論敵我雙方軍事,政治,國家態勢甚至第三方可能採取的應對手段等等皆有精確料算,無一不中,能未戰即可知勝敗(《戰國策·卷三十三·中山》),故而太史公司馬遷稱讚白起為“料敵合變,出奇無窮,聲震天下”。

又或者咁講..
漢初.. 可以張良主內韓信主外..
一個要頂晒兩個位..
對住有質素有實力既對手..
對手又唔同你對攻.. 大部份時間都堅壁清野..
之前又死晒d 精兵良將..
本身領地實力比不上對手..
老闆又比對手弱..

孔明算係咁啦~~

引用:
原帖由 moonsoonrain 於 2015-7-26 05:12 PM 發表
諸葛亮 or 毛澤東邊個比較勁?

諸葛亮是中國傑出軍事家,後人對諸葛亮評價頗高,代表中國人智慧的化身。「鞠躬盡瘁、死而後已」成為無數仁人志士的座右銘。諸葛亮在技術發明上亦有天才的表現,如孔明燈,諸葛連 ...
豬葛亮其實打仗完全係渣渣, 只係菊花盡碎呢點歷代君王都好LIKE! 好用黎愚弄百姓.
但佢有幾高智以下事實可見一斑:

1.曹操一來荊州, 便走夾唔抖 (咩火燒曹軍只係老吹), 連老闆既老婆仔女都顧唔到, 差點被全滅
2.赤壁一戰, 其實只係周瑜同曹操打, 諸葛亮只係從中抽水
3.後來打益州, 又係龐統同D老將先去啃硬骨頭, 打到七七八八諸葛亮才去執個尾彩, 執死雞
4.害死關羽, 豬葛亮自己賴皮但要關羽出頭
5.劉備打東吳, 身為軍師眼白白見老闆去送死
6.所謂七擒七縱, 其實係美化要打7次先收服孟獲呢個事實. 打仗唔駛錢咩?? 話就咩攻心, 但事實有冇可能先?
7.小小陳倉都諸葛亮便打到蜀國血流成河
8.六出祁山, 六次都失敗而回, 當然每次都有美麗的借口
9.用馬謖守街庭, 唔識用人
10.諸葛亮排除異己 (魏延)

老豬打仗只係對D 5 /6 線先可以贏

仲有好多証據, 內地有節目分析過豬葛亮只係治理還可以, 打仗完全係渣渣. 完全冇出奇制勝既意識.
所以長遠一定無法以弱勝強, 又豬葛亮執政後蜀國居然沒有再出過什麼人材. 可見老豬係個乜野人.

諸葛亮最叻叻豬個次就係趁周瑜同曹操打餐死時偷偷咁霸佔荊州.

唔駛講老毛, 老豬連老鄧都打唔贏

老實講,如果諸葛亮軍事上係勁,羅生就唔駛係演義入面幫佢給力,寫D法術呀超能力呀俾佢傍身啦!  又唔見羅生加個天眼通/瞬間看地球俾曹操𥄫阿小喬。

網友有批評人的小氣量,卻沒有欣賞人的膽量和風度。
如果1800年後有人仍記得你名字也該心足吧。

引用:
原帖由 港是港非 於 2015-7-28 06:32 PM 發表

地理環境因素對打仗來講,完全無乜影響。
韓信奪三秦即長安一帶,係由四川出。
後來鄧艾攻成都,又係由長安去四川。
打仗要用打仗辦法,去旅遊以安全,穩妥為佳。

http://i.discuss.com.hk/d/images/ ...
我第一次聽地理因素對打仗唔係太大影響, 仲要係冷兵器時代

韓信當年係以計謀"明修棧道, 暗渡陳倉", 計謀係需要對應比較蠢先有用, 即係對手弱, 咪顯得韓信超強囉, 佢攻趙之時背水一戰, 點解馬謖又會失敗, 事實證明計謀係要知己知彼, 方可百戰不殆

到後期熱兵器時代, 即係今時今日, 地理因素仍然影響十分之大, 睇睇美軍部署就知

引用:
原帖由 我是大淡友 於 2015-7-29 03:37 PM 發表
網友有批評人的小氣量,卻沒有欣賞人的膽量和風度。
如果1800年後有人仍記得你名字也該心足吧。

有人記得佢又覺得佢夠神,好大程度歸功於羅生講故既能力。

引用:
原帖由 防守型前鋒 於 2015-7-29 05:41 PM 發表

有人記得佢又覺得佢夠神,好大程度歸功於羅生講故既能力。

孔明的確有能力, 但至於神喇, 除左羅貫中, 仲要表揚一下光榮

引用:
原帖由 IMAX3 於 2015-7-27 11:50 AM 發表 LEE個POST內容 2個comment1 以成敗論英雄, 失敗2 老解真英雄係朱德同彭德懷....老毛....吹水好叻
彭係鬼軍事天才
喺韓戰期間去問毛點樣打
毛俾一句話……
ok嘅就快快贏,唔ok嘅就慢慢贏

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]