• 瀏覽: 11,989
  • 回覆: 91
  • 追帖: 1
毛澤東勁得多~中國只有毛澤東萬歲,死左甘多年~人仔毛毛頭像依舊

孔明名過於實...朱仔成都完勝佢...

古今中外唯有朱成先可以叫軍事天才,正所謂「得朱成者,得天下也」

[quote]原帖由 港是港非 於 2015-7-27 09:53 AM 發表
北伐七次未打過勝仗,係軍事天才?
戰敗英雄。

--------------------------------------兵法云:十則圍之,倍則攻之。
孔明以十分之一兵力卻不僅自保有余,還採取攻勢,司馬懿以10倍兵力,主場作戰,卻只能堅壁清野,不敢正面對敵。 孔明勝司馬懿多矣 。

毛澤東對手太弱。

引用:
原帖由 獨食者 於 2015-7-26 06:30 PM 發表
等我夫講下野

其實呢,三國果套小說呢,係偏心了孔明.

借箭係真係孔明發明既.

三分天下係曹操諗.

火燒連船係黃蓋.

就連孔明既特微其實周俞,只係黃罐忠囉左周,放去孔到.

其實孔明只係一個外交官.
三分天下,應該係魯肅既主張

LEE個POST內容 2個comment

1 以成敗論英雄, 失敗

2 老解真英雄係朱德同彭德懷....老毛....吹水好叻

孔明殺人不及毛主席十分之一,完敗

引用:
原帖由 beawoman 於 2015-7-27 11:22 AM 發表

隆中對 假的???

引用:
原帖由 獨食者 於 2015-7-26 06:30 PM 發表
等我夫講下野

其實呢,三國果套小說呢,係偏心了孔明.

借箭係真係孔明發明既.

三分天下係曹操諗.

火燒連船係黃蓋.

就連孔明既特微其實周俞,只係黃罐忠囉左周,放去孔到.

其實孔明只係一個外交官.
三分天下係曹操諗 呢句非常好笑

引用:
原帖由 beawoman 於 2015-7-27 11:22 AM 發表

魯肅的三分之策,是先建議孫權與曹操極長江堅戰,戰敗才退守江東,劃地稱王。在這個藍圖裡,「二分」優先,「三分」為退守之策。
孔明的三分之策,則是只有三分,沒有退路。
而且當時劉備是貧無立錐之地,要執行孔明的三分之策,得有過人膽識。倆人有唔同..

三國最強人物係曹操,因為佢做得出手
寧教我負天下人,莫教天下人負我

引用:
原帖由 長者 於 2015-7-27 02:29 PM 發表
三國最強人物係曹操,因為佢做得出手
寧教我負天下人,莫教天下人負我
孔明對手係曹操

毛澤東對手係運輸大隊長蔣介石

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]