• 瀏覽: 110,229
  • 回覆: 634
  • 追帖: 7
好慘呀

AIA邊隻豬頭負責? 咁好機會宣傳唔把握, 仲係到倒公司米

引用:
原帖由 crazyshopaholic 於 2015-7-2 02:02 PM 發表
好慘呀

佢冇買保險仲慘

引用:
原帖由 cwbguy 於 2015/7/2 14:00 發表

最關鍵係,張保單有冇寫明包埋在海外受傷或急病會以包機接返香港

需然好多agent係人渣,但若張保單白紙黑字寫明有呢樣coverage而AIA反口, 投保人可以告到AIA仆街
By the way, 如果個  ...
正確,我都有張SOS咭傍身。
昨晚再睇左一次"緊急支援"條款,係包埋免費運送。

引用:
原帖由 lmichael 於 2015-7-2 01:14 PM 發表 咦? 你講到我以為佢地係去攞政府綜緩 咁人地有無比錢去買份保險? 你答左先?
你知唔知人地嗰份唔係旅遊保險?
由頭到尾係咁屌aia,  份保係咩type都未知

引用:
原帖由 hamsomeking 於 2015-7-2 01:31 PM 發表 有唔同意見就 = 保險 agent?
我代表佢地答:係
我已經被人話係agent

引用:
原帖由 FlowerDel'ara 於 2015-7-2 03:43 AM 發表 我都想知,點解一開始話最快要三日安排到,最後係一日鬆D搞得掂呢??架飛機點變出黎? 小弟不懂
係摺出嚟㗎,同傷者家屬聯繫同決策果啲都應該很快摺

引用:
原帖由 Kan71 於 2015-7-2 06:33 AM 發表 喺電視前面見個老豆話保險公司要佢簽文件, 佢就好唔願意。好老實, 如果真係咁care個女, 喺老豆就拿拿聲簽, 仲講咁多
保險做嘢就要3日,叫家屬簽名要拿拿聲,騙徒手法,層出不窮

一早都話病臥牀上仲要同保險抝數真係苦不堪言。你話咁大單新聞就話比倒公司壓力,如果你一個人出事就真係祝你好運。

引用:
原帖由 青嵐 於 2015-7-2 09:35 AM 發表 保險公司一向都只係保障佢地, 而唔係保障投保人架啦~
我試過有一次,朋友嘅朋友搵到我哋買保險,我老婆話已經有單係AIA, 個agent走咗,如果佢可以follow, 張單歸佢做,點知佢搞咗一輪,話原本張單已寫得好好,佢無嘢可follow, 再緊我哋講,叫我哋cut張舊單同佢開張新單,佢真係當我哋儍仔,跟住話佢係我哋代表?喂!佢係保險公司代表,幾時變咗我代表,白痴,最後無啋佢。咁都得

引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2015-7-2 01:20 PM 發表

唔通買份家居保就去claim?

個賴先生有無分享保單比各位專家研究下,定係單方吹水?
咦?原來買份家居保, 保險公司會問事主拿醫院報告? 唔係旅遊保, 就直接話唔會保障範圍啦, 保險公司從來無話唔係保障範圍. 你都真係...., 唔識比人笑.....

引用:
原帖由 Woo~ 於 2015-7-2 04:10 PM 發表

你知唔知人地嗰份唔係旅遊保險?
由頭到尾係咁屌aia,  份保係咩type都未知

用腦諗下啦, AIA無話佢份保單有問題, 從來無話佢無受保障, 如果佢份唔係旅遊保, 你估AIA會唔會問佢拿醫院報告?

我老婆做CLAIMS, 呢類險叫GENERAL INSURANCE, 你攞到ANZII, 你就會明. 如果唔COVER, 程序上根本唔會問佢拿報告.

A唉A係大賊,dA準係細賊

好多人唔明, 係度識少少, 亂吹. 講多少少. 因為我老婆都係做CLAIMS. 我本來都想入行....

其實保險主要分兩類, 一類係人壽, 另一類係非人壽, 一般叫佢做general insurance. 所有什麼車保, 船保, 勞工保, 同旅遊保.....都係呢類. 呢個係一個專業, 香港最多人讀ANZII, 搵到食既.所以CLAIMS既程序, 大致都係差唔多, 問得你拿報告, 又講緊適唔適合返香港, 就緊係買左旅遊保, 現在好多人出外都會買, 由意外受入, 到病左入醫院, 有些連航班誤點都包埋, 佢地有一個共通, 就係.....其實好平, 所以現在出門旅行, 真係好普通.

係香港, 雖然程序差唔多, 但係CLAIM得積唔積極, 真係一間間, 例如, 中資既, 係PK一些, 可以唔CLAIM, 盡量唔CLAIM, 但係有一些香港細公司, 反而幾OK, 例如專做地盤既其X, 有買過同CLAIM過車保, 就知分別有幾大.

所以, 當你要CLAIM, 真係唔好以為間間保險一樣, 你覺得唔滿意, 其實可以搵個專業D既CLAIMS朋友, 問一下意見. 係跌吉都有呢個版既. 我有無吹水, 你地可以過去問

呢單, AIA我無朋友做過, 答唔到你佢P唔PK, 不過如果你係事主, 咁都唔爭取, 老實講, 係你笨X而已. 保險CLAIMS, 有時識爭取同唔識, 可以差好遠.

https://hk.news.yahoo.com/台塵爆港傷者陳曉妍情況危殆-074500459.html

在台灣粉塵爆炸事件中,五成四皮膚燒傷、昨日由台灣轉送沙田威爾斯醫院的陳曉妍,今日中午情況轉為危殆,下午要立即進行手術。

家人想傷回來居住地區醫治,可以理解
問題係如果忽視醫生意見,強行去做而出事

只可說自作...(吾係知情人事,吾可以知真相)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]