• 瀏覽: 110,219
  • 回覆: 634
  • 追帖: 7
在台灣內湖三軍總醫院留醫的18歲香港女傷者陳曉妍,其父親在多番跟保險公司斡旋下,終獲提前於今日下午離開內湖三總前往松山機場,乘坐醫療專機從台灣回港接受治療。連日為曉妍張羅的陳爸爸,接受《蘋果》記者訪問時表示,雖然能為幫助到女兒早日回港鬆一口氣,但亦自責不能為女兒做到甚麼,又指女兒反而安慰他。

陳爸爸在女兒回港前向媒體表示,感謝大眾關心,他指今日凌晨1時許,才得知女兒獲得醫療專機送返港,但過程波折重重。因為保險公司AIA不斷要求在醫院看護女兒的他提交各種資料,令他感受不到幫助,直指為了女兒,自己尤如「乞衣」一樣,乞求保險公司提供他們的保險服務。他又認為,保險公司要他今日凌晨簽署承認女兒的傷勢嚴重才獲發專機,他覺得這是保險公司為了免責,令他更感難受。

但陳爸爸也指,連日照顧女兒的過程中,女兒見到他愁眉深鎖,反而安慰他「唔緊要啦,件事都發生咗。」令他覺得女兒反而長大了,自己更感自責,畢竟她只是18歲。陳爸爸講到此,不禁雙眼通紅,眼泛淚光。

香港灼傷互助會副主席、八仙巔山火倖存者張潤衡,亦於昨晚從香港趕往台灣探望傷者,張指目前對於傷者還是家屬的情緒協助,都十分重要,因為他們事發後至今,會有不同程度的憂慮。買保險都要睇公司買, 唔係因為大眾既壓力可能連專機都無希望事件中既人全部都無事康復

《蘋果》記者
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/china/20150701/53919000?_ga=1.68153745.107277284.1420495126

原來係aia

引用:
原帖由 平凡的路人 於 2015-7-1 01:22 PM 發表
在台灣內湖三軍總醫院留醫的18歲香港女傷者陳曉妍,其父親在多番跟保險公司斡旋下,終獲提前於今日下午離開內湖三總前往松山機場,乘坐醫療專機從台灣回港接受治療。連日為曉妍張羅的陳爸爸,接受《蘋果》記者訪問時 ...
保險公司無做錯,苦主心情亦唔好.......安全返尼就好啦

原來廣告所謂幫忙…係徦

引用:
原帖由 平凡的路人 於 2015-7-1 01:22 PM 發表 在台灣內湖三軍總醫院留醫的18歲香港女傷者陳曉妍,其父親在多番跟保險公司斡旋下,終獲提前於今日下午離開內湖三總前往松山機場,乘坐醫療專機從台灣回港接受治療。連日為曉妍張羅的陳爸爸,接受《蘋果》記者訪問時 ...
乜野叫乞,你估叫的士咩!唔使時間安排咩!知你心急,但都要評估個女傷勢適唔適宜即刻返港呢?接受毒果訪問已經知你係乜野人了!!!

好快就返左香港那位係邊間保險公司!

引用:
原帖由 dkyw 於 2015-7-1 01:34 PM 發表
好快就返左香港那位係邊間保險公司!
好快就返左香港那位係燒傷 7%, 今次係 60%, 運送係有危險架

保險公司係咁架啦!啲廣告講到佢地幾好呀!又陪你去醫院又盛!全部呃人嘅!

事主請放心,毒果會將件事無事變小事,小事變大事,會一一解剖你個家庭家族

引用:
原帖由 horse2014 於 2015-7-1 01:42 PM 發表 好快就返左香港那位係燒傷 7%, 今次係 60%, 運送係有危險架
咁而家又o K!譽論壓力!

60% 都算嚴重,正確都要風險評估先啦,又要安排辦手續。一陣有咩事又入保險公司事仲大獲啦。

所以我一向不信保險

又要貪玩有事就阿支阿左

引用:
原帖由 kkyan_hk 於 2015-7-1 01:32 PM 發表 原來廣告所謂幫忙…係徦http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg
幫忙係幫agent䦕單!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]