• 瀏覽: 4,721
  • 回覆: 25
引用:
原帖由 generala 於 2015-7-1 09:45 PM 發表

係唔係應該話
"沒有明顯敵人, 卻擁有超過1%國民作為正規軍仍嫌不夠
繼續建立戰備軍艦同戰備部隊既小國"
新加坡可以在3分鐘結30萬陸軍

引用:
原帖由 風中老叔 於 2015-7-1 02:01 PM 發表
越南,除了潛艇可能比得上新加坡,其他都麻麻地咋.

當然啦,一個有美國進駐的國家會怕誰?看看菲律賓就知啦。

有多少武裝美帝兵?

引用:
原帖由 ken7001 於 2015-7-1 10:19 PM 發表 新加坡可以在3分鐘結30萬陸軍
得唔得呀…美軍動員一個機步師都要用6個鐘進入戰備狀態啦

引用:
原帖由 風中老叔 於 2015-7-1 10:48 PM 發表
有多少武裝美帝兵?

吓,咩風中兄你終於同意新加坡有美軍駐兵啦???
不過話說,美軍在貴國很忙呢?天天都有船出海,美軍反潛機天天起降打海盜和反恐..........不過真係想知,咩反恐要用反潛機的嗎???
當年,貴國李生和黃生要求美國駐軍,唔係因為反恐嗎?原來你哪裡的海盜有潛艦,要用反潛機架??貴國的海盜真強. 叫貴國的戰備什麼什麼,也是用來反恐的嗎?貴國的反恐目標似乎是中國lor.貴國近期的海盜問題好似嚴重左,貴國這幾年的士兵和武器比以前強左好多,但係點解個結果仲差左的呢???我真係好想知貴國是不是連海5都反不到??不過我想講,反潛機原來是可以用來打海盜的.怪不得貴國要有三千架裝甲車啦.可能裝甲車用來捉小偷和送人入精神病院.

引用:
原帖由 chuchioy123 於 2015-7-1 11:20 PM 發表

得唔得呀…美軍動員一個機步師都要用6個鐘進入戰備狀態啦

唔同,美軍一個市,從東去西要幾個鐘.新加坡比New York 還小.

大隊美軍駐在星洲,新加坡反而有寄人籬下的感覺,整隊星軍好似美國的後備軍咁......

引用:
原帖由 帶刺的橄欖枝 於 2015-7-2 03:03 PM 發表
大隊美軍駐在星洲,新加坡反而有寄人籬下的感覺,整隊星軍好似美國的後備軍咁......
唔係後備軍,看看新加坡軍有9架加油機,就知是後勤兵only.

要打???海盜問題在這幾年仲多左,就算比架布殊號佢,結果可能人手不足?佢都係去加油算啦,而且真係好多新加坡人鐘意打咩,一見血就唔敢打啦.人地美軍要用槍打到隻動物見血,新加坡軍可能一個導彈炸落去,已經不能再戰了.

大隊!

多少呢?

預備隊唔等於唔打得
可能係最打得

就算只係一個美國大兵,都是代表新加坡被駐軍,而且仲係求回來的,以黃防長好想美軍駐多D,可惜新加坡太小,連一個美軍基地也容不下,但是唔知㸃解新加坡卻可以容納三十萬玻軍,唔通容得下三十萬玻軍的地方,卻容不下幾萬美軍?我想風中應該知道原因吧。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]