• 瀏覽: 2,546
  • 回覆: 25
引用:
原帖由 老鼠爸爸 於 2015-6-12 04:11 PM 發表
唔知道為什麼美國要圍堵中國, isis 咪仲有威脅
不知道

引用:
原帖由 Andeson 於 2015-6-12 04:27 PM 發表

人民幣強 =美元美債崩潰,霸主地位不保。

isis  打嘅戰場喺中東,金融戰嘅戰場喺美國本土。
唔計近期 (日本成為第一),中國一直是美債大買主, 中國如果沽美債, 美債才崩潰 ; 而且強人民幣, 一直是美帝目標, 令美國貨品相對平

引用:
原帖由 老鼠爸爸 於 2015-6-12 06:03 PM 發表 唔計近期 (日本成為第一),中國一直是美債大買主, 中國如果沽美債, 美債才崩潰 ; 而且強人民幣, 一直是美帝目標, 令美國貨品六相對平
美國貨由貴中國貨十倍, 變成貴中國貨八倍, 唔會幫到美國貨

又一事實証明,美國從沒真心在別國推進民主,所有民主鬦士其實都是覇權的棋子!

引用:
原帖由 老鼠爸爸 於 2015-6-12 06:03 PM 發表
唔計近期 (日本成為第一),中國一直是美債大買主, 中國如果沽美債, 美債才崩潰 ; 而且強人民幣, 一直是美帝目標, 令美國貨品相對平
以美國龐大的國債,連年財赤及大印銀紙,美元目前滙價係一個大泡沫。只要國際間對美元的需求或信心稍跌,這個泡沫便會爆破。

另一方面,當國際間對人民幣的信心增強,與阿爺交易轉用人民幣,甚至以人民幣作為部份的外匯儲備,國際間對美元的需求自然減少,更會認真審視美元的真正價值,一種不斷被大量印制的貨幣的價值,這便是美元泡沫崩潰的時候。

引用:
原帖由 Andeson 於 2015-6-13 12:43 AM 發表

以美國龐大的國債,連年財赤及大印銀紙,美元目前滙價係一個大泡沫。只要國際間對美元的需求或信心稍跌,這個泡沫便會爆破。

另一方面,當國際間對人民幣的信心增強,與阿爺交易轉用人民幣,甚至以人民 ...
correct

用美元 , 純粹係講個信字

引用:
原帖由 Andeson 於 2015-6-12 01:24 PM 發表

昂山素姬有極強嘅民族主義,為建設國家民族而奮鬥,唔係收黑金出賣國家的政棍。同習總會好啱傾,中國可以幫助緬甸建設、發展,昂山素姬會視中國為朋友。
望下佢老公係英國人就明

引用:
原帖由 vanga 於 2015-6-13 09:18 AM 發表
correct
用美元 , 純粹係講個信字
除了港圓
有那貨幣不是這樣

任何貨幣都需要有足夠外匯儲備,當然何謂足夠!都係信心問題

但老美既綠色公仔紙,只靠老美政府既信譽

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2015-6-13 11:56 AM 發表
美國儲備都不少

但港圓以外,有誰告訴過你
儲備是可以為發行貨幣作抵押?

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2015-6-13 11:56 AM 發表

世界只剩下香港實行這樣貨幣發行局制度,之前阿根庭也頂唔住,取消了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]