• 瀏覽: 3,265
  • 回覆: 42
引用:
原帖由 WongManTaks 於 2015-6-5 03:30 AM 發表 不是中國人, 也是全球華人, 而且非華人如聯合國也要求平反六四!已說明, 但你不看:正如上世紀30/40年代, 全球華人有錢出錢有力出力共同抗日, 這不一定是為愛國, 這也是為維護全球華人尊嚴!21世紀, 全球華人同 ...
你都唔明佢地意思,佢地要建立香港人種,唔再認同5000年中國歷史一部份,香港人再唔認同華夏民族一部份,新一代讀中國歷史已經小之有小

引用:
原帖由 WongManTaks 於 2015-6-5 03:44 AM 發表 日本二戰認錯, 發展會更好
唔需要

美國一值唔認錯,但一值係世界最強國家

引用:
原帖由 WongManTaks 於 2015-6-5 03:50 AM 發表 你說的不改變他們也是全球華人全球華人也要求平反六四
唔係我說,係佢地說

引用:
原帖由 WongManTaks 於 2015-6-5 03:52 AM 發表 需要 美國認錯,會更強 沒有最強, 只有更強
認錯就會國力衰退,

英國就係認錯殖民時期侵略其他國家,佢一認錯國力就衰退大不如前

引用:
原帖由 WongManTaks 於 2015-6-5 03:54 AM 發表 佢地說也不改變他們是全球華人正如海外華人不是中國人
所以排華,只係排華僑,唔係排中國人

華僑不等如中國人

認同

[ 本帖最後由 topwai~威威 於 2015-6-5 04:01 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 WongManTaks 於 2015-6-5 03:30 AM 發表
不是中國人, 也是全球華人, 而且非華人如聯合國也要求平反六四!

已說明, 但你不看:
正如上世紀30/40年代, 全球華人有錢出錢有力出力共同抗日, 這不一定是為愛國, 這也是為維護全球華人尊嚴!
21世紀, 全球華人同 ...
Mr Wong 你咁嘅人又支持香港建國,又支持用六四搞大陸。唯恐香港不亂,准恐大陸不亂。實在係豬狗不如。

引用:
原帖由 WongManTaks 於 2015-6-5 03:12 AM 發表

兩者無矛盾

正如上世紀30/40年代, 全球華人有錢出錢有力出力共同抗日, 這不一定是為愛國, 這也是為維護全球華人尊嚴!
21世紀, 全球華人同樣堅持平反六四, 這不只是為中國民主發展, 這也是為維護全球華人尊嚴 ...
早晨..
講真..
呢個係你咁多貼其中千分之一我睇哂嘅..
支持所有理性討論..
1, 不能..不會..不應反對..
2, 全球華人有幾多人..有幾多人認為64問題一定是國家錯..
(NY有200人出嚟..咁NY有幾多華人呢)
至於聯合國..英..美..對中國有意見..唉..刀幾十年..煩唔煩D..講..有叉用咩..
==========================================
另外..
昨晚64晚會人數真係唔少..
點講都反映香港有不少人對國家有不認同...
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
我作為一個中國小市民..
我係咁樣撚嘅..
小至一個家庭..一個機構..
大至一個誇國機構..城市..國家..
為了維護他的利益(包括成員..員工..國民)
所做的事未必一定得到全世界認同..
比如說南海填海..就好多外國人不滿..中國人看來沒有異議..
中國和其他國家一樣..過去..現在..將來..
都不可能只做一些事去爭取其他人認同..
中國主要是爭取中國..強盛..國泰民安..
真相有時好殘忍..不停要真相的..當看到真相原來不是他們要的真相..又如何
無論30..50..100..年
始終會有真相..我相信..

引用:
原帖由 WongManTaks 於 2015-6-5 03:44 AM 發表

日本二戰認錯, 發展會更好
60..50..40..30..20..10..年前..
日本認錯..美國佬當佢係亞洲航空母艦..
大力扶持佢..發展得好好..
現在佢不但唔認錯..仲反口..
佢唔反口..其他國家唔會追住佢唔放..
佢唔承認2戰責任..全世界..包括佢主人美國..都唔會同意..
佢主子都行緊盛極而衰..佢都一樣..

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]