• 瀏覽: 69,514
  • 回覆: 737
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 jannychan1120 於 2015-5-21 11:33 PM 發表
咁點解而家全世界都岐視大陸人,無咩國家既人岐視台灣人既??點解中共國1949年成立,到1971年先比世界普遍承認既??

舉例下咩係岐視大陸人~無咩岐視台灣人
工作假期簽證(Working Holiday Visa),好多已發展國家都有 ...
一發文就知道你係狗頭豬腦...你唔撚識"人口因素"...一下子去一千萬人...點免簽呀7頭...有D國家就怕呢D人口壓力同管理問題...所以用簽證限制人口流動性...原你主人保佑你...俾D好D既骨頭你...

[雄章忘我上高樓,一劍赴陰陽]。
[九州•縹緲錄•亂世歌行] 歌詞體
[作者: 意隨風; 號:五更孤老;隨風影雪;滅絕詩家]

百年恥,猶未雪,劍舞東南獨揮弦。
中華夢,漢衣冠,細訴五湖煙。
雲河老,核飛花,世事滄桑殺未休。
男兒志,巾幗詩,萬載照今回。
西風烈,沙島舟,三杯祭秋魂。
長堤隨浪歎,潮濤千仞前。
吳鉤萬葉,雄章忘我上高樓。
狂情悲曲山河約,
金戈動,傲八方,一劍赴陰陽。
絕命七言天地合,
寶刀一曲鬼神驚。
昆侖火,鐵琵琶,燭照梅花千點紅。
情何物,生死秋,江河萬古投。
恨欲瘋,塵飄揚,自古寂莫出雄章。
石灰吟,肝膽烈,飲馬戰黃昏。
鏗鏘語,越千年,秋水道興亡。
殱外寇,挽中州,豪情虎膽步向東。
風卷雨,雨繫舟,日月換新輪。
天涯鉤月,回首山河淚相連。
衛國君何往?一局棋,百萬兵。
書生意氣,抗酋萬里滅絕名。
彎半月,鎖心頭,劍舞東南獨揮弦。

附: 歡迎喜歡這詩朋友、 懂音韻朋友、機構,譜成樂曲,歌曲唱出,將 [雄章忘我上高樓,一劍赴陰陽]。
廣為流傳。凡不通音韻的,請自行修改。這詩 也算是隨風心血。
問好。祝好各友。

附:[九州•縹緲錄•亂世歌行] 歌詞
曲:墨香•城鎮; 詞/唱:Finale

秋水天 誰弄弦 隨波舟唱盛世顏
台閣傾 殤歌落 隨逝去雲煙
風過也 路三千 良辰美景都看遍
南淮月 樓船雪 終不似當年
往世縹緲 幾人高臺祭青天
薔薇開似血 燃 末代烽火前
鐵甲安在 昔日風流誰人殮
白骨沒 黃昏掩 空留史冊說經年
爬地菊黃迷人眼
碗中青陽魂 蕩 馬步裙翩躚
日月飛馳若光電
一生與君幾擦肩
殤陽血 星野變 一朝傾倒玉山前
問君子 意如何 今夜醉朱顏
一生盟 去似箭 笑莫笑死生由天
虎牙槍 蒼雲劍 一諾作讖言
閱殘卷 寂寞眼 紙上舊月可堪戀
繾綣時 花正濃 春風似少年
風雪黯 舊夢遠 江山此夜一舞間
一相擁 兩長眠 曲終人不見
百里花紅 經霜猶純經雪豔
回望煙波裏 誰 執扇掩笑顏
當時歌行 風流雲散無人見
來路長 前塵湮 待從頭撥斷琴弦

引用:
原帖由 sin0108 於 2015-5-22 02:47 PM 發表
大陸仔死曬
中國滅亡
對地球和人類一定係好事!

但我覺得美狗港奸狗死矖好啲!

引用:
原帖由 king118 於 2015-5-22 08:45 PM 發表

因為你老祖宗唔撚做野...又要食野...搞到中國咁窮...所以D拜金人士咪睇唔起囉...我答得你咁多咋...要了解多D落去問你老祖宗...可能有答案

佢有L祖宗咩!屎爆出黎!

[ 本帖最後由 raggy 於 2015-5-23 12:43 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

超!上曬大當?原來係美前(過潮)官員?疴尿都跌落鞋頭囉,根本唔使理佢,都係嗰頭近D囉,仲廢噏乜鬼?

[ 本帖最後由 華明 於 2015-5-24 02:33 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

西班牙<>英國
爭做一哥

都打左場杖

打仗好! 尾國記得先打七香港! 等D死廢青試下飯都無得食!

打燃咩 ! 自己門口順風逆風引爆十個八個核彈 , 週邊國家邊個走得甩 ?   

引用:
原帖由 蘭兒 於 2015-5-23 05:08 AM 發表
打仗好! 尾國記得先打七香港! 等D死廢青試下飯都無得食!
五毛同港奸一定那那聲移民去美國投誠

由近幾年o黎美國政治有家族化、世襲化o既傾向(由o黎緊o既總統選舉,根本就係布殊同克林頓兩大家族玩晒咁滯可知),已經可以睇到距離美國衰落,雖不近,亦不遠矣!

這種不負責任的言論只有美國霸權獨有

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2015-5-23 12:11 PM 發表
由近幾年o黎美國政治有家族化、世襲化o既傾向(由o黎緊o既總統選舉,根本就係布殊同克林頓兩大家族玩晒咁滯可知),已經可以睇到距離美國衰落,雖不近,亦不遠矣!
發窮惡

引用:
原帖由 bigham 於 2015-5-23 11:53 AM 發表
來犯三沙市的飛機軍艦 HQ 都應擊落擊沉
呵呵, 有道理.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]