• 瀏覽: 111,766
  • 回覆: 908
  • 追帖: 7
。。。。。

加3蚊又真係搶錢

引用:
原帖由 百命藏麟 於 2015-5-20 11:03 PM 發表
以前我做飲食,凍飲加兩蚊,凍飲走冰加三蚊......成本問題
走冰係俾多咗飲品落個杯度, 走兩粒蔥你會俾多啲麵落去?

引用:
原帖由 室內設計師 於 2015-5-23 02:57 AM 發表
明知講緊係無中生有,無蔥生有蔥在車仔麵裡,反被收多3元的謬誤收費,就算一仙都唔應該枉俾,唔係幾多蚊及咩斤斤計較,甘好笑,車仔麵,有D人又扯去叫雞走套,有D人又扯去自由人權,有D人又扯去服 ...
師兄, 你講緊咩呀咁難明嘅, 你自己睇番可能自己都唔知自己UP 緊乜

成碗唔要加20 ?

引用:
原帖由 win^_^ 於 2015-5-23 12:38 AM 發表
比唔起,唔捨得比,又要享用人地服務,又要將D野扭曲黎講,全世界得HK呢個地方D人係咁架囉~
車仔麵無人預有蔥,報道講係個老闆詢問要不要蔥,個老闆下次可以隨時問要不要辣,要不要薑,要不要蒜蓉,唔要收你錢,對你黎講個老闆問咩點收錢法都啱,但對有常識既人唔係,個老闆做生意係辛苦,但個D普通市民打工仔賺個D錢就唔辛苦呀,佢呢種做生意方法擺明就係黑店明搶,你係度指鹿為馬仲話人將D野扭曲黎講
_________________________________________________________________________________________________【on.cc東網專訊】 該網民聲稱,近日一間麵店吃車仔麵時,老闆詢問要不要蔥,發貼者回應不要蔥,豈料看到店方在手寫單「走蔥 3」,當時不以為然。直至付款時,店方真的多收取3元,惟因自己趕時間,沒有細問原因,只好在上網講述事件,稱「(蔥)都係整完至落去嘛,擺明搶錢」。

引用:
原帖由 FIREKILLER2 於 2015-5-21 09:48 AM 發表
果3蚊係行政費用,因為要特別order有關員工特別處理....
其實香港人叫嘢食係幾麻撚飲㗎,個個懶有性格咁:
有蔥冇蔥
左脾右脾
多飯少飯
鐵板上碟上
走油加油
炒底
代糖多糖少糖
一串魚蛋一粒辣一粒唔辣
有排你玩呀,D伙記真係多得你唔少

引用:
原帖由 葉聞西 於 2015-5-20 09:49 PM 發表
【on.cc東網專訊】 凍飲加2元、外賣加1元,加底(白飯或麵粉要加倍份量)要額外加錢,相信大家都不會覺得奇怪。但近日有網民在討論區發貼,聲稱吃車仔麵時要求走蔥,竟被店方多收取3元附加費,感覺被人搶錢。不 ...
走晒所有食物只有湯,會吾會要加30??咁碗麫原本30+走食材要30=齋湯要60元?????

有無攪錯

有冇搞錯!咁點食,離晒大普!

走蔥居然仲要加多3蚊

咁要多蔥會唔會減3蚊

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]