• 瀏覽: 14,826
  • 回覆: 146
日本鋼鐵水泥產能可同中國比嗎?

引用:
原帖由 有病 於 2015-5-20 04:33 PM 發表
日本鋼鐵水泥產能可同中國比嗎?
當然冇得比......

政府送錢送利益比人,真係要比得聰明一些,經常貼錢買難受

無論國內國外也如是

好像生育越策,只限漢人,經過咁多年,少數民族比例大增,長遠重pk

新疆政策買維族怕,漢人等於2等公民,但效果成疑

其他周邊,乜野送完之後,人地都實際無乜尊重你

都唔係既 ..

如果要實際回報就唔係幫  .咁同善霸有咩分別?

附件

scaledBitmap14321154896070.jpg(63.92 KB)

引用:
原帖由 mancw01 於 2015-5-20 03:10 PM 發表
攪笑了   難道你同銀行貸款等於銀行送錢比你???中國配合亞投行  不但可以貸款援助亞洲國家增強影響力  同時將中國本來產能過盛  建築材料向外大量輸出  連帶中資基建財團走出去

http://i.discuss.com.hk/d/im ...
也攪笑了......

所以好似清朝咁閉關鎖國就最符合中華民族利益.

引用:
原帖由 highbury64 於 2015-5-20 18:47 發表 日本製鋼水平領先中國半個世紀
呵呵呵

其實中日齊齊投資,可帶起全亞洲經濟。隨時將美國,歐洲拉埋過來,亞洲沒有窮人了。

引用:
原帖由 MagpiesHK 於 2015-5-20 03:46 PM 發表

賺錢既項目,就唔會揾world bank 同 AIIB, 商業銀行會仆到去

你講既無錯,對中國會有你上述既好處

但我講的也是事實,兩方勢力為左增加地區影響力,會竸爭用更好條件去爭取這些小國
中國一帶一路..亞投行就來要將中國基建財團..資金技術..向外推........其實對中國本身帶來更大利益...小國可以爭取到資金投資本國.....係互利相羸........況且亞開行..或世銀等西方主導銀行...借貸要達到某些苛刻條件......不是每個國家接受到...而重大基建投資..亦未必申請到........不然就唔會咁多國家爭相加入亞投行~~中國同外國做生意一向本著互利工惠...

引用:
原帖由 pswong01 於 2015-5-20 06:07 PM 發表

也攪笑了......

正係貼一D什麼網站COPY貼文出來回應.......你都好好笑喔

引用:
原帖由 mancw01 於 2015-5-20 07:31 PM 發表
正係貼一D什麼網站COPY貼文出來回應.......你都好好笑喔
正所謂...南有高登傻撚仔.
             北有天涯柒頭皮...

由「無購買力」的低發展國家變成「具購買力」的發展中國家,這是一個新與市場。亞開行貸款一向是援助性質,除非改到跟亞投行一樣是投資基建為目的,否則無什麼可競爭。

引用:
原帖由 highbury64 於 2015-5-20 06:47 PM 發表 日本製鋼水平領先中國半個世紀
建材用鋼根水泥中國平,但我國建材企業係無特鋼,特種水泥呢兩樣野生産
但唔代表我國無能力生產特種鋼材同特種水泥,呢類產品係要專利先能賣去國外換外匯
國家軍工廠一早已做到日本企業水平

引用:
原帖由 finalsm 於 2015-5-20 07:53 PM 發表
建材用鋼根水泥中國平,但我國建材企業係無特鋼,特種水泥呢兩樣野生産
但唔代表我國無能力生產特種鋼材同特種水泥,呢類產品係要專利先能賣去國外換外匯
國家軍工廠一早已做到日本企業水平

http://i.d ...
事實上...鳥巢建造上已經有使用特種鋼(由寶鋼生產)......杭州灣大橋也使用了特種水泥....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]