• 瀏覽: 43,115
  • 回覆: 142

阿麗(化名)於機場工作,每晚皆以機場職員優惠票價乘搭機場快線前往青衣,惟早於去年已發現每晚皆有大量疑似同在機場工作、享有優惠票價的人士「跟人過閘」,變相免費搭機場快線,「港鐵加親價都話經營成本上漲,但佢哋明知有呢班人日日搵着數又唔理,每日都唔知有幾多人就咁跟人過唔畀錢!」阿麗直言早已向港鐵反映事件,但港鐵卻一直敷衍了事,只曾數次派查票組到場,但逃票衝閘情況則毫無改善。
除「跟人過閘」外,阿麗更發現部份人會「扮拍卡跟人過」,即以負值的八達通「扮拍卡」緊隨跟其他乘客通過閘機。倘遭職員當場發現亦有藉口開脫,「試過直接同前線職員投訴,但佢竟然話臨收工再捉人返去會搞到好多人要超時工作,會畀上頭鬧,所以臨收工就可以唔捉人!」記者曾到場了解,發現客務中心內長期只有1位職員當值,每當列車到站便要處理大量乘客的票務問題,全程無暇監察出閘人潮,即使閘機設於客務中心旁,不少人仍會肆無忌憚地逃票。
「港鐵絶對冇藉口放生啲逃票嘅人!」立法會交通事務委員會副主席鄧家彪直斥港鐵失職,認為即使臨近收車時間,亦應堅守崗位。鄧又指港鐵早已知悉事件發生的時間及地點,只要加強突擊查票行動應可收阻嚇之效,要求港鐵盡快研究堵塞漏洞方法,以保障已付款乘客利益。
港鐵發言人承認曾接獲市民反映相關問題,已就事件作出跟進,加派人手留意有關情況。發言人又堅稱,為保障已付車費乘客利益,一直致力打擊逃票活動,車站職員與查票組職員會不時於各車站執行查票工作,確保乘客繳付正確車費。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0423_00822_001.html

坐霸王車

佢的設計都好容易令人逃票姐,機場竟然無入閘出閘機,全部開放式

港鐵冇人理

引用:
原帖由 luckysheep168 於 2015-4-24 01:06 PM 發表

如果好似圖片咁樣,地鐵應可以報警。

但果位阿嬋係點入閘?又係逃票式。。。?
你唔知機場快線係機場係不設入閘機咩

引用:
原帖由 Madara 於 2015-4-24 08:59 AM 發表

阿麗(化名)於機場工作,每晚皆以機場職員優惠票價乘搭機場快線前往青衣,惟早於去年已發現每晚皆有大量疑似同在機 ...
冇職員在此睇住佢地之過失

= 同東廢鐵 大6 淫坐頭等

買最平票入閘 , 出閘跟人博大霧

又係佔中的禍

大陸人扮架

點會冇符,輕鐵剛剛啟用一樣大把人唔買票,查得密罰得多依家咪幾好。

加價比捉人易得多

引用:
原帖由 06VV 於 2015-4-24 01:14 PM 發表 買最平票入閘 , 出閘跟人博大霧
其實,坐得地鐵多都知,地鐵職員好多事都隻眼開隻眼閉,前日東鐵頭等先又放生四個……平日見最多,由羅湖上車,上水粉嶺落車,明知呢幾個站好少查;食野又係,大把人食住野入閘,雪糕麥當努杯麵都見過,上水粉嶺大圍見唔少,全部無人捉,最近新聞報唔少,bb床洗衣機都順利入閘……好心地鐵搵多d職員捉下違規行為啦…一味賺到盡,其他野就唔理!!

引用:
原帖由 paulllee 於 2015-4-24 01:14 PM 發表 = 同東廢鐵 大6 淫坐頭等
有次見到成團人,都有起碼20人,搏蒙坐,有人查飛,結果成班趕落車,佢地點會唔知,聽到有人話,有人查話唔知就得架啦…

另類市民福利
引用:
原帖由 Madara 於 2015-4-24 08:59 發表 http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150423/photo/bkn-20150423192918816-0423_00822_001_01p.jpg阿麗(化名)於機場工作,每晚皆以機場職員優惠票價乘搭機場快線前往青衣,惟早於去年已發現每晚皆有大量疑似同在機 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]