• 瀏覽: 5,020
  • 回覆: 74
引用:
原帖由 神經箭 於 2015-4-24 08:45 AM 發表

中國夠大,唔需要併吞,請你不要先存小人之心。

明朝,清朝嘅時候就需要「吞併」?

引用:
原帖由 kallan 於 2015-4-24 23:16 發表

我是直接比較法,客家人對客家人,閩南對閩南,而不是追其祖先或族群遷移史。
你是什麼人,廣東人嗎?
是的我上三代都是,但上四至五代是湖南人。
我係問你祖先係什麼人?
點 ...
Kallan兄;咁啱,我祖先都系原始人喎,原來系鄉里。

引用:
原帖由 caledis 於 2015-4-25 20:56 發表

明朝,清朝嘅時候就需要「吞併」?
不如你講原始人好唔好?

補充,國民黨報名參選的女士叫洪秀柱。

其他男士曖昧不堪,應該等習近平是否願意加持朱立倫再說。

引用:
原帖由 神經箭 於 2015-4-21 09:14 AM 發表
目前低調,由得蔡英六造勢。國民黨已經有女士跳出來挑戰,但她,誰都不敢看好。

報名前,朱立倫到大陸商討兩黨事務,突然獲得習近平謁見,最後兩人在國際記招上宣告 ;

《報名前夕》
統一自當然
無須急目前
...
紅字部分我睇唔明,
究竟是誰謁見誰?
我覺得朱立倫去北京見習近平,
在立場上平起平坐, 不是一個人去摸另一個人的頭,
我認為朱立倫已下定決心今次不參選總統,
他才會去北京見習總,
台灣人不會認同來自北京的祝福是增加選民的支持度,
朱立倫如見習近平後回到台灣要參選,
下場必定是[我雖不殺伯仁, 伯仁因我而死.]

引用:
原帖由 神經箭 於 2015-4-25 21:07 發表
Kallan兄;咁啱,我早先都系原始人喎,原來系鄉里。

再之前
係非洲森林裏頭既猿人

引用:
原帖由 長春二子 於 2015-4-25 21:51 發表

紅字部分我睇唔明,
究竟是誰謁見誰?
我覺得朱立倫去北京見習近平,
在立場上平起平坐, 不是一個人去摸另一個人的頭,
我認為朱立倫已下定決心今次不參選總統,
他才會去北京見習總,
台灣人不會認同來自北 ...
長春兄眼利,應該用接見,已更正。

大陸台灣;

改革開放初期,台灣人高一等,在大陸都是高高在上的,不是老闆也是高級職員,大陸人處處得向台灣人學習。

幾十年過去,大陸人與台灣人已經平起平坐。

今日,習大大在國際上舉足輕重,台灣人嘴巴不說,心中如寒天飲冰水,點滴在心頭。若朱立倫得到習大大加持,自然聲價十倍。小英子當被比下去。

引用:
原帖由 神經箭 於 2015-4-25 09:10 PM 發表

不如你講原始人好唔好?

你話「中國夠大,唔需要併吞」究竟有無任何證據?定只係一廂情願?

問下印度,越南,菲國,日本,南韓等等同強國有領土爭議嘅國家佢地點睇?

引用:
原帖由 Arthur_Everett 於 2015-4-21 12:30 PM 發表
王金平可以打敗暴力小英。

小英何暴力之有?

朱立倫棄選乃有先見之明,國民黨百年老店隨著人材老的老死的死,更給馬娘子弄得ㄧ塌胡塗(民望單位數),藍營已如日暮西山,相反綠營隨著人們對阿扁的事日漸淡忘,且年青人(多反共)新血不斷補充,朱若與蔡對壘必輸無疑,派洪秀柱上場只作陪襯而矣。朱上京與習總會面,相信是闡述此因並冀得習總面授機宜,為2020年如何籌謀東山再起之策,亦相信明年綠營勝出後,中央對臺會有與現不同的策略。

引用:
原帖由 caledis 於 2015-4-25 23:44 發表

你話「中國夠大,唔需要併吞」究竟有無任何證據?定只係一廂情願?

問下印度,越南,菲國,日本,南韓等等同強國有領土爭議嘅國家佢地點睇?

引用:
原帖由 caledis 於 2015-4-25 23:44 發表

呢的叫做領土爭議,如果唔爭取,你都唔同意。系咪?

引用:
原帖由 神經箭 於 2015-4-26 08:11 PM 發表

呢的叫做領土爭議,如果唔爭取,你都唔同意。系咪?

事實就係強國崛起後越來越多「領土爭議」。

引用:
原帖由 caledis 於 2015-4-27 04:55 發表

事實就係強國崛起後越來越多「領土爭議」。
弱國無外交,唔通中華民國果時有野講咩!不過講都冇用,邊個聽?

引用:
原帖由 神經箭 於 2015-4-28 11:23 PM 發表

弱國無外交,唔通中華民國果時有野講咩!不過講都冇用,邊個聽?
南韓好窮嘅時候已經同日本有「竹島」爭議,菲律濱咁窮,咪又同強國有領土爭議。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]