• 瀏覽: 21,560
  • 回覆: 372
當時世界大戰,不是兩個國家打!

引用:
原帖由 chuchioy123 於 2015-3-27 05:59 PM 發表
清國用左幾十年時間消化遼東漢人....入關部隊有大量漢人火器部隊加上當時中國未有民族主義
清兵拿下整個中國是事實!

日軍強過清兵很多

"清國用左幾十年時間消化遼東漢人"

日本也可以先亡你國, 用幾十年時間消化漢人

你講民族主意難道明朝沒有?
我沒話要多謝美國, 因他們都只為利益出兵的pk

情況非常危險,其實中國當時真的亡國機會好大

你吾系拎清朝黎比呀!最低限度清兵入關無濫殺無辜,禮待漢人!加上盛世太平。
你吾系拎日本鬼子比呀!
日鬼最終都系會被消滅的

亡國!日本,台灣,星洲炒麵就亡國啦!我國幅員遼闊,人口又多!

引用:
原帖由 四大軍區 於 2015-3-27 06:19 PM 發表
你吾系拎清朝黎比呀!最低限度清兵入關無濫殺無辜,禮待漢人!加上盛世太平。
你吾系拎日本鬼子比呀!
日鬼最終都系會被消滅的

因為人口多過敵軍就不會亡國這論點真的太錯了
清, 蒙古吞宋以及中外歷史太多例子多如常識真不用多講了

引用:
原帖由 oldbeer 於 2015-3-27 06:14 PM 發表

清兵拿下整個中國是事實!

日軍強過清兵很多

"清國用左幾十年時間消化遼東漢人"

日本也可以先亡你國, 用幾十年時間消化漢人

你講民族主意難道明朝沒有?
我沒話要多謝美國, 因他們都只為利益出兵的 ...
對比當時...八旗的確係當時最強...日本對比當時...都重有USSR USA等對手...明朝有民族主義?願聞其詳...重有你似乎唔係幾明民族主義的意義同影響...如果一個國家有民族主義...要亡其國係一件成本極高的事...

北非是一片資源寶地,不知道日本何時會吞併北非去了

引用:
原帖由 chuchioy123 於 2015-3-27 04:17 PM 發表 日本只要攻下緬甸...你認為中國能頂幾耐...一個連彈藥都不能自給自足的國家...都能說有力擊敗工業化的日本?
如果……如果我係李+×個仔 !

引用:
原帖由 chuchioy123 於 2015-3-27 06:26 PM 發表
對比當時...八旗的確係當時最強...日本對比當時...都重有USSR USA等對手...明朝有民族主義?願聞其詳...重有你似乎唔係幾明民族主義的意義同影響...如果一個國家有民族主義...要亡其國係一件成本極高的事...
不同意

明朝起碼沒有國家分裂為兩派內戰

而在日軍入侵時兩派人為意識型態在國難時自已民族打自已民族
你話民族意識強左真的不能同意

引用:
原帖由 杰少0.0 於 2015-3-27 18:27 發表
北非是一片資源寶地,不知道日本何時會吞併北非去了
拉長補給綫是死症,然後盟軍會阻止日、德合流,沒戲

引用:
原帖由 大地之翼 於 2015-3-27 06:31 PM 發表
如果……如果我係李+×個仔 !

回應主題啦..9唔搭8

引用:
原帖由 oldbeer 於 2015-3-27 06:32 PM 發表

錯啦

明朝起碼沒有國家分裂為兩派內戰

而在日軍入侵時兩派人為意識型態在國難時自已民族打自已民族
你話民族意識強左真的笑左
笑...先唔講南明諸王內鬥的問題...李自成高迎祥的闖軍同張獻忠同明朝爭奪政權唔叫內戰?重有唔好偷換概念...民族主義當時巳經係國內有共識就係一致抗日...唔係點解釋當時有全國性的罷工,抵制日貨....咁唔叫「你話民族意識強左真的笑左」?我睇跟你就真係想笑啦

引用:
原帖由 chuchioy123 於 2015-3-27 06:40 PM 發表
笑...先唔講南明諸王內鬥的問題...李自成高迎祥的闖軍同張獻忠同明朝爭奪政權唔叫內戰?重有唔好偷換概念...民族主義當時巳經係國內有共識就係一致抗日...唔係點解釋當時有全國性的罷工,抵制日貨....咁唔叫「你話民族 ...
內鬥 在國,共自已都有!

你的論點完全站不住腳

引用:
原帖由 oldbeer 於 2015-3-27 05:55 PM 發表 上面#30有位話日軍人數少中國人口多作比較真係 清兵一樣拿下整個中國!!!
主要係有吳三桂引清兵入關啫 其實當時清朝一早搵人同南明傾江山一人一半 有時 時也命也 日本輸都有呢個因素

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]