• 瀏覽: 21,602
  • 回覆: 372
呢d人 口就話中立 實質咪由係幫外國打飛機

有無中國,美國最終都係會KO日本,相反如果無美國介入,中國最終只能退守西北地區等蘇聯救援,起碼有3分2土地被日本呑掉

引用:
原帖由 malibig1981 於 2015-3-27 03:24 PM 發表
如果不是中國拖住日本大部分兵力,美國打太平洋戰爭會這么容易?
跳島戰術是咩黎...自日本聯合艦隊被重挫後...美軍有太平洋的戰略主導權...關中國咩事...

引用:
原帖由 杰少0.0 於 2015-3-27 03:39 PM 發表
有無中國,美國最終都係會KO日本,相反如果無美國介入,中國最終只能退守西北地區等蘇聯救援,起碼有3分2土地被日本呑掉
同意,蘇聯會乘亂瓜分中國西部

引用:
原帖由 大地之翼 於 2015-3-27 12:29 PM 發表
自日本聯合艦隊覆滅後 日本其實已經輸掉二戰 美國投原子彈只係出於多種考慮(為了滅小傷亡 為了搶先佔領日本報 等等一系列因數)而投下 中國贏輸與否同投原子彈因數不大!

曰本陸軍困在縱深如此廣闊中華大地上 ...
日本只要攻下緬甸...你認為中國能頂幾耐...一個連彈藥都不能自給自足的國家...都能說有力擊敗工業化的日本?

其實日本可以呑印度 畢竟當時英國忙不過來(歐洲戰場....)

中國當時最安全是澳門

引用:
原帖由 oldbeer 於 2015-3-27 13:59 發表 你全部assume美軍介入,如沒有,你這些全不會咁發展http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg
我的回帖已經答了你的問題

引用:
原帖由 chuchioy123 於 2015-3-27 16:17 發表 日本只要攻下緬甸...你認為中國能頂幾耐...一個連彈藥都不能自給自足的國家...都能說有力擊敗工業化的日本?
不認同
日本根本沒有足夠兵力

日本無必要吃哂中國,而且都吃不完,只要奪戰略要地就可以,例如東北,華北、華東、華南呢D重要地區

上面#30有位話日軍人數少中國人口多
作比較真係

清兵一樣拿下整個中國!!!

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2015-3-27 04:36 PM 發表

不認同
日本根本沒有足夠兵力

日本根本沒有足夠兵力食曬全中國...但同時中國都無力量打低日軍...上面好多人講到中國有能力同日軍打游擊用刺刀就能打低日本...有可能嗎?

引用:
原帖由 oldbeer 於 2015-3-27 05:55 PM 發表
上面有位話日軍人數少中國人口多
作比較真係

清兵一樣拿下整個中國!!!
清國用左幾十年時間消化遼東漢人....入關部隊有大量漢人火器部隊加上當時中國未有民族主義

我唔覺得喔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]