• 瀏覽: 5,317
  • 回覆: 31
好多人留意軍備, 多數只會留意 導彈, 戰機, 軍艦, 潛艇, 坦克, 裝甲車 呢D重型軍備
但其實單兵裝備 都越來越先進

單兵裝備, 即係一個士兵平時作戰時, 身上既裝備

一般來講, 一個士兵最基本的裝備是 , 槍, 避彈衣, 頭盔等等
但現在, 士兵身上多左好多高科技產品

例如: 帶有顯示屏和耳麥的頭盔 便攜式電腦 通訊和數據交換系統 衛星定位系統GPS 蓄電池 安裝在頭盔上的攝像機 等等
總之就五花八門

其實多左咁多高科技武器係身上, 會唔會令士兵更加難以作戰?? 因為呢D高科技裝備, 都是電子設備, 會好重
結果可能會令行動更加笨拙, 不能敏捷作戰
如果有士兵陣亡, 也會損失嚴重 (除非將士兵屍體帶回基地, 再將佢身上既裝備循環再用)

但是, 如果士兵有呢D裝備, 卻會優勝於對方
例如, 槍上面有攝像機, 可以用槍指住轉角位, 透過鏡頭見到轉角位有冇敵人, 唔需要自己用眼親自去望
另外, 每個士兵的情況和位置, 都可以快速傳送到總部, 然後總部可以快速部署, 再傳送比每個士兵
除此之外, 呢D電子裝備都可以令士兵睇得更遠, 槍法更準

現時解放軍 的單兵裝備, 就是落後於 美英法等軍隊
聽聞 解放軍 連最簡單的 避彈衣也沒有

假如 雙方爆發巷戰或 室內交戰,   解放軍就會處於劣勢

502 Bad Gateway
403 Forbidden
你講果d裝備係唔係咁架 咁印度軍有冇避彈衣

附件

scaledBitmap14253699750990.jpg(55.93 KB)

scaledBitmap14253700161011.jpg(55.93 KB)

嗯嗯唔使講這些。
這個論壇的少數朋友,拼死辯護步槍保留五十年前科技,
半吋重機保留90年前科技!

以佢哋講,洗乜鬼高科技!

如果有士兵陣亡, 也會損失嚴重 (除非將士兵屍體帶回基地, 再將佢身上既裝備循環再用)

成哥這句話令人無限聯想:
前線陣地,50名全副武裝、荷槍實彈的戰士正快速向敵人陣地接近,他們的後面‧‧‧‧‧‧緊緊地跟着50名全身上下都一絲不掛、只用保鮮膜包着下體的戰士‧‧‧‧‧‧http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_30.gif

先生你自己話M16A4是有改變,你自己講M2A1有改變,其實你唔記得左,不過你可以同成哥研究下是印度勁D定新加坡,因為你說過新加坡勁印度一皮,小弟對印度所知不多,我想軍版各友好都想知道究竟新加坡和印度,哪一位強D,不如先從新加坡和印度單兵開始啦?

裝備勁都要d士兵夠勇先得,遇著d唔要命既打法一樣係捐失慘烈,....所以孫子既戰爭思維係好先進,先伐謀伐交,唔得先伐兵

孫公曰,
不戰而屈人之兵
上上策!

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2015-3-3 03:47 PM 發表
好多人留意軍備, 多數只會留意 導彈, 戰機, 軍艦, 潛艇, 坦克, 裝甲車 呢D重型軍備
但其實單兵裝備 都越來越先進

單兵裝備, 即係一個士兵平時作戰時, 身上既裝備

一般來講, 一個士兵最基本的裝備是 , 槍, 避彈 ...
係呀, 解放軍連槍都無, 拎把大刀就殺入敵陣

使命11有個金屬骨幹,其實有咩用?

引用:
原帖由 無人明白我 於 2015-3-4 06:19 AM 發表
都咩年代 仲有幾可打人海 步兵 CUT得咁濟
現在解放軍依然是保留人海戰術

韓戰, 中越戰, 中印戰
都是解放軍排山倒海, 成群人衝向敵軍陣地

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2015-3-4 12:29 PM 發表

現在解放軍依然是保留人海戰術

韓戰, 中越戰, 中印戰
都是解放軍排山倒海, 成群人衝向敵軍陣地
韓戰兩方陣營都係100萬左右.
79年中越戰爭, 中國出了20萬, 越南有10萬士兵和15萬民兵.
中印邊境戰, 中國出了2萬, 印度有2-3萬.
完全睇唔出有人數壓倒對方.
(把大量士兵集中一、兩個點針對攻擊是一回事, 純粹以大量人數壓倒對手是另一回事)
何況你舉的例, 最近的都已經三十幾年前了. 你又點知道而家中國仲係用人海戰術呢?自稱專家?

引用:
原帖由 獨食者 於 2015-3-4 11:05 AM 發表
使命11有個金屬骨幹,其實有咩用?
http://en.wikipedia.org/wiki/Powered_exoskeleton
現時的技術只能令士兵能帶背更多的負重就是

韓戰, 中越戰, 中印戰叫現在?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]