• 瀏覽: 59,036
  • 回覆: 832
  • 追帖: 3
你班香港人,大陸人送錢比你駛,促進香港經濟,還埋怨佢地幫助香港人,你地係咁比人洗腦洗到儍左?

要不是大陸人來香港消費,香港便完旦了!

香港人,好自為之!

深圳客不明為何要示威:我們來跟你們送錢

內地旅客湧港,水貨客造成多區居民受到不同程度滋擾,反水貨客持續出現,周日有團體在元朗發起反水貨客遊行。在元朗區購物的內地人普遍指即使有示威,也不太影響購物意欲,但部分人有所抱怨,從事金融業的深圳居民汪先生說:「香港有一部份人,自己心態不平和,實際上是我們跟你們送錢的……我覺得不可理解,香港人的素質是在急劇的下降,不會思考問題。」

汪先生每隔幾個月便來港購物,指內地人來購物沒有違法,「你有甚麼權利來抗議呢?」他又認為示威令社會變得敵對,挑起最基層民眾的矛盾,沒有意思,「你有意見,應該向政府表達,這個(自由行)政策是政府制定的……他們(年輕人)的腦袋不知道怎樣回事,你罵我們有甚麼用呢?」

內地來港購物的夏小姐亦不理解港人為何示威,「其實內地人來購物實際上促進香港經濟發展呀」。從深圳來港的黃小姐說,知道示威針對水貨客,但她指自己只是幾個月來港一次,買尿片給小孩。同樣來港買尿片和嬰兒食品的童小姐則指自己從未見過針對內地客的示威,日後仍會來港購物,「內地比這邊稍為貴一點,而且有一些東西,說實在內地也買不到」。

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20150228&s=6996647&a=53483516

[ 本帖最後由 hugoson 於 2015-2-28 10:46 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

附件

mobile_1.jpg(21.81 KB)

香港唔需要大陸人臭錢

引用:
原帖由 hugoson 於 2015-2-28 10:42 PM 發表
你班低賤香港人,大陸人送錢比你駛,促進香港經濟,還埋怨佢地幫助香港人,你地係咁比人洗腦洗到儍左?

要不是大陸人來香港消費,香港便完旦了!
香港人,好自為之!

深圳客不明為何要示威:我們來跟你們送錢 ...
深圳客的無知,我唔會怪佢的,因為佢地都比中共人士洗了腦啦嘛

要錢,也要禮儀,也要生活態度

有些東西是錢買不到的

你老味咁架勢咁有錢,我去香港國唔歡迎你地d匪國人,你地去外國買啦

嚟買日用品,奶粉,尿片就叫送錢嚟???
定係你D大6人連自己國家D嘢都信唔過先?懶係以為自己係恩主咁!!!

本來我對佢地冇咩
但咁講野?
嘩 真係好委屈你地喎山長水遠走黎送錢
不如唔好啦 咁委屈 我地點過意得去

最憎人恃勢凌人,從此對佢地反感

引用:
原帖由 sharonazzz02 於 2015-2-28 10:51 PM 發表 嚟買日用品,奶粉,尿片就叫送錢嚟???定係你D大6人連自己國家D嘢都信唔過先?懶係以為自己係恩主咁!!!
當人仔跟港旗一樣時就不同了

引用:
原帖由 AKIRA009 於 2015-2-28 10:52 PM 發表
人地有話比錢你賺?
深圳客不明為何要示威:我們來跟你們送錢

街多人到迫爆 , 咪撚再黎

不歡迎的原因,七個字:只有銅臭不知禮

提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]