• 瀏覽: 12,919
  • 回覆: 97
引用:
原帖由 殺意隆 於 2015-2-27 04:54 PM 發表

現代?第一代戰斧已經可以跟地型自導發後不理了。定係你講緊 V-1
現代=第一代 ???

又玩呢d語言偽術??

磚家有料就快講,無時間同你玩詭辯。

引用:
原帖由 殺意隆 於 2015-2-27 16:56 發表 BM 用扔物線根本唔駛導引 (也很難導引)。
BM 最起碼有舵螺儀,這是跟無導火箭的明顯分別

而長程導彈飛出內大氣時可依靠星光導引

引用:
原帖由 mancw01 於 2015-2-26 12:28 PM 發表
問題係中國侵略性唔高 對全球主導權亦沒太多興趣   所以即使兩強愈來愈接近   美國亦清楚中國底線   戰爭可能性很低  相反美國只會挑撥中國同周邊國家可能性更大

http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/andro ...
美國的戰略是中國與週邊國家開戰,對美國是最大的利益。

引用:
原帖由 MagpiesHK 於 2015-2-26 12:34 PM 發表
可能大家講得岩,人類已經進步到唔會再打大戰既地步

但係歷史經驗告訴我,從二戰到宜家70年既和平年代,數據唔足以推翻幾千年人類既戰爭史

結論係仍要為打大戰作準備
知戰備戰,以戰止戰

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2015-2-26 02:16 PM 發表

當人民幣威脅到美元的霸權,戰爭便會來臨。

當年蘇聯從來沒有這能力,反而蘇聯共產勢力的擴張,令歐洲中東及日本更加團結於美元霸權之下。

至於一戰及二戰的爆發,或多或少也與猶太金主由德國遷徙至美國並 ...
經濟是引發戰爭的主要導火線,當美元旁落,失去了世界性主導地位,美國是會發動世界大戰

引用:
原帖由 lindinwu 於 2015-2-28 11:38 PM 發表

經濟是引發戰爭的主要導火線,當美元旁落,失去了世界性主導地位,美國是會發動世界大戰
好多人都咁講,不過我都唔明個邏輯响邊,下次的世界大戰真喺仲不會燒到美國國土咩。

美國的十幾個航母戰鬥群就是阻止戰火燒到本土的戰略,就是爛仔般的向全世界恐嚇

美國在烏克蘭攪顏色革命,除了打擊俄羅斯外,也為要擾亂歐羅,以維持美元地位

現在烏克蘭事件中,西方集團用經濟方法去打俄羅斯,進一步(現在)又說要向烏克蘭提供武器,若再進一步呢?

引用:
原帖由 lindinwu 於 2015/3/1 00:05 發表
美國在烏克蘭攪顏色革命,除了打擊俄羅斯外,也為要擾亂歐羅,以維持美元地位

現在烏克蘭事件中,西方集團用經濟方法去打俄羅斯,進一步(現在)又說要向烏克蘭提供武器,若再進一步呢?
若再進一步,就系派地面部隊,再跟住就歐俄正面衝突,再跟住⋯⋯

安倍已經標左了
引用:
原帖由 lubet 於 2015-2-24 05:51 PM 發表
轟6K咁Q勁 美日一定驚到檁屎

現在戰爭不是單比試單一武器,而是配合使用,你知幾多丫!
引用:
原帖由 一久壤 於 2015-2-24 06:56 PM 發表

始終如何魔改也好,這個載台越來越追唔上時代~~~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]