• 瀏覽: 11,257
  • 回覆: 72
引用:
原帖由 qqnokia 於 2015-1-25 09:51 PM 發表
中共開戰,你估香港可以置身度外咩,如果同南海諸國打越南 菲律賓哩d小國打,炮彈射唔到北京,但射去廣州深圳香港哩d大城市系卓卓有余

http://n2.hk/d/imag ...
越南都有可能...菲律賓佢黎到香港領空OR領海都當佢贏

我算過,即便大陸失去所有的軍隊和工業體系,那么按照伊拉克人口和美軍的占領軍人數的比例計算,美軍(不包括其他國家)需要900萬的軍隊才能完成對大陸的全面占領。目前美國的武裝力量大約150萬,預備役150萬。將美國的一兵一卒全部集中到大陸,美國還要額外徵召600萬適齡青年。

要中共倒台
必須先結束一黨專政
要透過選票實行政黨倫替
就要先吸引國內城鎮較法
當中辦演表表者必然就是香港
但香港民主黨唔想中共倒台
所以唔想香港行普選
佔中更領大陸人反思民主
怕了民主
中共政權更為穩固。

蘇共倒台有打輸咩杖?

美國輸了韓戰、輸了越戰,為了打伊拉克阿富汗,揮霍清空國庫,經濟低迷,國內反戰聲浪步步高,永遠不變的人種歧視、濫殺黑人,暴動一波接一波‧‧‧‧‧‧

美國都未分裂,小日子過得紅紅火火的中共為咩要倒台?

引用:
原帖由 kenobi 於 2015-1-26 11:15 AM 發表
蘇共倒台有打輸咩杖?
蘇共不是倒台,而是蘇共領袖高層主動叛變。

戰就育定,不過係反貪戰。輸左就玩完。

你講緊呢個好似臺灣省嘅國民黨噃;咿家國民黨風雨飄搖大有被民進黨滅黨之勢呀!
引用:
原帖由 Yashiro_bc 於 2015-1-25 09:40 PM 發表
要中共倒台
必須先結束一黨專政
要透過選票實行政黨倫替
就要先吸引國內城鎮較法
當中辦演表表者必然就是香港
但香港民主黨唔想中共倒台
所以唔想香港行普選
佔中更領大陸人反思民主
怕了民主
中共政權更為穩固 ...

引用:
原帖由 RAy_1982zzz 於 2015-1-25 12:52 PM 發表
好難啦,韓戰,越戰,六四都無事,接受現實啦,中國大陸國運陸續有來。

還有五十年代三反五反、大躍進、餓死了那麼多人;文革十年那麼亂、全國陷入瘋狂狀態、中共都沒有倒台。

引用:
原帖由 tr6PpJam5SNp 於 2015-1-26 03:47 AM 發表 我算過,即便大陸失去所有的軍隊和工業體系,那么按照伊拉克人口和美軍的占領軍人數的比例計算,美軍(不包括其他國家)需要900萬的Ð ...
你忘了漢奸和偽軍的人數。計埋的話應該只需九萬左右常駐軍即可有效佔領和統治

點解無人諗到由成哥帶領他的7O萬"香港磔青"大軍,揮軍北上呢?

引用:
原帖由 eellii 於 2015-1-25 02:34 PM 發表

班廢柴重諗住北洋水師全軍覆沒致大清滅亡,以為老共等如老佛爺單天保至尊,一過身就倒台。

甲午戰爭後仲要過多 17年清朝先滅亡, 而且中間再經歷八國聯軍之役. 換言之晚清其實經歷兩次戰敗先滅亡. 一次都未必亡

引用:
原帖由 y2k2 於 2015-1-27 01:17 PM 發表

你忘了漢奸和偽軍的人數。計埋的話應該只需九萬左右常駐軍即可有效佔領和統治
唔使計啦 想要將中國佔領或統治? 根本係笑話 你估係印度咩

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]