• 瀏覽: 3,496
  • 回覆: 14
當時印度武器精良.....人又多.....但一接戰就投降.....佢地係唔係怕死

可能只顧食美味咖哩

可能終極武器-神油未運到上前線��

LZ完全錯了,中印作戰以輕武器為主,當時我軍已經引進全套蘇式班組級武器,形成了以AK-47,RPD為藍本的56式槍族,全面壓制印軍。再加上印軍戰術死板,戰鬥意志薄弱,基本上只要被我軍穿插成功,就一觸即潰。

噉又唔好講到咁誇張一接戰就投降﹐印度當時有最精銳軍隊同老解作戰喎;當時呢支軍仲係大名頂頂跟隨沙漠之鼠蒙哥碼利元帥同沙漠之狐隆美爾作戰取得大勝﹐佢哋都有同老解英勇作戰三、四粒鐘至投降呀!
引用:
原帖由 JETSO500 於 2014-12-20 10:18 AM 發表
當時印度武器精良.....人又多.....但一接戰就投降.....佢地係唔係怕死

最重要的是作戰意志不夠堅定!!看看對面的老解就知道,打歐美的那幾場仗武器差幾代還是一樣打,只要是人的問題,跟武器這些關係不大!!

係朱仔成,亞成哥都仲未出世/出現。

否則,由成哥領軍,打到上太空都得喇

係朱仔成,亞成哥都仲未出世/出現。

否則,由成哥領軍,打到上太空都得喇

發表時間: 2014-12-9 12:53 PM
原論壇: 軍事討論
目標論壇: 帖子回收區

操作理由: 不得以任何圖片、直接或間接言詞,作為宣傳仇恨、鼓吹歧視或侮辱任何人、國家、團體的言論或影射。

如果您對本管理操作有異議,請與我取得聯繫。http://news.ifeng.com/a/20141209/42676651_0.shtml#p=1

有無咁白癡呀

樓主標題叫人亞差 收硬貼

可能因為當時沒有美軍插手。

補給跟唔上, 明明凍到PK 仲要D士兵 著"夏天衫" !
就算中國軍隊唔進攻, 個 1萬印度兵 都會自滅!

PS: 中國軍隊未進攻之前,已經勁多 印度士兵 凍到肺炎! 完全失去戰力!

差差在英國殖民統治下充滿奴性,就好似依家啲香港青年根本就唔打得,相反中國士兵就個個飽歷戰士

阿三應該要感謝老美
如果沒有老美要脅會軍事介入
老解可能會兵臨新德里至收手

引用:
原帖由 generala 於 2014-12-21 11:13 PM 發表
阿三應該要感謝老美
如果沒有老美要脅會軍事介入
老解可能會兵臨新德里至收手
東漢時王玄策已試過帶兵打入印度

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]