• 瀏覽: 6,952
  • 回覆: 72
另有美國傳媒警告,普京現時如受傷猛獸般招惹不得,恐隨時攻打烏克蘭。

個人認為普京不會吞下烏黑蘭,烏黑蘭窮過鬼,食哂全個無好處,反而拿下中東其他親美產油國更有好處,可以短期抬起油價,不過需要和伊朗聨手,等出年七月,伊朗核談判失敗後,爆發中東戰爭機會好大。

攻打親美產油國,隨時會引發第三次世界大戰,不會吧

引用:
原帖由 tony2 於 2014-12-18 11:13 AM 發表
攻打親美產油國,隨時會引發第三次世界大戰,不會吧

現在和二戰前夕一樣,歐美經濟不景,國民厭戰情緒高漲,美國連小小的isil都搞唔掂,俄國支持伊朗用導彈打以色列,甚至借口打isil,支持什葉派信徒,入侵伊拉克,一d都唔奇。

其實普京退出東烏就可能冇事。打烏克蘭只會被加強制裁,無補於事。打中東後果無法估計,應該唔會蠢到咁。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2014-12-18 11:32 AM 發表
其實普京退出東烏就可能冇事。打烏克蘭只會被加強制裁,無補於事。打中東後果無法估計,應該唔會蠢到咁。

想想日本天王為何敢偷襲珍珠港,又想想納綐德國希特拉為何敢單挑蘇俄,再想想毛澤東為何獨力在韓國對付美國為首的聯軍,跟本上狂人想法絶非生活安逸的人能夠明白。

只可以說美國打壓油價這部棋完全錯誤,已經無法返轉頭,大錯注成,唯有希望中國可以置身事外。

【提提您】盧布再chok過? 普京下午五時開記者會

引用:
原帖由 tony2 於 2014-12-18 01:47 PM 發表
【提提您】盧布再chok過? 普京下午五時開記者會

經濟戰都仲係美國強,暫時唔睇好盧布,即使開記者會後有反彈,但反彈完都可能再跌,要再耐心等候盧布和俄股見底。

引用:
原帖由 殺意隆 於 2014-12-18 02:19 PM 發表

70 年前世界局世點同現在比?還有核震懾呢?前蘇被支解打散都未開到戰,現在俄羅斯被經濟戰打幾掌就會開戰?你估你自己打緊 StarCraft 呀?仲講到伊朗會幫拖,人地伊朗自己大把庫存有老底,一齊玩死俄羅斯對佢自己 ...
伊朗有幾多老底? 請問資料來源。

引用:
原帖由 殺意隆 於 2014-12-18 02:37 PM 發表

你經濟咁叻,無理由唔知伊朗石油主要出口到什麼地方呱?伊朗地底石油存量唔會少過沙地你又唔會唔知呱.......

你見伊朗在呢次石油價格戰的舉動,就知佢唔會幫俄羅斯吧?
存量多有咩用? 產量多又如何? 伊朗每天300至400萬桶,如果再增產,油價會更低,跌破石油生產價,伊朗死得仲快。

引用:
原帖由 tonyleung1001 於 2014-12-18 11:37 AM 發表

想想日本天王為何敢偷襲珍珠港,又想想納綐德國希特拉為何敢單挑蘇俄,再想想毛澤東為何獨力在韓國對付美國為首的聯軍,跟本上狂人想法絶非生活安逸的人能夠明白。

只可以說美國打壓油價這部棋完 ...
何以認為美國今次打壓油價係棋差一著?

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2014-12-18 02:53 PM 發表

何以認為美國今次打壓油價係棋差一著?
美國打壓油價,最終是要使俄國經濟衰退,用民意迫普京下台,不過現實是普京支持率不跌反升。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]