• 瀏覽: 26,231
  • 回覆: 185
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 yoyomamms 於 2014-12-16 11:45 PM 發表
中國收皮啦!學人做好啲產品同質量,人就發財立品,官就小廢話多做事。

你尼一句將"中國"換成你自己倒是非常貼切

引用:
原帖由 greenleaves 於 2014-12-17 01:49 PM 發表 其實,現在俄國還有多少武器科技可以賣給中國的?能源如油氣,即使長期低價,都不可能太多儲備的。中國近年在伊拉克也投資了不少油田,說起來也要虧損的。
睇嚟白頭鷹極有可能逼中,俄
上嚟第三次世界大戰呢個舞台上面

引用:
原帖由 香港政府 於 2014-12-17 03:12 AM 發表

所以中國學人講咩不平等條約真係晒9氣...佢覬覦香港經濟發達,就千方百計算盡都要收番香港

但坐擁好多陪中國老祖宗土地既俄國,就點都唔敢點,仲要同人劃埋界,原來尼布楚條約、璦琿條約就係平等條約

所以話 ...
愛新覺羅D蘇洲屎入哂老共數你都好L野
仲有,共和國同USSR D邊境沖突全部被你吃了,你都好L野

引用:
原帖由 kit365 於 2014-12-17 12:03 PM 發表

蘇聯怕二戰結束後,會推番以前既不平等條約,用向中國東北日軍做條件,強迫國際社會同中國確認外蒙獨立,樓下段野係轉貼.

美國對日本使用原子彈之後,蘇聯在和中國談判成功之前,對日本宣戰。一百五十萬蘇軍在蒙古集 ...
D地攤文就唔好post出黎丟人
仲有,當初東北何來值幾十億的工業設備?之後蘇聯拎走的都係佢當初(有條件)援建中國的. . .

習總掃油 抬番高個價 同老美打場經濟戰

順住個勢 將人民幣匯率下調

引用:
原帖由 瓦良格hk 於 2014-12-17 10:03 AM 發表

另外, 1860年代"闖關東"開始前, 東三省及當時仍未被滿清割讓的外興安嶺事實上是禁止漢人進入, 等同滿族的直接領土, 故外興安嶺及庫頁鳥是否能算中國固有領土, 很是疑問......
同意. 其實割讓給俄羅斯的東北領土, 是滿族人自己將自己的東西贈予他人...
明朝在東北的勢力長期只去到瀋陽撫順一帶, 連吉林都去唔到.

如果 1644年吳三桂冇開閘放狗, 滿清人沒有入關, 黑龍江以北和庫頁島從來不會和中國扯上關係.

中國歷史上唔同時期的領土都唔同, 國力有幾大, 領土就去到幾大. 要看國力所及, 無需太介懷領土多少, 最重要守住黃河長江中華民族發祥地

引用:
原帖由 香港政府 於 2014-12-17 03:12 AM 發表 所以中國學人講咩不平等條約真係晒9氣...佢覬覦香港經濟發達,就千方百計算盡都要收番香港但坐擁好多陪中國老祖宗土地既俄國,就點都唔敢點,仲要同人劃埋界,原來尼布楚條約、璦琿條約就係平等條約所以話 ...
大陸最窮時,有冇用你香港政府一個仙呀?註軍都駛你香港嘅錢。
以前英國就乜都同你計!
覬覦香港……從何說起?

引用:
原帖由 yuk777044 於 2014-12-17 02:22 PM 發表 順住個勢 將人民幣匯率下調
大陸喺國際貿易做到咁大,講真!人仔升值係正常經濟現象!

引用:
原帖由 kit365 於 2014-12-17 10:22 AM 發表
二戰時蘇聯出兵中國東北打日本仔,條件係外蒙獨立,佢點止落井下石,直頭係補多你一刀,但應同有隻更大既狼係旁邊虎視眈眈,而家唔係清算既時候,但唔可能無條件咁幫佢,中國已經出左唔小力幫俄羅斯,好似本國貨幣貿易互換,你 ...
中俄能源協議, 中國可以用平價買入俄國石油天然氣, 中國點會冇著數?
而且俄羅斯生存, 可分擔中國面對歐美日的政治壓力, 在戰略安全上中國也有好處

引用:
原帖由 greenleaves 於 2014-12-17 01:49 PM 發表

其實,現在俄國還有多少武器科技可以賣給中國的?
能源如油氣,即使長期低價,都不可能太多儲備的。

中國近年在伊拉克也投資了不少油田,說起來也要虧損的。
飛機發動機, S400防空導彈, 新型潛艇, 都可以買.

引用:
原帖由 yuk777044 於 2014-12-17 02:20 PM 發表
習總掃油 抬番高個價 同老美打場經濟戰

正如去年中國大媽托住金價, 激到高盛索羅斯紮紮跳 一樣....

三國誌現代版本,睇嚟齋講經驗,中國贏面都幾大。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2014-12-17 02:54 PM 發表 正如去年中國大媽托住金價, 激到高盛索羅斯紮紮跳 一樣....
近年猶太佬啲小佬動作多多

引用:
原帖由 瘋狂殺神 於 2014-12-17 03:04 PM 發表 近年猶太佬啲小佬動作多多
老尾幕後金主,呢幾年都賭輸錢…,出嚟揾番啲使用!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]