• 瀏覽: 26,232
  • 回覆: 185
  • 追帖: 1
低價買石油及買俄羅斯先進武器。

其實美國是否想借低油價引發俄金融危機, 來試探一下當中俄聯盟是但一方出現危機時的應變如何?  籍此事件更了解中俄合作關係去到什麼程度, 以備將來戰略參考!

照計歐美由其歐洲, 無理由迫俄走上法西斯之道

引用:
原帖由 kit365 於 2014-12-17 12:03 PM 發表

蘇聯怕二戰結束後,會推番以前既不平等條約,用向中國東北日軍做條件,強迫國際社會同中國確認外蒙獨立,樓下段野係轉貼.

美國對日本使用原子彈之後,蘇聯在和中國談判成功之前,對日本宣戰。一百五十萬蘇軍在蒙古集 ...
外矇事實上獨立已超過二十五年, 國際社會從來沒有做過迫一個已獨立二十多年的國家重回宗主國的事.而且外蒙也不涉及任何不平等條約.
取消不平等修條約只是西方盟國的事, 蘇聯大可一口拒絕. 而且除已佔有已愈百年且已無華人(事實上該區當年也沒有漢人住)的土地外, 蘇聯日後亦放棄了在華的特權(其實早就沒有了)........

P.S. 國際社會就算做野, 都只會要求當地民族自決. 而自決結果, 幾乎都是肯定獨立, 因為外蒙的部族不同內蒙, 對清及民國一直很離心......

我都諗緊歐豬
點解會聯手對付北極熊
照計白頭鷹係唔會理會歐豬國民死活

引用:
原帖由 瘋狂殺神 於 2014-12-17 01:01 PM 發表
我都諗緊歐豬
點解會聯手對付北極熊

俄國與歐洲貿易往來密切, 而且樓上有人還以為俄國真的只賣資源.......如俄國經濟崩潰, 歐洲只會雪上加霜......

依家中國最好既做法
以經濟上支持朋友既名義 (建立願意主動幫助有困難國家既正面形象, 同時爭取老俄國內支持)
擴大戰略物資儲備 (趁平多買老俄天然資源)
擴大軍事科技儲備 (趁平多買老俄武器連技術轉移)
一石二鳥之計

引用:
原帖由 瘋狂殺神 於 2014-12-17 01:01 PM 發表
我都諗緊歐豬
點解會聯手對付北極熊

如果迫俄打熱戰, 戰場肯定在歐洲啦, 又益左美國佬, 歐洲佬點會咁柒??

引用:
原帖由 generala 於 2014-12-17 01:14 PM 發表
依家中國最好既做法
以經濟上支持朋友既名義 (建立願意主動幫助有困難國家既正面形象, 同時爭取老俄國內支持)
一石二鳥 ...
戰略石油儲備 + 買軍事科技 就一定啦 , 但美國佬搞咁大壇野, 無理由咁益我地中國, 唔會咁簡單, 一定有陰謀

不過習普簽個張油氣約一定唔喺今天個價喎。

引用:
原帖由 二撮西毛 於 2014-12-17 01:32 PM 發表

唔係老美想益中國,而係老美不得不益中國,因為中俄經濟結構互補性極高。
油價高對有利俄毛,不利中國;油價低有利中國,不利俄毛。
早年老美抬高油價到150美元桶,沒弄死中國,反壯大了俄毛。眼見普京越來越張狂 ...
所以我就諗成件事再發展落去, 咩情況下會燒到埋黎影響我地中國, 美國佬個劇本到底想點?

引用:
原帖由 瓦良格hk 於 2014-12-17 01:09 PM 發表

俄國與歐洲貿易往來密切, 而且樓上有人還以為俄國真的只賣資源.......如俄國經濟崩潰, 歐洲只會雪上加霜......
俄國國家收入一半、出口八成是靠油氣。
佢連膠拖鞋都要靠大陸進口!

唔緊要,普京同習大大係老友,習大大會救佢,而家邊個國家唔掂都要穩中國救啦
引用:
原帖由 tim0511 於 2014-12-16 22:36 發表 作為金磚大國之一,石油和天然氣卻佔俄羅斯該國總出口量的2/3。佔國家收入一半以上 俄羅斯係完全倚賴賣天然資源及武器收益既掛名 "大國"總統普京(Vladimir Putin)侵略烏克蘭,已招來國 ...

引用:
原帖由 odst01 於 2014-12-17 01:35 PM 發表

所以我就諗成件事再發展落去, 咩情況下會燒到埋黎影響我地中國, 美國佬個劇本到底想點?
從來都離中國不遠, 看看地理不難明白, 想想東方和歐洲兩大版塊經濟完全整合最不利那個國家? 習主席的一路一帶不是無的放矢, 美國江河日下,時間真的不多了

引用:
原帖由 generala 於 2014-12-17 01:14 PM 發表
依家中國最好既做法
一石二鳥 ...
其實,現在俄國還有多少武器科技可以賣給中國的?
能源如油氣,即使長期低價,都不可能太多儲備的。

中國近年在伊拉克也投資了不少油田,說起來也要虧損的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]