• 瀏覽: 26,233
  • 回覆: 185
  • 追帖: 1
二戰時蘇聯出兵中國東北打日本仔,條件係外蒙獨立,佢點止落井下石,直頭係補多你一刀,但應同有隻更大既狼係旁邊虎視眈眈,而家唔係清算既時候,但唔可能無條件咁幫佢,中國已經出左唔小力幫俄羅斯,好似本國貨幣貿易互換,你能源出口受阻,能源價格下跌,中國馬上同你簽能源合同,幫你穩住經濟,中國已經吃緊虧,請你唔好再對好鄰邦日夜提防,用國防技術回報都好合理.

俄羅斯點會仆直??

盧布跌只是損害入口商,長遠反而對出口有利。

油價跌,只要在中東發動一場戰爭就可以使油價狂升。

經濟衰退本來對執政黨普京不利,但普京個人魅力和演說同樣利害,一場演講已經成功搧動民情,人民團結一致,認定今次石油價大跌,是歐美做成為了打擊俄國崛起。

這頭北極熊已經被歐美激怒,全身細胞已經準備好進入獵殺模式,美國與歐美中東盟國大禍臨頭就真。

當油價跌穿48美元一桶,又或是俄國或伊朗有出兵意圖時,用一半資金買俄股,另一半買黃金,俄國股匯隨時反彈十倍以上,賺匯價又賺股價,一生人沒幾多次咁既投資機會,值得勿設留意。

另一邊歐美連小小的伊斯蘭國都無錢打,如果北極熊和伊朗聯手,歐美有能力應付咩?? 所以我買硬北極熊和波斯勝,就算唔大勝,都至少會使油價升穿150美元一桶,俄國或者伊朗領導人無理由唔識計呢條數。

引用:
原帖由 二撮西毛 於 2014-12-17 10:49 AM 發表
反手聯美制俄,大錯;無條件支持俄國,也不對。
正確應該是:有條件支持俄國,既不讓俄國倒下,也趁機撈取好處。(吊住俄國條命就得,俄國真強大了對中國也不好。)

具體做法:趁俄國經濟危險殺價,大量購買其資源 ...
俄國正在吞併烏黑蘭土地,佢自己又點肯賣地比中國,不過俄國一定會賣軍備比中國,支持俄國軍工繼續壯大。

中國要考慮的是俄國變成為法西斯後的對策,改竟將來和法西斯合作還是對抗。

中共搞出佔中希望引出暴力然後指出老美長大支持然後打九老美,點知仆X仔收左$only talk ,冇得發動戰爭

引用:
原帖由 kit365 於 2014-12-17 10:22 AM 發表
二戰時蘇聯出兵中國東北打日本仔,條件係外蒙獨立,佢點止落井下石,直頭係補多你一刀,但應同有隻更大既狼係旁邊虎視眈眈,而家唔係清算既時候,但唔可能無條件咁幫佢,中國已經出左唔小力幫俄羅斯,好似本國貨幣貿易互換,你 ...
外蒙早已獨立, 時為1921年......

引用:
原帖由 tim0511 於 2014-12-16 10:57 PM 發表

普京 : 呢舖玩大左,我而家認真頭痕
叫佢早D仆街死喇,什麼戰鬥民族,戰條毛喇!

引用:
原帖由 tim0511 於 2014-12-16 11:28 PM 發表

外交無永遠朋友,國家利益永遠最優先,為何一定要係中俄聯手抗美這些 "三國式" 的老土演義思維
而家咩年代??  仲要聯金滅遼講呢D ??  祖國現時是世界軍事大國,將會是經濟大國之首,可不是南宋半壁,請不要引喻失 ...
就算不計三國歷史, 單單地緣政治因數足以中俄走近, 國家戰略那有老土過時之別?俄羅斯係能源大國呢個理由以經足夠中共伸一把手, 秦國雖大何以如此快滅亡?

引用:
原帖由 瓦良格hk 於 2014-12-17 11:12 AM 發表

外蒙早已獨立, 時為1921年......
蘇聯怕二戰結束後,會推番以前既不平等條約,用向中國東北日軍做條件,強迫國際社會同中國確認外蒙獨立,樓下段野係轉貼.

美國對日本使用原子彈之後,蘇聯在和中國談判成功之前,對日本宣戰。一百五十萬蘇軍在蒙古集結後進攻中國東北、朝鮮等地的日本關東軍。其間外蒙古提供後勤並派軍隊參加了蘇軍對日軍在內蒙古的作戰。中蘇在就外蒙古問題舉行談判時,史達林堅稱外蒙今日已是「人民共和國」,故其現狀,即是獨立。談判開始時,中方堅拒承認外蒙獨立,史達林則稱,外蒙問題如無法獲致解決,則條約不能訂立。談判中,蔣經國史達林說:「我們的國民一定不會原諒我們,在這樣情形之下,國民一定會起來反對政府。」史達林回答:「倘使你本國有力量,自己可以打日本,我自然不會提出要求。今天,你沒有這個力量,還要講這些話,就等於廢話!」蘇聯紅軍進佔中國東北後,不但在中國東北強奸中國婦女,還劫掠工業設施,價值達80億美元,超過德境三倍

引用:
原帖由 香港政府 於 2014-12-17 03:12 AM 發表

所以中國學人講咩不平等條約真係晒9氣...佢覬覦香港經濟發達,就千方百計算盡都要收番香港

但坐擁好多陪中國老祖宗土地既俄國,就點都唔敢點,仲要同人劃埋界,原來尼布楚條約、璦琿條約就係平等條約

所以話 ...
香港經濟起飛不是香港一個能夠成事、中國也有功勞。別忘記東江水輸港、每天紅磡火車站一車車內地平價副食品、支持了香港的民生、為何這些你不提?只讚揚自己的成就、將別人默默支援一筆抹殺。

引用:
原帖由 13888229889 於 2014-12-17 11:10 AM 發表 中共搞出佔中希望引出暴力然後指出老美長大支持然後打九老美,點知仆X仔收左$only talk ,冇得發動戰爭
佔中係共產黨搞?
陰謀論嚟講可能會係
喺冇實際證據時
唔好亂發無頭之矢

其實而家普普即刻關上天然氣喉
等整個歐豬國冷靜一下
不過呢啲下三流手段唔似係普普嘅作風

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]