• 瀏覽: 26,230
  • 回覆: 185
  • 追帖: 1

作為金磚大國之一,石油和天然氣卻佔俄羅斯該國總出口量的2/3。佔國家收入一半以上
俄羅斯係完全倚賴賣天然資源及武器收益既掛名 "大國"

總統普京(Vladimir Putin)侵略烏克蘭,已招來國際制裁,國家經濟受害。而家石油價狂跌,係加劇重創俄羅斯。貨幣盧布開始崩盤,俄央行大舉加息以壓止貶值,反而令盧布再跌至新低,國家債券失去吸引力,外匯存底正大量失血。國家通帳持續加劇,已影響人民生活。

普京仲有咩經濟手段 ??

經濟仆直如何使俄羅斯恢復昔日蘇聯的偉大復興 ??

於沙地及美國佬石油劈價戰之下,俄羅斯完全失去反抗能力,俄羅斯本身給人印象係外強中乾 經濟單一 加人口稀少,俄底氣不足仲學咩人抗衡歐美???

而家最令人期待的是,當普京被逼到牆角時,會否為維護俄羅斯的光榮,發動對外侵略戰爭??國家經濟崩潰, 石油格價戰可以支解俄羅斯嗎???   

中共可以點樣從中圖利 ? 石油經濟支解俄羅斯???要回遠東地區可是很多祖國同胞既幻想呢  

引用:
原帖由 40cents 於 2014-12-16 10:43 PM 發表
東北慌涼寒苦
無乜用

要爭
當然留力爭南海
有石油
有海產
有航道

中國應該大力購入俄國石油
一方要支持俄國經濟
一方要滿足自己石油儲備
東北無用   ???   閣下似乎過於少看遠東地區及庫頁島於東北亞的戰略/海彊位置 及 當中豐富天然資源蘊藏量

中國現在東、西、南都有敵人,而北邊俄羅斯已經簽晒條約,劃好邊境,問題基本上解決了。
當下誰是主要矛盾,誰是次要矛盾,何謂緩急先後,你仲唔識分?講呢D!

俄國倒下,中國獨力對抗美帝,有何好處?聯金滅遼,又再上演一次?

引用:
原帖由 tim0511 於 2014-12-16 10:36 PM 發表

作為金磚大國之一,石油和天然氣卻佔俄羅斯該國總出口量的2/3。佔國家收入一半以上
俄羅斯係完全倚賴賣天然資源及武器收益既掛名 "大國"

總統普京(Vladimir Putin)侵略烏克蘭,已招來國 ...

普京 : 呢舖玩大左,我而家認真頭痕

引用:
原帖由 greenleaves 於 2014-12-16 10:55 PM 發表
中國現在東、西、南都有敵人,而北邊俄羅斯已經簽晒條約,劃好邊境,問題基本上解決了。
當下誰是主要矛盾,誰是次要矛盾,何謂緩急先後,你仲唔識分?講呢D!

俄國倒下,中國獨力對抗美帝,有何好處?聯金滅遼 ...
外交無永遠朋友,國家利益永遠最優先,為何一定要係中俄聯手抗美這些 "三國式" 的老土演義思維
而家咩年代??  仲要聯金滅遼講呢D ??  祖國現時是世界軍事大國,將會是經濟大國之首,可不是南宋半壁,請不要引喻失義。

俄國倒下,為何就一定等於中共要獨力對抗美帝??  咩理論

中國收皮啦!學人做好啲產品同質量,人就發財立品,官就小廢話多做事。

中美聯手肢解俄羅斯並不困難

但是現在中俄交惡對我國有好處嗎?

如果東歐沒有俄羅斯去跟EU和美國叫板 美國馬上就會實施重返太平洋的戰略來對付中國 而事實上奧巴馬的重返亞太戰略也是因為俄羅斯和ISIS而被影響的

目前來看 一個相對強大並且與歐美敵對的俄羅斯符合中國的國家利益 如果俄羅斯還有ISIS能再拖美國10年左右 那對中國人來說是一大幸事。

順便說句題外話 外興安嶺是在中華民國的時候就丟掉的 孫中山在革命的時候為了取得蘇聯援助 曾經許諾蘇共很多領土,甚至包括滿洲 將外蒙古獨立法制化的人是蔣中正 二戰後期蔣中正與斯大林簽訂的《中蘇友好條約》中蔣明確承認外蒙古的獨立。
中共替國民黨背這個黑鍋已經背了很多年了

引用:
原帖由 tim0511 於 2014-12-16 11:28 PM 發表

外交無永遠朋友,國家利益永遠最優先,為何一定要係中俄聯手抗美這些 "三國式" 的老土演義思維
而家咩年代??  仲要聯金滅遼講呢D ??  祖國現時是世界軍事大國,將會是經濟大國之首,可不是南宋半壁,請不要引喻失 ...
就係國家利益永遠最優先,至會出現中俄聯手抗美這些 "三國式" 的老土演義思維
孫劉之間其實一樣成日開戰, 佢地既合作只不過係曹魏太強
基於"敵人的敵人是自己的朋友"既思維下, 加上小說渲染
至好似孫劉聯盟抗曹咁

依家因為老美太強, 實在獨力難支
基於"敵人的敵人是自己的朋友"既思維下, 中俄至會合作
中俄現時係互相合作 (或者係互動利用)對抗美日
其他地方卻各有打算
因此老俄至會繼續售武給敵視中國既印度, 中國亦不會在東烏問題上公開支持老俄

只要中國一日未可以有能力獨自抗戰美日
中國仍需要老俄協助分散美日既壓力

中國現在已經三面楚歌,若加上俄羅斯,就真的是四面。
唇亡齒寒的道理,可稱得上老土思維?再講真的是晒氣。

(順帶一提,聯金滅遼不是南宋的事,歷史不合格)

引用:
原帖由 tim0511 於 2014-12-16 11:28 PM 發表

而家咩年代??  仲要聯金滅遼講呢D ??  祖國現時是世界軍事大國,將會是經濟大國之首,可不是南宋半壁,請不要引喻失 ...
所以中國學人講咩不平等條約真係晒9氣...佢覬覦香港經濟發達,就千方百計算盡都要收番香港

但坐擁好多陪中國老祖宗土地既俄國,就點都唔敢點,仲要同人劃埋界,原來尼布楚條約、璦琿條約就係平等條約

所以話哩個中國根本就係口說不一既偽君子...仲有唔好忘記係邊個策動外蒙獨立,就係蘇聯

俄國L依家仲賣武器比越南仔攪對抗...中國吹得漲?

引用:
原帖由 40cents 於 2014-12-16 10:43 PM 發表
東北慌涼寒苦
無乜用

要爭
當然留力爭南海
有石油
有海產
有航道

中國應該大力購入俄國石油
一方要支持俄國經濟
一方要滿足自己石油儲備
你都真係傻傻地...剩係個日本海出海口已經無價啦

如果果度係中國領土,陳兵在此,日本仔仲可以咁囂張

唔好自己呃自己啦...東北慌涼寒苦都講得出

係俾人孤立 軍事上一直都冇咩大問題 既然 佢冇咁多錢 仲要洗咁多錢做咩?對外強硬 係佢作風 對內都要為選民交代 陰公在啲民眾都仲係好撐佢 所以未焗住死頂囉
沙地咁配合 原因在於頁岩氣革命成功 唔俾頁岩氣公司擴大市場規模 成本未難降囉
普京要醒下啦 畢竟係沙地阿拉伯都做空緊 你仲塞個頭入去做乜?係時候做下輿論cut幾個project 連棺材本都用哂就仆街  要令到資金唔走 放下流料都要做啦

保存弱勢佬有好處。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]