• 瀏覽: 8,054
  • 回覆: 78
laser會transfer energy, gain energy就heat升,點會溫度冇變?

鴨寮街買支激光都可以燒到張紙,大功率軍用可以燒穿導彈外殼。咁又點會唔可以煲水?就好似你將太陽聚焦都可以煲水la

引用:
原帖由 散落的流星 於 2014-12-17 01:52 PM 發表
鴨寮街買支激光都可以燒到張紙,大功率軍用可以燒穿導彈外殼。咁又點會唔可以煲水?就好似你將太陽聚焦都可以煲水la

鴨寮街支激光射鏡面會點燒爆鏡定係反射

引用:
原帖由 嫖.俠 於 2014-12-17 16:54 發表
條激光要經過大氣層,大氣層唔同高度有唔同密度,條激光係唔會直線運行,而密度會根據唔同天氣情況有所不同。

你要對進支會變軌的導彈,係無可能。
laser唔可以進行Adapteive optic??

惟一方法係飛彈在大氣上直落目標時被雷達鎖定最後期十秒內以旋轉方式拉長加熱時間。不過中國應該制造更強laser方為上策

引用:
原帖由 嫖.俠 於 2014-12-17 08:13 PM 發表

我唔識甚麼是Adaptive optic

解釋下點樣征服氣候問題從而使激光能準確地射中大氣層以外,又會變軌的物件。
如果唔知咩係Adaptive optic,這點好難解釋bo....
正如唔識加法,就好難解釋乘法....

引用:
原帖由 嫖.俠 於 2014-12-17 20:13 發表

我唔識甚麼是Adaptive optic

解釋下點樣征服氣候問題從而使激光能準確地射中大氣層以外,又會變軌的物件。
唔識唔緊要.....

Laser係以光速前進既,只要以低能量激光發射向目標,得出偏差後再修正,就可以了

引用:
原帖由 ST6 於 2014-12-17 10:32 PM 發表

唔識唔緊要.....

Laser係以光速前進既,只要以低能量激光發射向目標,得出偏差後再修正,就可以了
類似先用低能量激光做「描準」?

先前取消的 ABL 都是類似工作原理,由一組低功率激光做目標照射,修正誤差以後再開火

引用:
原帖由 ST6 於 2014-12-17 10:32 PM 發表

唔識唔緊要.....

激光雖然光速進行,但激光炮塔卻是機械式旋轉,反應以微秒計,而導彈是以數倍音速不規則機動,當你修正偏差後,以1微秒計,導彈已經在10米以外的地方。

光速行進這點已經比火炮優勝許多了

激光免除炮彈飛行的時差,衹需要考慮機械誤差依然有較快反應速度

導彈 10G 橫移十米,平均反應時間是 0.1 秒

引用:
原帖由 機龍 於 2014-12-18 12:21 PM 發表
先前取消的 ABL 都是類似工作原理,由一組低功率激光做目標照射,修正誤差以後再開火
謝c兄。

另想請教目前激光武器其中一大難提係光折射,令能量唔能夠集中。

請問目前有無研究方向/ 理論可以克服呢個問題?

似乎呢個係物理問題比較難解決⋯

謝謝。

Adaptive Optics 正是用來修正這些誤差,雖然無法消除仍能控制在可接受範圍

天文望遠鏡應用此技術已經行之有年,因爲要觀測很多 AU 以外的星體必須將誤差壓抑到最小

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]