• 瀏覽: 1,456
  • 回覆: 29
一直有個疑問,黃絲帶一直高呼雙普選、公民提名才是公義。

但是,在公民提名和取消功能組別下,可以預見整個議會及特首選舉都會被大眾所把持。

如何保障小眾的聲音呢? 還是把小眾滅聲就是公義?

幾十人睇過都冇人答... 黃絲帶死光了嗎...?  日日都叫既口號,應該唔難答呀... 係我蠢唸唔明o者~

有冇人 ... ? 或喪屍 ...

一講咩野係真普選,黃屍全部縮埋.
佢地答唔出.

唔知寄email比學聯答唔答到我呢... ...

范徐麗泰反問黃屍主持:乜野叫真普選?????? 

引用:
原帖由 starr 於 2014-12-13 15:52 發表

但是,在公民提名和取消功能組別下,可以預見整個議會及特首選舉都會被大眾所把持。

民主是勝者全取的零和遊戲,小眾得個「嘈」字。

不限制反中亂港者參選就是他們口中的「真普選」。

引用:
功能組別點樣「保障小眾的聲音」?睇下馬逢國有親事都唔見影,就知道係冇保障。

以你嘅標準,議會唔係被「大眾」所把持,就係被「小眾」所把持。咁我又問返你:畀「小眾」所把持又好有道理咩?
有實力既(小眾)有更大把持權。
絕對是公義的。
一千人的公司。
佔九百人的基層選出五個委員,
佔一百人的管理層同樣選出五個委員。
先係公義。
反而一千人不分階級選出十位委員。先至係不公義。
放大到整個社會亦一樣道理。

引用:
原帖由 填不盡 於 2014-12-14 01:45 PM 發表
哈哈,學你舖話法,咁「有實力」嘅大眾有更大把持權,一樣係「公義」嘅啫,你只不過將個準則轉換成「實力」之嘛。
你講得啱喎
[大眾]既實力嗎就係人多囉.
[小眾]既實力就係$$$多囉.
所以嗎[小眾][大眾]各佔一半囉.

我明明仲有以下呢一段架,
又係選擇性回應

一千人的公司。
佔九百人的基層選出五個委員,
佔一百人的管理層同樣選出五個委員。
先係公義。
反而一千人不分階級選出十位委員。先至係不公義。
放大到整個社會亦一樣道理。

引用:
原帖由 starr 於 2014-12-13 03:52 PM 發表

所謂【真普選】根本是虛構出來的,普選就是普選,親外飯民為反而反,禍國殃民,【真普選】、【爭取民主】只是一個騙人的幌子嗻,經不起推敲,只能欺騙那些涉世未深或無智慧、腦殘的人嗻。

引用:
原帖由 填不盡 於 2014-12-14 12:13 PM 發表

功能組別點樣「保障小眾的聲音」?睇下馬逢國有親事都唔見影,就知道係冇保障。

以你嘅標準,議會唔係被「大眾」所把持,就係被「小眾」所把持。咁我又問返你:畀「小眾」所把持又好有道理咩?
功能組別係保障小眾聲音既機制顯而易見... 我真係唔知仲需要點解釋,如果你仲有懷疑可以wiki有乜界別。
另外你話「馬逢國有親事都唔見影」既意思係佢係立法會出席率低? 定係佢講野唔岩你聽?
如果係後者,你當初有冇選佢出黎依表你呢? 如果有,你可以搵佢政綱投訴&下次選另一位。如果冇,即係佢代表緊更多跟你不同意見既人。

關於「大眾」「小眾」:
第一,我唔同意「議會唔係被大眾所把持,就係被小眾所把持」,依個世界唔係非黑即白。亦睇唔到依家有「小眾把持議會」既情況,如果你覺得有... 相信我地對「把持」依個詞彙在認知上有落差。
第二,功能組別來自社會不同行業版塊,每個行業著眼處不一樣,我唔覺得有人可以同時控制不同職業界別。
當然功能組別既界別組成係可以隨住社會結構轉變而更改,例如漁農界可以減少(但不能抹殺)。

普選就是普選,沒有真假。
我揀完再比你揀,就叫做冇得你揀。
公義是甚麽?
在大清眼中,不尊君愛國就是不公義。
在孫文眼中,不自由民主就是不公義。
政府  訓街就不公義
學生  不公義就訓街

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]