• 瀏覽: 48,560
  • 回覆: 328
  • 追帖: 8
+7
強國不用航母都是強國

強國只需大媽已經是強國

引用:
原帖由 只剩夕陽 於 2014-11-14 06:32 AM 發表
香港人示範緊,,,,,,

真係完美示範!

美國係世界地位係靠軍力 ,中國係世界地位靠經濟 ,有經濟大把國家埋堆 , 那怕你有再先進航母 , 就憑你一個國家可以打敗全球嗎? 而家一個核彈 都勝過你千千萬萬架軍機

因為以前冇國家會賣航母俾中共山寨!

引用:
原帖由 殺意隆 於 2014-11-14 02:23 PM 發表

在紅旗演習中和 F-22 對抗過的北約機師都說:好像在一間黑房中和一個帶著夜視鏡的人打架一樣,而你什麼也看不見和聽不到,直至自己中拳為止。
F22 另一樣絕世強項 , 它能以全程超音速飛行.

引用:
原帖由 噤若寒蟬 於 2014-11-14 02:30 PM 發表

服役多年,唔代表他的能力突飛猛進, 而且F22除最近上過戰場, 而且只是打恐怖份子而已, 還沒有得到俄羅斯及中國雷達測試, 所有數據都是來自美國人, 就像登月一樣受到質疑. 得到誰的公認呢?

中國隱形機還停留 ...
我們是見到中國隱形戰機飛行 , 但不知它是否在雷達前隱形.

缺資金同技術

咁又係喎!外型設計抄足美國!又真係吾代表在雷達前隱形!

早期中國缺資金,也沒有造空母的實際需要。

但今時就不同了,中國決意發展陸上和海上絲路,把影響力延申至中東,沒有海空一體作戰系統是達不到這個目標,,所以必須發展空母。

一個航母戰鬥群是很大銷費的

中國人打人海戰

引用:
原帖由 Kickbutt 於 2014-11-14 01:58 PM 發表 尼米茲級空母都是十萬噸級,邊艘郵輪有幾十萬噸?我指純造船技術變化唔大,你指武器,雷達等電子設備當然變化很大... 而戰列艦和空母在甲板物料當然不同,但供噴氣戰機升降的空母韓戰己有,現代空母只是 ...
http://zh.m.wikipedia.org/zh/海洋綠洲號

自己去睇下……學下野!

引用:
原帖由 殺意隆 於 2014-11-14 02:36 PM 發表

你呢 d 講法咪同樓主一樣一般見識,美國航艦在實戰上有咩貢獻你自己上網都睇到吧?係唔係好似軍版那班人咁講,要打過中國俄羅斯先叫真正用過有作戰經驗?
甘閣下講下航艦在實戰上有咩貢獻? 而中國是做唔到的, 甘至能體現出美國的經驗及理論是那麼重要. 請不要比對裝備性能上, 因為中國實際國產航母都沒有,
就航母實戰經驗及理論作對比, 至於航母技術及維護方面就不必講, 因為我回覆的是有人懷疑因為中共沒有接受美國訓練, 沒有學習美國軍事理論就沒有能力打仗.那我想問, 俄羅斯有沒有到接受美國訓練, 沒有學習美國軍事理論? 難道就沒有能力運用航母. 我意思學到參考下, 沒有也可以用模擬發展一套屬於自己的作戰系統

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]