• 瀏覽: 5,553
  • 回覆: 28
New Zealand奇妙之旅
我們能夠留給後代的可能就只有這些令人嘆為觀止的圖片,提醒後人保護環境的重要性
錯了! 北韓人口只有二千多萬人, 和台灣差不多.
南韓才有四千多萬人口, 你記錯了資料?

引用:
原帖由 tasmanbay 於 2014-10-31 04:39 PM 發表 好似話軍人同人口比例係世界最高軍隊人數係世界頭5位??咁多人做咩, 依家打仗都唔係靠人多有核武咪得羅
戰時北韓會利用地洞深入南韓國內,咁美國再多核彈都冇用啦,仲有跟本美國打北韓冇可能用到核彈╮(╯_╰)╭

引用:
原帖由 coco2146541 於 2014-10-31 06:11 PM 發表

戰時北韓會利用地洞深入南韓國內,咁美國再多核彈都冇用啦,仲有跟本美國打北韓冇可能用到核彈╮(╯_╰)╭

利用地洞打下突擊斬首偷下鷄的行動怕且仲得,要打大規模戰爭仲掂咩?唔通今天仲可以挖可行到坦克的地道而冇人知?

北韓有20萬特種部隊, 專門在開戰後, 送到南韓後方玩游擊

引用:
原帖由 tasmanbay 於 2014-10-31 04:39 PM 發表
好似話軍人同人口比例係世界最高

軍隊人數係世界頭5位??

咁多人做咩, 依家打仗都唔係靠人多
有核武咪得羅
其他任何一場戰爭, 人數都是十分重要

只是現代科技先進, 所以  以軍備行先, 但不要忽略人數

一百幾萬軍人係常備?定係大部分後備?

在裝備沒有敵人強的時候,你只能去拼人數!!!中共之前的那些戰鬥有那一場不是在裝備嚴重落後的情況下拼人數拼出來的!這也屬無奈之舉!!

戰國時,秦全國人口大約五百萬,但佢有百萬大軍

攻楚國時用60萬大軍,每日糧食,武器補給,現今都難做到,何況二千年前

唯一解釋,秦國打了幾百年仗,已經把戰爭技巧推到最高

先問裝備水平,

裝備落後百萬人都無用,

地道有物用,到彈盡糧絕咪又係要投降,

現代軍事科技進步,

唔好再攞幾十年前既野黎比,

解放軍都一直追趕緊最先進技術啦,

北韓只有吹牛技術係世界軍事強國前列,

打常規戰實力可能連當年伊拉克都不如.

人多只要搞佢補給就不攻自破,設陸軍邊境防線,炸補給,呢兩點南韓自已軍力都做到,制空權可以無視埋

係秦國根底好,因秦考公決心用奇才商鞅法家改革,全國上下一心用法家自我改造成戰爭機器(當中ko一部分既得利益者,引致商鞅不得善終),最後秦一統天下。而家呢個時代,笑貧不笑娼,咩國家首長都唔會遇到奇才,擦鞋仔一大堆

軍國主義國家

引用:
原帖由 tasmanbay 於 2014-10-31 04:39 PM 發表 好似話軍人同人口比例係世界最高軍隊人數係世界頭5位??咁多人做咩, 依家打仗都唔係靠人多有核武咪得羅
核武只能嚇,不能用

引用:
原帖由 kk_man2013 於 2014-11-1 15:19 發表
戰國時,秦全國人口大約五百萬,但佢有百萬大軍

攻楚國時用60萬大軍,每日糧食,武器補給,現今都難做到,何況二千年前

唯一解釋,秦國打了幾百年仗,已經把戰爭技巧推到最高
百萬大軍並非全都是常備戰鬥人員,包含民夫等後勤人力,在古代兵農合一之下士兵同時也是農民,這樣又會重複計算

此外,在一場戰役中不會一次投入所有兵力,除了指揮困難的問題,輪替兵力能減少士氣損耗並保護後勤

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]