• 瀏覽: 2,885
  • 回覆: 41
邊個會陪佢.......

引用:
原帖由 luckkong 於 2014-10-31 02:46 PM 發表

其實我都吾知呢個人應該留還是該走會對社會有益!

佢有時提出的問題, 又真係社會問題, 需要處理,
但問題係佢把口實在太嗅, 收工後 or 上網 or 上電台發癲我話之佢,
問題係響立法會開會, 吾該真係開會啦好嗎? ...
你呢個想法係三民主義,中國已試過唔work.台灣現在機本上都係咁.

毓民我撐你

條友有舖引,成日要人陪佢辭職公投

引用:
原帖由 luckkong 於 2014-10-31 02:46 PM 發表

但問題係佢把口實在太嗅, 收工後 or 上網 or 上電台發癲我話之佢,
吹得好

睇死有飯民縮沙。

引用:

吹得好

要做得到先講~

留名睇走數

咩都反,反感

教主講做埋呢期退休

引用:
原帖由 冇得輸 於 2014-10-31 03:06 PM 發表
你呢個想法係三民主義,中國已試過唔work.台灣現在 本上都係咁.
所謂的中間派?
其實三民 or 二極 or 獨裁主義, 係人係機器, 都一定會有問題的機會,
我只可以說, 三者由本質到可變性上, 是可以具有作出比較的研究空間!

中國舊代中行過, 問題相信仍然在於當時人民質素上的問題,
以及國民思想始終在偏側性過重, 事實獨裁思想仍舊在政治的深處!
與現在常指泛民是假民主一樣, 根本係假象!

除了完全獨裁國, 如北韓等, 根本就何謂思想封閉主義, 無話可說。
台灣的, 實說在比較上來說, 我個人看是不算太差的了!
弄不好的, 就是會議上的不良打鬥文化,
發展一般, 事實每個社會都會出現的環境及國力因素而受限!

我談香港的政治運作上, 不是要全面實行, 而是可以靈活變用,
懂靈活處理問題, 事實也可以說是前代香港的其中一代表性優點,
如上已有說, 香港政府的政策運作, 我個人認為三者根本可以按需要來混用,
只是第三方法, 一二之法事實已見有運作中, 暫時上提出的只第三法, 未能靈活運用吧!

個人覺得, 在香港的政治圈內, 是有發展潛力的,
尤其似是現在的佔中問題, 佔客極端思想都係無用,
在新聞中, 不能永遠只有非黑即白, 在個體上亦不應有偏激取向!
事實當回看佔中的支持者, 在事件的長期過程中, 亦見有大量改觀者,
而更具事實的, 佔的亦真非單一地, 全存只有領頭邦的單一運動理念!

事實上, 政制方法, 很難會有完美答案!
所以我不支持佔中, 基礎亦在此, 選出誰來, 結果是一樣!
事實係立會內的人事問題, 多過體系上,
所以在以圖以勢力制衡政府之時,
事實體系上的本質性亦需要找出平衡!
尤其當極具爭議性之上, 兩極體, 我認為是不足解決的!

事實中間派, 相信反而有可能是社會比例中最多的一部份,
而也是兩極主義者眼中的心腹之憂, 三民之敗, 也可能在此!

引用:
原帖由 冇得輸 於 2014-10-31 03:06 PM 發表
你呢個想法係三民主義,中國已試過唔work.台灣現在機本上都係咁.
Sorry, 我都差 d 因迷糊記憶下中計, 剛溫一溫書....
中國的三民主義是以下, 不是我想提出的內容!

so....你錯了!
我指的是, 政府內部議決時,
需要考慮創立第三勢力去平衡 half half 的極端局勢才是呀!

=============================
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/三民主義

""三民主義是由中華民國中國國民黨的創始人孫中山所提出的一個重要的政治理論與政治綱領,
包含民族主義民權主義民生主義,為中國國民黨的基本理論,被納入《中華民國憲法》第一條內容。""

""中國國民黨與其學者,對三民主義也有不同的解釋。""
http://zh.wikipedia.org/wiki/新三民主義
另老共中的.....新三民主義

""新三民主義,或真三民主義,指毛澤東在鮑羅廷「聯俄、聯共、聯農工」(三大政策)基礎下的再進化""

因此.....我倡說的, 應該是.....三大勢力 主義!

共民, 泛民, 愚民?

引用:

當年我們常笑台灣開會兩派常常打架​​咁"土", 香港議會就像英國議會咁"文明"

而家啲議員大倒退, 建設性提議就沒有, 只懂想如何"創新"搶眼球,越誇張越有市場.

開會發聲可以, 但會議常規應該考慮對付這類"為做SHOW 掟野", 拉布浪費時間等問題.

另外回帶當年的"比例代表制"如何令現在議會內, 小部分激進派進入而浪費大家時間.

"在比例代表制下,當選門檻極低,即使得罪九成選民也沒有問題,只要堅實地得到一成左右的少數選民忠心支持,就可繼續當選,結果就鼓勵了激進力量的成長"

黃碌撚講果的都算?

附件

黃毓-我講下咋.jpg(98.58 KB)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]