• 瀏覽: 2,886
  • 回覆: 41
有意見建議立法會議員辭職,藉補選就政改引發「變相公投」。立法會議員黃毓民表示,他願意辭職,但擔心有泛民議員會以「佔領」人士退場,作為辭職「公投」的條件。

黃毓民表示:「那就找一個退場機制當這個,我想爭議就很大。至於如果你說『五區公投』,我們一早已經說要獻身,我又不是第一次,對嗎?2010年已經做了一次,對嗎?所以這個是我的看法。」

http://news.tvb.com/local/545305416db28c4e06000001/

個人回應:
係真吾係先, 吾好又係吹完就算!
你吾係差, 問題係成日把粗口+動亂, 帶入立法會內,
呢下我就最吾 like 了, 破壞政府運作之餘,
已經實實際際地教壞了當今一代!

顛,狂,黑
三類集於一身,
竟然有人在乎他說的話

太傻了

黃毓民找左上次條數先啦.

LINK
...
補選投票於5月16日舉行,約有58萬人投票,總投票率為 17.1%,比過往為低。
...
「勝敗準則」
五區公投聯合委員會定出以50%投票率作為「公投」目標,投票率低於50%,則只能算是公投未達標,不會視為公投失敗。公投成敗以泛民候選人所得票數總和是否多過建制派最強候選人的得票總和作論斷,最極端例子,有可能是出現公社聯盟整體得票率不足50%,5個議席中輸4席,也有贏的機會。公民黨的陳家洛指,兩黨同意要全力取得五成的投票率,並定出勝負準則,如果兩黨候選人所得總票數,低於建制派最強候選人得票總和,兩黨將承認公投失敗,議題不獲選民支持。黃毓民在2010年1月9日電台訪問表示如「變相公投」投票率低就會辭職,並稱「做人要有廉恥」。陶君行則強調爭取五成投票率是目標,並非門檻,但兩黨共識若投票率最終不達五成,公投可算是未達標,屆時兩黨要再討論投票意向。大專2012和公社兩黨發表聯合聲明,同意把對方選票計進公投議題的支持人數。「公投」失敗。

搞到犯貪民畜騎虎難下

教主:【一仗功成,萬骨FOOL】

引用:
原帖由 luckkong 於 2014-10-31 01:24 PM 發表
有意見建議立法會議員辭職,藉補選就政改引發「變相公投」。立法會議員黃毓民表示,他願意辭職,但擔心有泛民議員會以「佔領」人士退場,作為辭職「公投」的條件。

黃毓民表示:「那就找一個退場機制當這個,我想 ...
玩鋤大2鬥大
LAST咭

附件

thCACSW62G.jpg(5.67 KB)

引用:
原帖由 newmingbbq007 於 2014-10-31 01:35 PM 發表

玩鋤大2鬥大
LAST咭
根本就好似係佢性格!

做得好,快點全體辭職

up就無敵
點捨得

一定要選班為民生的議員,受夠了只攪政治為反而反的議員。

引用:
原帖由 luckkong 於 2014-10-31 01:24 PM 發表 有意見建議立法會議員辭職,藉補選就政改引發「變相公投」。立法會議員黃毓民表示,他願意辭職,但擔心有泛民議員會以「佔領」人士退場,作為辭職「公投」的條件。黃毓民表示:「那就找一個退場機制當這個,我想 ...
樓主,同你一樣睇法。
千其唔好唔辭呀

引用:
原帖由 looklooklook66 於 2014-10-31 02:05 PM 發表
樓主,同你一樣睇法。
千其唔好唔辭呀
其實我都吾知呢個人應該留還是該走會對社會有益!

佢有時提出的問題, 又真係社會問題, 需要處理,
但問題係佢把口實在太嗅, 收工後 or 上網 or 上電台發癲我話之佢,
問題係響立法會開會, 吾該真係開會啦好嗎?
成日發曬癲咁, 結果未又係咁!

好心建制又好, 泛民又好, 咪咁輪多政治方向性啦吾該!
實說, 想行真正民主的政府, 根本就吾應該得左右兩派,
任何社會都一定死硬!

個人認為, 起碼要出現三角的幾何現象,
即是其中最少有1/3, 是不屬任何黨派的自由 "票數",
否則 half half 永遠只會淪落成為爭吵,
其中一邊選出多, 就一定遲早谷爆少數派!

政府的平衡, 不應單以為存在泛民主派, 就可以制衡!
核心的平衡不是兩極之間的拉扯, 死的是夾在中間的社會而已,
撕裂就是因為其中一邊開始發瘟, 走向極端, 即是指今天的佔中行為!

其實只需留出約1/3, 1/5 or 1/7, 的奇數值, 議席
或 .... 按需要, 而經會議中決定的部份票決題目!
留出來給非黨派, 甚至游盪派, 或輪定期輪流入席的隨機選出名單....之類之類!
係就係好似複雜了一點, 實說足以把政府問題中和!

所以以前有人反問過我應該如何如何解決甚麼甚麼,
我亦曾說, 根本係社會中的死証, 問題在於政治體系中,
當中就是指結構性的根本問題!

而最重要係, 政府結構, 純粹係我個人的政制主張而已,
我無權亦無法去建議改變!

Anyway, JUST my word only!吹完!

唔該, 立刻做

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]