• 瀏覽: 4,075
  • 回覆: 36
即係理論上,中國可能未必可以干預香港島同九龍的事務

根據《南京條約》及《北京條約》的內容,香港島及九龍半島是永久割讓予英國;雖然香港主權已經交還中國,然而聲明中並無廢除兩項條約,只是聲明香港為中國領土、英國將香港主權移交予中國。而按照國際法,兩項條約仍然有效

發緊舊日夢╯▂╰

難道英國政客會比傑青蠢?早D瞓啦

叫你地個宗主國派兵黎攞...

話你on9,好似侮辱左look 9

引用:
原帖由 mj20 於 2014-10-31 10:01 AM 發表
即係理論上,中國可能未必可以干預香港島同九龍的事務
一言驚醒院中人
從未如此開心過   

英國都唔勇走出嚟講 , 咪傻啦 。

引用:
原帖由 mj20 於 2014-10-31 10:06 AM 發表
根據《南京條約》及《北京條約》的內容,香港島及九龍半島是永久割讓予英國;雖然香港主權已經交還中國,然而聲明中並無廢除兩項條約,只是聲明香港為中國領土、英國將香港主權移交予中國。而按照國際法,兩項條約仍 ...
支持樓主申請司法覆核

引用:
原帖由 mj20 於 2014-10-31 10:06 AM 發表
根據《南京條約》及《北京條約》的內容,香港島及九龍半島是永久割讓予英國;雖然香港主權已經交還中國,然而聲明中並無廢除兩項條約,只是聲明香港為中國領土、英國將香港主權移交予中國。而按照國際法,兩項條約仍 ...
不平等條約呀!割你條春咩!
年青人瞓少兩日街,有時間睇多兩本書先啦!

引用:
原帖由 easy8 於 2014-10-31 11:36 AM 發表

不平等條約呀!割你條春咩!
年青人瞓少兩日街,有時間睇多兩本書先啦!
1984年的中英聯合聲明
先至係不平等條約
英國無條件將香港主權
送回中華人民共和國
一d  jetso 都無啊  

引用:
原帖由 mj20 於 2014-10-31 10:01 AM 發表 即係理論上,中國可能未必可以干預香港島同九龍的事務
支持英治時的70年代方法?第二日就俾警察以真正國際標準招呼,再每人的家人以一百元(五仙一碗雲呑麵)保釋,跟著在醫院訓三幾個月…投訴?先向鬼頭警司講,一二千疏通少不得,但投訴接受一切依舊。

但係新界,亦即係界限街以北,嘅租約1997年6月30日已經約滿畀地主収番,剩番嗰part香港有個卵用。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]