• 瀏覽: 4,908
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 pompas 於 2014-10-31 06:27 PM 發表
中國陸軍唯一對手只得接壤既俄羅斯,猴子安南同中國內亂

美國,日本,印度有腦都唔會同中國打地面戰
照你意思 印度的確有可能同中國打地面戰

笑而不語.........

引用:
原帖由 MagpiesHK 於 2014-10-31 21:12 發表
我諗近來人氣最熱既係一種試驗緊既輕坦克

大約二十五至三十頓重,105mm線膛炮,500~700匹馬力,自動波

山地,複雜地形適應力強,可以空投

未來會否取代96A, 同99A形成高低配搭?

http://img1.cache.nete ...
太輕了,這貨比10式還輕,重量分不了多少給裝甲

建國初期五十年代開始咪有囉!不過畀解放軍喺邊境屠宰到鬼哭神嚎唔再敢踏中國邊境雷池半步喎!
引用:
原帖由 cominsyu 於 2014-10-30 09:39 AM 發表
沒有哪個國家傻到跑中國邊上打陸戰

引用:
原帖由 大筒木羽衣 於 2014-10-30 09:55 PM 發表
中國假假地都係亞洲第一陸軍強國,不過中國陸軍比較亮眼的好像仲有衛士2D多管火箭炮,陸軍航空兵的武直應該都算是陸軍東西,現在是空陸一體化
如果不計 日本, 以色列, 土耳其, 韓國, 印度, 台灣 , 越南

中國的確是亞洲第一陸軍強國

大家的思維依然停留在二戰

現代戰爭是講制空權和戰略導彈

就算你有一萬部坦克又如何?? 我出無人轟炸機 , 已經將你炸成廢鐵.........
如果唔夠, 我出幾支導彈, 炸到變灰

現在這個年代, 已經沒有坦克和步兵合作進攻了

想不到中國依然保留這種戰術, 真是懷舊, 彷彿回到二戰時代

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2014-11-1 12:00 AM 發表

成哥發言果然係歡樂多

引用:
原帖由 機龍 於 2014-10-31 11:12 PM 發表

太輕了,這貨比10式還輕,重量分不了多少給裝甲
輕先方便,中國國土地型複雜,真正適合重坦作戰既平原地唔多

尼類輕坦反而會更實際,車身上已經預留附加裝甲掛點,需要時可以加裝

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2014-10-31 11:57 PM 發表

如果不計 日本, 以色列, 土耳其, 韓國, 印度, 台灣 , 越南

中國的確是亞洲第一陸軍強國
你想笑死人嗎?

引用:
原帖由 MagpiesHK 於 2014-10-31 04:51 PM 發表

97式係一路有進化  ->ZBD-04->ZBD-08

解放軍有另一系列8x8輪式戰車叫ZBL-09

?w=600&h=370

陸軍裝備比較繁雜,發展比 ...
97式應該算係現行量產型,04~08式係邊生產遍改進嚟加快換裝。而ZBL系列係輪式步戰車,同履帶系列嘅又唔同。

引用:
原帖由 MagpiesHK 於 2014-11-1 12:28 AM 發表
成哥發言果然係歡樂多
打臉啊

引用:
原帖由 MagpiesHK 於 2014-11-1 12:36 AM 發表

輕先方便,中國國土地型複雜,真正適合重坦作戰既平原地唔多

尼類輕坦反而會更實際,車身上已經預留附加裝甲掛點,需要時可以加裝
正因為中國地型地質、氣候覆雜,所以才需要不同類型的坦克。特別設計的輕型坦克,只適用高原,96A這種中型坦克適用南方水稻田野,北方那種凍土地質,才有99式那種重型坦克才能發揮戰力。沒有誰能夠代替誰之說。

輕型坦克馬力小,到戰時強行加甲恐怕動力不足。

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2014-11-1 12:00 AM 發表

成哥去搜下”敘利亞坦克巷戰”睇完之后,才重新理解「步坦協同」的重要性吧!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]