• 瀏覽: 81,616
  • 回覆: 286
  • 追帖: 3
上網搵到一張最新清晰照,重有冇更加新照貼上來吧。

再搵到新圖,11月27日

16日12月最新照

附件

永暑島18102014.jpg(63.4 KB)

永暑島1711 01.jpg(75.32 KB)

永暑島1711 01.jpg

永暑島1711 02.jpg(72.51 KB)

永暑島1711 02.jpg

永暑16122014.jpg(33.35 KB)

加多一張全個礁區圖

附件

永暑島.jpg(171.34 KB)

好開心已正名叫島, 不再叫礁.....
睇個島的形狀, 有點像以色列國土形狀

引用:
原帖由 single_man 於 2014-10-22 10:41 AM 發表
加多一張全個礁區圖
中間處凹槽唔知水深唔深? 做碼頭泊船實在靚!

最可惜冇水源,一俾人圍都幾頭痕

吳深咪挖到夠深,啲沙石填島。
引用:
原帖由 Vo1976 於 2014-10-22 11:15 AM 發表

中間處凹槽唔知水深唔深? 做碼頭泊船實在靚!

有陸地就有水,或者圍起部份造塘,造淡水湖。
再吳係用核能,又可造水。
引用:
原帖由 josonlai 於 2014-10-22 11:18 AM 發表

整個礁區約一百平方公里,可填成為陸地有約60平方公里,睇下土共會吳會發癲填到60平方公里。

引用:
原帖由 嫖.俠 於 2014-10-22 12:10 PM 發表
60平方公里是甚麼概念?
約半個香港島面積

引用:
原帖由 josonlai 於 2014-10-22 11:18 AM 發表
圍住中國佔南海島礁唔俾補給已屬戰爭行為, 咁做已經係想同中國打仗, 邊個國家敢咁做?
你估南海好似金鐘旺角咁易俾人圍??

引用:
原帖由 dogdogchiIII 於 2014-10-22 01:05 PM 發表

大陸呢啲島唔止一個, 會互相支援

唔使......圍住中國南海島礁嘅船由邊個港口駛出嚟嘅~~中國派戰機和導彈炸毀那個港口. 睇吓仲有冇船駛出嚟圍住中國南海島礁...

填到咁上下,有駐軍守備,如受攻擊,等如攻擊國土,週邊國仔傻架咩。
以前就話鞭長莫及,而家就係身邊。
引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2014-10-22 02:05 PM 發表

唔使......圍住中國南海島礁嘅船由邊個港口駛出嚟嘅~~中國派戰機和導彈炸毀那個港口. 睇吓仲有冇船駛出嚟圍住中國南海島礁...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]