• 瀏覽: 6,747
  • 回覆: 78
引用:
原帖由 無啦啦整笪疤 於 2014-10-22 12:41 AM 發表
學聯 -
一大堆左堆右砌感性廢話, 理想空洞無物, 只會不斷提出極個別煽情例子, 不斷兜圈又重複遊花園.

政府 -
一語中的, 情理法兼備, 簡潔流暢易明.
學聯仲有大量水份
幾十萬人訓街,騎劫民意,乜都話香港人乜乜乜香港人物物物

引用:
原帖由 無啦啦整笪疤 於 2014-10-22 12:41 AM 發表
學聯 -
一大堆左堆右砌感性廢話, 理想空洞無物, 只會不斷提出極個別煽情例子, 不斷兜圈又重複遊花園.

政府 -
一語中的, 情理法兼備, 簡潔流暢易明.
其實各自講比各自既觀眾聽
學聯成場淨係不斷強調佔領現場既故仔,催淚彈,警棍,最後子彈都用埋,只係比現場班喪屍聽
爭在未學台灣咁"遮丟是艾呆灣啦,丟唔丟啊"去鼓動群眾者

政府理據充足,完全反駁學聯老屈既指控
人大無被誤導而係作出全盤考量既選擇
完全合情,合理,合法,贏得理性市民支持
亦為之後清場打左個底:
而家係一班無道理既人進行犯法既事,再唔走休怪無情

引用:
原帖由 NgRondo 於 2014-10-22 12:31 AM 發表
我就咁睇,好明顯政府贏幾條街
雖然林鄭話唔計較輸贏
但難免有比較
政府讓步寫多份報告中央
學聯的質疑全部被反駁
我估聽日報紙都會寫衰政府
話劉江華唔出聲等等,但呢啲唔係對話重點
最後,繼續對話, ...
如果考慮到劉江華政治背景及身份,今次佢保持沈默係上上策。保持沈默令到政府方面冇野輸,最多俾人話冇料,但又唔可以一口咬定佢冇料

慈不掌兵
義不掌財
情不立事
善不為官

當斷不斷
過後莫悔

班友真係SHORT左, 成日以為自己代表緊全香港人.......

開親口都加句"佔緊中既人同睇緊直播既人"之後加自己意見...........根本就強姦緊全香港人.......

引用:
原帖由 希望101 於 2014-10-22 00:24 發表
https://hk.news.yahoo.com/政府發新聞稿指對學聯立場失望-153130374.html

結果一點都不意外
所謂開戰前 ...

高下立見,
久守必失阿 學雞們

真正核心問題民主民生一點都冇講,人口老化就業基礎建設冇提意,著眼點吹淚彈無非都系諗唔到建意,轉移話提駁同情,系為民就民生基礎建設探討改善,改善人民生活質素,我睇到只是得淡笑,讀到大學生連基本經濟基礎都唔識,冇基礎點改善社會同民生

等睇外媒點吹捧呢5件嘢.

引用:
原帖由 Vmc01354 於 2014-10-22 12:48 AM 發表

其實各自講比各自既觀眾聽
學聯成場淨係不斷強調佔領現場既故仔,催淚彈,警棍,最後子彈都用埋,只係比現場班喪屍聽
爭在未學台灣咁"遮丟是艾呆灣啦,丟唔丟啊"去鼓動群眾者

政府理據充足,完全反駁學聯老 ...
好明顯佢地都唔合理合法, 唯有用情, 用佢地學生既身份黎博人加分.....

無啦啦又講"食子彈"...............真係O曬咀............

重有咩好講,搵定幾個冇人嘅大島.捉燃晒佢地去個到佔死去.

引用:
原帖由 NgRondo 於 2014-10-22 12:31 AM 發表
我就咁睇,好明顯政府贏幾條街
雖然林鄭話唔計較輸贏
但難免有比較
政府讓步寫多份報告中央
學聯的質疑全部被反駁
我估聽日報紙都會寫衰政府
話劉江華唔出聲等等,但呢啲唔係對話重點
最後,繼續對話, ...
只有毒果才會話學亂"精神勝利"嗟....
依家連禁制令都唔聽,如果星期五答辯都輸埋,個暴行正式宣佈非法,到時唔清場都唔得......

NOW 都幾好野
成篇文無幾多隻字佢都可以拆做5點

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]