• 瀏覽: 9,931
  • 回覆: 145
  • 追帖: 1
"講"民主..不一定民主..
"講"專制..不一定專制..
世上太多地方..講一套做另一套

引用:
原帖由 xenga 於 21/10/2014 09:59 發表
會否因為新加坡年輕人可以等買平樓 , 所以 d 學生無需訓街 ?
那些叫祖屋和香港公共屋村一樣

你聽政府話就自然會有

郁郁都拉去坐監,邊敢阿之阿左..
引用:
原帖由 xenga 於 2014-10-21 09:59 AM 發表
會否因為新加坡年輕人可以等買平樓 , 所以 d 學生無需訓街 ?

引用:
原帖由 kang1982 於 2014-10-21 10:02 發表
因為沒有教協和蘋果
同意,响學校受洗,响屋企睇蘋果又受洗,點會唔做民主教信徒?

好諷刺,在亞洲區,民主少的地方如新加坡和中國撈得唔錯。

引用:
原帖由 xenga 於 2014-10-21 10:15 發表

奇怪 ...... 又唔見你我受洗 ?
可能‧‧‧我地讀書時未有教協同蘋果~~~

或教徒係「特別聰明」一類~~~

香港人被大量大陸移民侵入,新加坡冇呢個問題。

如果新加坡被馬來西亞控制政府,又輸入一批一批的大馬佬和佢地搶屋搶工,肯定他們反到阿媽都唔認得。

[ 本帖最後由 K-dos 於 2014-10-21 10:52 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 xenga 於 2014-10-21 10:43 發表

富裕先 , 再慢慢搞民主 ( 或唔搞都得 ) .

千萬不可一開始就民主 .
其實今次佔中,大部份瞓街份子都證明左一樣野:民生重要過民主

無他,日頭返學返工,夜晚先去佔中。
即係點?又要佔中又怕無左份工?

頂,真係咁有理想,咁把砲既話,就齊齊退學辭工,全職做民主鬥士啦笨~~~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]