• 瀏覽: 13,474
  • 回覆: 100
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 amx_011 於 2014-10-21 11:16 PM 發表 某些人無視呢點. 直接話中國冇朋友…對某些人來講, 總之可以攻擊中國就得了, 事實如何並不重要.
中國所謂的盟友是用完即棄

中共協助北韓擊退美軍到三八線

1958年北韓國內肅清親華派
否決中國繼續駐軍
趕中國軍隊返中國

人民日報宣稱:志願軍榮歸回國

引用:
原帖由 Ku8731 於 2014-10-22 11:13 AM 發表

否決中國繼續駐軍
趕中國軍隊返中國

http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jp ...
因為中國國力不夠, 所以咪會出現呢種情況囉.
所以中國實行不結盟運動係正確的選擇. 因為盟友最後都會出賣你. 除非你好似美國咁強.
只要強到好似美國咁的話, 就算玩到人地國家經濟仆直幾十年都翻唔到身,
就算擺到明監察盟友國情(包括盟國首相的電話…) 派情報員刺探盟國情報.
只要國力夠強, 盟國都唔會反你面. 不…係唔敢同你反面…
如此盟國……呵呵……

某些人的觀點真的很奇怪,常常拎今天美國和60,70年代的中國比。真的是無所不用其極,為攻擊而攻擊,完全忽視當年的環境。
兩國之間只有利,而沒情呀!兄弟

其實中國的盟友是美國及歐洲,
只要看下官員家屬是咩國籍就知!

引用:
原帖由 滅蠢先鋒.. 於 2014-10-22 06:23 發表
G20 20國集團財長會議擬取消經濟製裁俄羅斯,美國的盟友在哪?
歐盟梗係唔想制裁大毛啦
兩敗俱傷…

引用:
原帖由 Ku8731 於 2014-10-22 11:13 AM 發表

否決中國繼續駐軍
趕中國軍隊返中國

http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jp ...
我想問你一個問題:
如果北韓有能力趕走自願軍, 為什麼不在韓戰結束後的 1953年立刻趕走志願軍?
而要等到 5年後的 1958年? 麻煩你答一下

你亦都可以講美軍在阿富汗和伊拉克不是自願徹退, 而是被伊拉克人和阿富汗人趕走...隨便你

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2014-10-23 11:55 AM 發表 我想問你一個問題: 如果北韓有能力趕走自願軍, 為什麼不在韓戰結束後的 1953年立刻趕走志願軍?而要等到 5年後的 1958年? 麻煩你答一下你亦都可以講美軍在阿富汗和伊拉克不是自願徹退, 而是被伊拉克人和阿富 ...
請留意時序

是先肅清親華派,親蘇派

然後,朝鮮人大否決中國駐軍

當然中國媒體,稱自願撤軍

當時中國亦勸喻美國在南韓撤軍
但美國不理會

1953-1958中國軍還留在朝鮮,協助朝鮮戰後重組政府,基礎建築

伊拉克,阿富汗撤軍是奧巴馬
當選及連任籌碼
美國大可不撤

引用:
原帖由 Ku8731 於 2014-10-23 02:12 PM 發表

請留意時序

是先肅清親華派,親蘇派

然後,朝鮮人大否決中國駐軍

當然中國媒體,稱自願撤軍

當時中國亦勸喻美國在南韓撤軍
但美國不理會

1953-1958中國軍還留在朝鮮,協助朝鮮戰後重組政府,基礎建築

伊拉克, ...
你都識講美軍在伊拉克阿富汗大可不徹, 主動權在奧巴馬手上.

韓戰結束後中國志願軍徹回國, 主動權也是在毛澤東手上. 徹唔徹? 幾時徹都在中國手上.
會因為你朝鮮一個什麼人大決議就令中國徹軍?? 笑死人, 你真是本末倒置, 混淆視聽....

如果毛澤東唔想徹軍, 朝鮮無論有 n 個人大決議都沒有用.
中國連聯合國軍幾十萬軍隊都不怕, 會怕你朝鮮一個什麼人大決議??....

主要是中國也想徹軍, 覺得無需要在留在朝鮮, 幾十萬軍隊的後勤保障花費鉅大, 而且中國國內建設也需要用人, 才徹出朝鮮. 你就唔好乘機抽水.....呃鬼食豆腐....

不過幕後仲有個大大佬蘇聯喎。佢叫你走,你還是要走。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2014-10-23 04:06 PM 發表
不過幕後仲有個大大佬蘇聯喎。佢叫你走,你還是要走。
這也有一定影響, 但就絕不是一個所謂的朝鮮人大決議決定的.....
這個所謂朝鮮人大決議, 最多是朝鮮人事後抽水的技倆, 愚弄大眾. 現在就忽悠了軍版某人信以為真, 可笑

十年前中國仍好落後,人地睇你唔起。

現在中國開始轉強,但列強要埋堆的早已埋左,唔會隨便棄約轉向中國。未埋堆的一係本身有問題(如蘇聯),一係冇乜埋堆價值,所以中國玩不結盟是正確,免得被別人以為中國搞對抗。有需要時就同蘇聯互撐。

引用:
原帖由 Andeson 於 2014-10-23 04:22 PM 發表 十年前中國仍好落後,人地睇你唔起。現在中國開始轉強,但列強要埋堆的早已埋左,唔會隨便棄約轉向中國。未埋堆的一係本身有問題(如蘇聯),一係冇乜埋堆價值,所以中國玩不結盟是正確,免得被別人以為中國 ...
印度同樣是不結盟

北韓 親蘇聯派 都係被清算

引用:
原帖由 wustar 於 2014-10-20 06:40 PM 發表
你在說笑話嗎?美國打阿富汗、南聯盟、利比亞的也都是帶著這幫小弟,你又怎麼解釋?一群強盜而已,標榜什麼正義?中國人崇尚君子和而不同,小人結黨營私。只聽說過狼狽為奸,聽說過兩隻老虎會結盟嗎?再說當今世界上 ...
X2 岩聽,白人政權本來就係一群強盜

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]