• 瀏覽: 13,467
  • 回覆: 100
  • 追帖: 1
盟友有什麼用處
睇美國就知是要黎出賣的
只有小人先會成日要盟友來出賣
既然係咁為何要盟友呢?

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2014-10-19 01:41 PM 發表
美國攻打阿富汗
英國, 法國, 德國, 荷蘭, 加拿大, 意大利, 澳洲 等多國都有派兵協助參戰
這就是真正的盟友

如果中國攻打某一個國家, 會有國家派兵協助參戰嗎??
俄羅斯, 巴基斯坦, 北韓會派兵協助參戰嗎??
這就是真正"被利用"的盟友

真正開戰時,只要條件好自然有盟友,國與國好現實。

引用:
原帖由 FeiFei6 於 2014-10-19 12:44 PM 發表 巴基斯坦係鐵兄弟, 仲有上合組織成員國
巴基斯坦因為有印度威脅

伊朗,因為有美國敵對

有共同敵人

但不是盟友

引用:
原帖由 Ku8731 於 2014-10-21 02:40 PM 發表

巴基斯坦因為有印度威脅

伊朗,因為有美國敵對

有共同敵人

但不是盟友

北約那些西歐國家, 難道是和美國交心所以才結盟,而不是為了對抗蘇聯/俄羅斯這個共同敵人嗎?
單看美國對西歐國家的監控, 這個『盟友』嘛…最少在美國眼中, 那些西歐國家都不是信得過的盟友.

引用:
原帖由 amx_011 於 2014-10-21 03:27 PM 發表 北約那些西歐國家, 難道是和美國交心所以才結盟,而不是為了對抗蘇聯/俄羅斯這個共同敵人嗎?單看美國對西歐國家的監控, 這個『盟友』嘛…最少在美國眼中, 那些西歐國家都不是信得過的盟友.
歷史上,國共之間

也是有共同敵人,才走在一起
本身是勢成水火
只是合作關係

第一次 北洋軍閥
第二次 日本軍閥
第三次 民進黨

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2014-10-19 01:41 PM 發表
美國攻打阿富汗
英國, 法國, 德國, 荷蘭, 加拿大, 意大利, 澳洲 等多國都有派兵協助參戰
這就是真正的盟友

如果中國攻打某一個國家, 會有國家派兵協助參戰嗎??
俄羅斯, 巴基斯坦, 北韓會派兵協助參戰嗎??
既然,你是這樣理解國家之間的朋友關係!

那我告訴你,所有沒有追隨美國出兵的國家,都是中國的朋友!

美國的朋友你都能數出來,中國的朋友多到你數都數不過來!

引用:
原帖由 Ku8731 於 2014-10-21 03:45 PM 發表
歷史上,國共之間

也是有共同敵人,才走在一起
本身是勢成水火
只是合作關係

第一次 北洋軍閥
第二次 日本軍閥
第三次 民進黨

好奇怪. 你講的同我回應的有乜關係?
你說巴基斯坦和上合成員只是跟中國有共同敵人, 不是盟友.
在我看來. 國與國之間的關係, 永遠都只是有共同利益而合作和互相利用. 並沒有『友』的存在.
正如北約的成立只是應對蘇聯/俄羅斯的威脅,
美國和西歐國家之間說不上友. 如果有朋友長期監察你的一舉一動, 包括偷聽電話, 派人跟蹤你.
你還能說這個是你朋友嗎?美國就係咁做緊. 以前係. 而家係. 以後都會繼續.
西歐國家都心知肚明. 所以國與國之間只會以利合而以利終. 說不上盟友.
日本夠係美國在東南亞最死忠的夥伴. 但美國點對佢?你知道廣場協議對日本的影響有幾大?
美國以什麼居心要求日本簽呢條協議?日本又真係唔知道美國係乜野人?
不過仲要靠佢, 所以不得不低頭.
人與人之間也許有真友誼, 國與國之間只講利益. 到了利害關頭, 盟約什麼的絕對可以靠邊站!

俄佬不是盟友,只係騙子,做了中國幾十年大哥,中國做了幾十年小弟。

引用:
原帖由 dashhk 於 2014-10-21 09:23 PM 發表 俄佬不是盟友,只係騙子,做了中國幾十年大哥,中國做了幾十年小弟。http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg
蘇聯最卑鄙

中俄伊犁條約,璦琿條約
中俄蒙協約

打伊戰   歐洲國家  千萬個唔願意  亦係聯合國反對     但基於北約條文約束 個個都要派兵參戰  軍事聯盟係冷戰時期產物  係現世代根本唔合時宜

中國是不結盟的、何來盟友?

引用:
原帖由 nmy 於 2014-10-21 10:57 PM 發表
中國是不結盟的、何來盟友?
某些人無視呢點. 直接話中國冇朋友…對某些人來講, 總之可以攻擊中國就得了, 事實如何並不重要.

引用:
原帖由 mancw01 於 2014-10-21 09:38 PM 發表
打伊戰   歐洲國家  千萬個唔願意  亦係聯合國反對     但基於北約條文約束 個個都要派兵參戰  軍事聯盟係冷戰時期產物  係現世代根本唔合時宜

有利益美國佬唔會放手,又想拉烏克蘭入隊

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]