• 瀏覽: 21,820
  • 回覆: 114
引用:
原帖由 滅蠢先鋒.. 於 2014-10-21 03:51 AM 發表
有專家說美國只是協防南越,那為何都死了幾萬人?
中國援越的時候,也是協防,也沒見死幾萬人?
個個都叫志願軍,死了也不計算,所以解放軍哪裡有死人?

引用:
原帖由 滅蠢先鋒.. 於 2014-10-21 03:08 PM 發表
專家說有幾十萬美國軍人協防的南越,戰場也放在了南越,所以導致美國人死得多。美國這招叫誘敵深入嗎?美國主動放越共進入南越,然後一網打盡嗎??美國軍事戰略果然厲害,在南越 美軍基地老巢。。美國都能死幾萬人。 ...
中國被越南教訓后,也是怕的從此不敢再對越南出手。

異於常人 水土不服 怕死 相反 (當時)的解放軍 主客影響不大 久經戰陣 不怕死

引用:
原帖由 MagpiesHK 於 2014-10-19 09:53 PM 發表
美國打仗渣,我諗都係公認

如果美國有德國,日本咁好打,以佢既國力黎講,一早佂服全世界
美軍太錫身,打常規戰就連伊斯蘭國都唔怕佢

引用:
原帖由 hksinga 於 2014-10-21 11:29 PM 發表 中國被越南教訓后,也是怕的從此不敢再對越南出手。
誰宣布戰敗,就是千古罪人

中,越雙方都宣稱戰勝

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2014-10-19 01:11 AM 發表 中國攻打越南, 最終退兵, 點睇都係中國輸左啦正如蘇聯入侵阿富汗, 最終蘇聯退兵, 是蘇聯輸左日本入侵中國, 最終日本退兵, 是日本輸左
點解南京淪陷,日本國內有祝捷祭?
日本

抗日戰爭,中國歷史上是先敗後勝

引用:
原帖由 josonlai 於 2014-10-22 09:16 發表
美軍太錫身,打常規戰就連伊斯蘭國都唔怕佢
isil 一向吹大加強宣傳吸引新血.

isil 未遇上現代化常規戰鬥力的軍隊, 就連戰鬥力不濟且停留於五六十年代戰術的敘利亞軍都是互有勝負.

引用:
原帖由 yc0688 於 2014-10-20 01:00 AM 發表 是啊,不停的費錢又死人,還毫無進展,誰受得了,人都癲啦。
仲有,當年美軍係徵兵制,即係人人屋企個細路都有機會去越南打一場對美國人冇意義既戰爭,我都有長輩俾山姆大叔 call咗去d人點會唔返戰吖?

[ 本帖最後由 deer1 於 2014-10-22 07:26 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

越戰被政客利用,
尼克遜總統連任的籌碼

尼克遜起初加大了美國對越南戰爭的參與力度,不過之後還是在1973年中止了美國介入。

因為唔了解游擊戰,但中國那時打日本仔和老蔣都好叻呢招,再加上國家改革後 實力大增

是韋國清將軍的"顧問團"!
引用:
原帖由 b0101521 於 2014-10-20 10:20 AM 發表 1954年取得了奠邊府戰役的勝利(忘記了指揮和重武器全部來自我國)越共在巴黎和會上信心爆棚認為自己完全可掉定南越,然後你都知啦~被美國佬炸的灰頭土臉~
引用:
原帖由 b0101521 於 2014-10-20 10:20 AM 發表 1954年取得了奠邊府戰役的勝利(忘記了指揮和重武器全部來自我國)越共在巴黎和會上信心爆棚認為自己完全可掉定南越,然後你都知啦~被美國佬炸的灰頭土臉~

當年鄧小平一早就放風要懲越,知會了某國總統; 官方也一而再,再而三向"世界第三軍事強國"發出了警告,越南也作出了相應防禦部署,何言中國軍隊是突襲?

鄧主席也晨早聲明是教訓,不是佔領,將越北打到幾乎變成焦土,劍指河內,達成戰略目標,井然有序徹軍,在在掌握主動,何來不敢深入越南?

反共反華,也應該有點水平,不要信口開河,隨意胡說八道吧!

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]