• 瀏覽: 12,497
  • 回覆: 161
警棍未必可以破雨傘
但警員可以左手持圓盾把雨傘隔開
右手的警棍便很好用

如果周下三開會,雙學失敗!佔中不走,遲些解放軍替警察!好大機清場!

引用:
原帖由 新殲 於 2014-10-18 12:34 AM 發表
個人認為,
警察急需防暴用的長距離武器.
其一在安全距離將雨傘按壓地下,
參考古代的戟

頭部設計是扣押對方武器比如奪取暴亂份子的雨傘
用於制暴可以設計成軟頭.
亦可以用於長距離刺的動作.
註,搞出來之後記得本人知識產權
其實類似的兵器一早有人發明左, 係差在警方未必敢用.

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2014-10-18 12:18 發表 如果注定要流一次血的話, 那我覺得越快越好. 對香港社會的傷害少些....長痛不如短痛...其實第一日佔中就應該出警棍驅散, 到廿幾日後才出警棍......拖慢晒, 示威者也已有經驗, 有防備, 功效已大打折扣
驅散可先用催淚彈
再由持盾牌的警員突破
打散了就好對付

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2014-10-18 12:17 PM 發表
我不認同世界輿論為歐美掌握
除非你認為世界只有歐美
香港最大的一個問題是政府沒有自己的媒體
這是港英政府遺留下來的地雷
但我不明白何以回歸多年仍未處理港台問題

http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/a ...
CNN, BBC, TIME MAGEZINE, 美國荷里活的電影, 協助著歐美國家控制和決定世界輿論的取向...
就算有其他獨立輿論, 但其他二, 三流國家懾於美國的強勢, 被逼附和美國, 敢怒不敢言...無形中等於歐美決定了世界道德價值.

請參考中國經典成語"指鹿為馬"的典故: 你可以當時秦朝的政壇, "趙高"不能控制全部秦朝政府高層. 但為何"趙高"還能在廟堂之上上演"指鹿為馬"?
就是有很多反對趙高的官員懾於權勢不敢支聲. 權力決定一切.
現今的美國: 航空母艦, GPS, MICROSOFT 和美元, 決定了美國支配全球

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2014-10-18 12:22 PM 發表

驅散可先用催淚彈
再由持盾牌的警員突破
打散了就好對付

警想不是利器......示威者可手奪警棍. 然後和警察互抽. 到時示威者可說自己是自衛反擊..大條道理..
而且示威者人數上大大多過警方, 到時對警方絕對不利.
警棍加水炮好一點....

引用:
原帖由 二撮西毛 於 2014-10-18 11:16 發表
無錯,問題唔係警察打唔過暴民,而係警察唔敢打暴民。
昨日俾幾百暴民圍住二警察好野。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2014-10-18 11:35 AM 發表 水炮威力可以調較........不需要一開始就用最大威力. 我認為只要噴濕示威者已達到功效.如果示威宿繼而再次衝擊警察防線, 再調高水炮威力.而且示威者也不傻, 不會"企定定係度....." 俾你用水炮噴. 他們也會用雨 ...
最起碼令佢地企路穩,同埋調較水炮力度,食水炮既人實嘗試擋,亦會消耗大量體力,以逸待勞,才拘捕

就算有強勁鎮暴武器「硬件」
而怕搞大的領導層「軟件」
只有無眼睇

香港警察裝備精良,到咗而家無必要再投鼠忌啦……唉……遲早都要解決……

開頭我都以為政府專登放軟手腳,將民意轉向,重大讚政府高章,但係昨晚旺角單野,睇落真似差佬有心無力,差佬話旺角有9000暴徒,雖然有d可能係睇熱鬧和記者,但就真係唔少人,若果真係9000暴徒,如果唔開槍的話,我覺得就算出解放軍都唔掂

冷兵器 比較 一寸長一寸強  

雨傘可以 以 刺 挑 及 擋

反映示威者 早有準備 對抗警方 , 只是 警方 完全 沒有 應變能力

功夫網 - 功夫百傑 之 葉滿棠師傅 洪佛傘
http://www.youtube.com/watch?v=feXLk6YbAaw

若以群眾組成陣法  更可攻可守 威力強大  

引用:
原帖由 BBCarr 於 2014-10-18 06:29 發表
唔明警方驚乜,87枚催淚彈,一個都冇受傷,市民話暴力,就唔用。大佬,警察係專業受過訓練架,我深信你地都知道催淚彈只係驅散人群,跟本唔會受傷,呢啲係適當武器黎,點可以佔中唔鍾意就唔用架 人 ...
依家唔會再有非黃絲帶、非支持佔中以外的人,會因警方再次用武力(不論輕重)而同情、憐憫那班非法佔領的暴徒。
因為要同情的、要憐憫的,已經在928前後蒲晒頭了!!

君不見,現在鬧警察用過分武力,都只不過係黃絲帶同支持佔中的人在"圍威喂"??

所以警方不用怕!!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]