• 瀏覽: 12,480
  • 回覆: 161
引用:
原帖由 Vo1976 於 2014-10-20 01:03 PM 發表

諗起前幾年的台灣,兩個人初次見面,首先試探對方是”綠營”或”藍營”‧‧‧‧‧‧‧
是否香港也要問清對方是”占中”或”反占 ...
香港社會"台灣化"幾年前已經發生緊, 不過個人覺得最可悲係連教會都變質, 由台灣長老會不傳福音傳台獨, 到香港教會各宗派都出現裂痕, 至於公司同事之間, 我已經係"不談政治", 免得惹禍上身

引用:
原帖由 何偉濤 於 2014-10-20 01:08 PM 發表
香港社會"台灣化"幾年前已經發生緊, 不過個人覺得最可悲係連教會都變質, 由台灣長老會不傳福音傳台獨, 到香港教會各宗派都出現裂痕, 至於公司同事之間, 我已經係"不談政治", 免得惹禍上身
利用宗教、教會來傳遞政治,已經是潮流,宗教也容易對人員更好地組織起來,去達到自己的企圖。好多宗教已經變味了,疆獨不正是利用宗教做掩護的嗎!

引用:
原帖由 Vo1976 於 2014-10-20 01:03 PM 發表

諗起前幾年的台灣,兩個人初次見面,首先試探對方是”綠營”或”藍營”‧‧‧‧‧‧‧
是否香港也要問清對方是”占中”或”反占 ...
香港社會已經被撕裂....分佔中和反佔中兩派...

引用:
原帖由 何偉濤 於 2014-10-20 13:08 發表
我係公司都唔會講。

引用:
原帖由 Vo1976 於 2014-10-20 13:28 發表

利用宗教、教會來傳遞政治,已經是潮流,宗教也容易對人員更好地組織起來,去達到自己的企圖。好多宗教已經變味了,疆 ...
基基一直以來都係探子,利瑪竇向羅馬天豬教會報導,就講大明軍事實力強大,唔能夠攻打。到佐清朝,中國所有野都俾佢地摸清,知道中國弱雞,就出兵啦!

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2014-10-20 11:39 發表

香港警察唔弱雞...只是未收到上頭 order, 所以未敢去盡...
要出到中央出手, 這是最最後一步.....香港警察的招數未出晒, 未使咁快...
頭幾日二警俾暴民圍都未警過,只係上頭議而不決,決而不行。

引用:
原帖由 a_drew 於 2014-10-18 11:14 發表
水砲水壓可以較架,仲有花灑又得水柱又得

水砲射濕商店商場浸壞電梯商品點賠?

政府醒咗呀,縱容啲暴徒,睇吓外國傳媒當場靜晒,傳染番比外國,睇吓佢哋點處理

引用:
原帖由 wwcheng 於 2014-10-21 01:50 AM 發表

水砲射濕商店商場浸壞電梯商品點賠?
界定為暴動就唔駛賠啦

對,時機時辰未到。

係人都知警棍點都暴力過催淚煙,
只不過催淚煙範圍大,後面D人無衝擊又俾你攻擊埋,
你警棍對住人嚟打,你唔係話俾我知唔痛下話?,
同埋,我係見住警察著避彈衣,況且,警察亦可以著長袖衫,
睇下會唔俾把遮插爛隻手,
我點都睇唔到點樣搵一把反轉GE遮撞埋去一個人到,
會點樣打傷到人,何況你舉住一排長盾,點樣整得傷你呢'?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]