• 瀏覽: 70,620
  • 回覆: 436
  • 追帖: 75
+2
引用:
原帖由 tsang000111 於 2014-10-17 06:47 AM 發表
自私、短視,無政治眼光就數一數二!
其實如果講政治,香港人同大陸人討論的話,絕對辯駁不到大陸人,因為佢地一個平民如果有一定的學識,有研究中國歷史同少少西方哲學就已經可以揮低香港人,我上過大陸結交甘多大陸fd,個個都可以講好愛國,但唔一定愛黨,佢地好理性分析共產黨的優缺點,只係盼望有能人解決到共產黨的缺點,而目前呢個寄予希望的人就係習近平,但佢地絕對唔會覺得癱瘓政府係最好的做法

引用:
原帖由 watercookies 於 2014-10-16 05:38 PM 發表

轉載一位70後曾留學外國的人士所寫,意見分析清楚有據,值得一讀

一向沒打算在公開的平台說太多,因為自問自己的分析跟大聲音不一樣,説了,只會自招麻煩。但作為一個土生土長的香港人,我心淌血。
...

可惜不懂道理的人,總是不聽
唯有希望佢地真正捱下咸豆,才知道今天的幸福不是必然....
努力!
真理必勝!

引用:
原帖由 hkpal 於 2014-10-16 11:21 PM 發表
https://www.facebook.com/siumingkayan/posts/838181416215404?fref=nf

大家好,我是人。我的種族叫「大部份」,所以我是「大部份人」。「大部份人」在世界各地生活,而我居於香港,我是香港的「大部份人」。「大 ...
大部份人啊.....
那些人以身為中國人為恥....
認為自己是大香港國高等人種
看不起我們這些身處香港的中國人....

所以早前....(唔記得有冇一年) 才會有年輕人被訪時講.....你食屎啦....你就中國人....我係香港人..

講得非常好。

講得非常好。

中肯! 好文  , 值得花時間睇晒.

引用:
原帖由 godblessme-6 於 2014-10-16 19:05 發表
哈哈 點解唔比香港人投票決定?

蘇格蘭都有公投喇

香港人係亞洲差唔多數一數二,

點會冇料?
香港只系中華人民共和國的一個市.而家,香港人係亞洲差唔多數一數二, ....亂

引用:
原帖由 davidX 於 2014-10-17 12:45 PM 發表 香港只系中華人民共和國的一個市.而家,香港人係亞洲差唔多數一數二, ....亂
都吳系既,香港仲有希望

引用:
原帖由 watercookies 於 2014-10-16 05:38 PM 發表

轉載一位70後曾留學外國的人士所寫,意見分析清楚有據,值得一讀

一向沒打算在公開的平台說太多,因為自問自己的分析跟大聲音不一樣,説了,只會自招麻煩。但作為一個土生土長的香港人,我心淌血。
...
真係好左,呢度既反佔中快D拍手叫好

可惜香港很多人(尤其是80、90後)被洗腦
中國係個極權國家
中國人都係蝗蟲
要靠香港
但佢哋又唔會返國內睇睇人哋已經幾先進
人民質素係點
只係見到嚟香港既新移民就認定所有中國人都係低質素
香港大學生自大又短視
以前自豪既英文
以家都俾國內大學生超越
以為佔中會改變中央決定
低能白痴成為國內大學生既笑柄都唔知

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2014-10-17 12:59 PM 發表
可惜香港很多人(尤其是80、90後)被洗腦
中國係個極權國家
中國人都係蝗蟲
要靠香港
但佢哋又唔會返國內睇睇人哋已經幾先進
人民質素係點
只係見到嚟香港既新移民就認定所有中國人都係低質素 ...
七頭!大陸甘能好,執包袱返大陸住

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]