• 瀏覽: 9,692
  • 回覆: 104
先說明我,我是大專生,我不想引起任何罵戰。我想說是請不要怪責學生。佔中事件本身認為兩邊都爭唔落。但當面臨一定要選擇陣形。我會傾向佔中一派。

我並非鼓勵佔中。我從來不認為佔中是好的方法。但遺憾,這卻是唯一的辨法。

當「佔中」被提出的時候。我「當場嚇一跳 原來得淡笑」。
其一,因為我認為這種行為不可能有足夠的人數支持。最後搞唔成只會淪為笑柄
其二,這種如同割自己手去要脅他人的方法本身就已經是一個笑柄。
其三我不認為這種方法會得到期望中的效果。就算成功,何出的代價亦極奇沉重。

但,這偏偏又卻是唯一的方法。(以下只是我自己的猜測以及想法,並非代表去佔中罷課的學生們)
佔中三子的確是可恥,但我認為學生並不是受煽動天決心參加佔中的。導火線亦並非是普選。而是可恥的梁振英。
有目共睹,以往發生的衝港生子,國民教育,自駕遊,中港融合。東北發展。不是粱振英所推行的。就是他視而不見。這是司馬昭之心。同化香港。

大陸遊客還不夠多嗎?並非單單正在佔中的人們,這個問題的答案。每一個香港人的答案都是一樣的。然而,住在上水我可以告訴各位,上水已經淪陷了。而正當大陸人已經逼爆HK,民怨沸騰的時候。港鐵卻提出半價優惠給來港旅行。

港鐵票價年年加。優惠就用在內地旅客。我是不是可以理解我地要夾錢比大陸人黎香港。這一剎那,我也有佔中的衝沖。

或許你會說
「咁點解要希生成個香港既經濟同交通姐」
「犯緊法!」
但你有無想過,粱振英係從來都無理過民意
佢D政策一係假諮詢,一係就諮完唔公開。一係就明知多人反對都就實行。
而佔中呢D極端手法,都只係想話佢知,我地究竟有幾唔滿意你。

所以,你可以反對佔中,你可以咒罵佔中。但請不要咒罵學生。

佔中班廢人.好食懶做.吾做工.做路霸..

你睇晒我篇野先講

有本事去中南海!!

引用:
原帖由 yimwaiki 於 2014-9-30 08:20 PM 發表
先說明我,我是大專生,我不想引起任何罵戰。我想說是請不要怪責學生。佔中事件本身認為兩邊都爭唔落。但當面臨一定要選擇陣形。我會傾向佔中一派。

我並非鼓勵佔中。我從來不認為佔中是好的方法。但遺憾,這卻是 ...
當你畢業後只能賺6000一個月,你就要多謝你班廢青

沙士點樣經濟差30,40歲都記憶猶新,樓價跌,負資產幾多人燒炭死,廢青係唔會明白,因為那時牠們得幾歲

學生有示威自由,但冇權霸住條路,不滿梁振英請去圍佢屋企,唔好影響其他人。

引用:
原帖由 40cents 於 2014-9-30 08:23 PM 發表 學生食社會用社會不事生產學生最仆街
自大又自負

引用:
原帖由 廢青是畜牲 於 2014-9-30 08:26 PM 發表

當你畢業後只能賺6000一個月,你就要多謝你班廢青

沙士點樣經濟差30,40歲都記憶猶新,樓價跌,負資產幾多人燒炭死,廢青係唔會明白,因為那時牠們得幾歲
沙士 擺明董建華衰

隱瞞役情 政府係電視講役情唔會擴散   

小圈子選舉累香港人

d廢青,未見過六四,沙士,六七暴動,真系天真,知吾知社會穩定系幾重要

引用:
原帖由 hetzer 於 2014-9-30 08:30 PM 發表
d廢青,未見過六四,沙士,六七暴動,真系天真,知吾知社會穩定系幾重要

係你未見過沙士至真

比董生累死

引用:
原帖由 kokpklko 於 2014-9-30 08:29 PM 發表

沙士 擺明董建華衰

隱瞞役情 政府係電視講役情唔會擴散   

小圈子選舉累香港人
你賴啦,沙士証明香港經濟係幾咁脆弱,希望你老豆老母保得住份工喇

上海既人權  連生仔都限既  唔通你去?

香港自己有自己既優勢 需要既係人權 呀

大家唔好一味鬧人.

我理解樓主.

不過我唔認同長期霸佔馬路, 影響民生.

自由行已開始收緊, 無高峰期咁多人.

引用:
原帖由 廢青是畜牲 於 2014-9-30 08:33 PM 發表

你賴啦,沙士証明香港經濟係幾咁脆弱,希望你老豆老母保得住份工喇
你都ON9  我老豆老母都係我養GA 佢地退哂休好耐
唔通你仲食你老豆 老母

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]