• 瀏覽: 8,926
  • 回覆: 68
  • 追帖: 1
事到而今,我仍然係保持中立。公民抗命者精神固有可取之處,也有再作商榷的地方。
以下析論:

示威者的盲點及「先天不足」:

1.        對象錯誤。整件事的最終對象理應是中央,然現在卻錯誤對焦,焦點放在警察身上,顯然錯誤。特區政府是中央的棋子,而警察又是政府用作維持治安的棋子。部分人集中攻擊於棋子的棋子的身上,卻忽略了始作俑者。

2.        情報信息的錯配。真正的信息掌握在最高層的領導人手中,繼而不斷不放信
   息。即是中央領導人>>>人大===中聯辦>>>香港高層>>>各部門高層>>>   
   部門執行者====領導層>>>>>>>>>>>普通人
   可以想像,一般人手中的信息,是多重傳遞,原貌已不可能復見,過程中更                    
   加入諸多政治手段,抹黑,失實,誇大,恐嚇,情感煽動。

3.        部分示威者政治智慧貧乏。上述的錯誤信息,大多數人都沒有經過深思,抽
絲剝繭。小數人更是毫無理性,大放厥詞,陰謀論,煽動言論罷工言論亂說一通,明顯沒有深思熟慮。故在網上不時看見衝突,雙方各執一詞,面紅耳赤。

4.  心理上角度點解今次咁多人出黎?平時衰格賤格個D都出哂黎喎!)嘗試析論  
    這次的運動激起了人心中高尚的動機。每論是誰,都受政見,朋輩,家人,
    互聯網之影響,而這次運動的前提又是無比的正義,所以才會有十二萬人上     
    街。  不幸的是,每個人(包括我)都對自己的政治智慧充滿信心。其實,每
    人的成長背景,學識,性格,說服力,理解力,分析力皆不同。故此,經常   
    網上見人「口同鼻拗」,動輒罵人五毛,人貴自知,甚感婉惜。

北京的態度:

1.        解放軍應不會出動。除非
1.1香港政府主動申請解放軍出動
1.2發生大規模暴動,流血事件
1.3警隊士氣嚴重低落,意志殆盡(如果警察罷工,仲唔輪到解放軍出黎?
   大家想唔想見到對住既係解放軍唔係警察?)

2.        北京的立場。那些政治家的思想我不敢妄自推測,只按一般情理分析之:
2.1        穩固政權,防止分裂。這應是北京對香港最關鍵的態度,就是盡量將香港掌控於手中。
2.2        倘若香港成功普選,對北京有何利弊? 首先,將成功展現北京為大國之風度,一國兩制之完美實踐,對收回台灣亦有正面作用。反之,北京亦失去部分對香港的掌控。香港成為從中共成為第一處成功爭取民主的地方,成為先例。不利共產黨的一黨執政。

我對整件事的取態:

勢在則事成,勢不在則事不成。除非香港出現一個政治智慧高超,勢力
又雄厚的人,否則難以有大突破。現在勢在北京,不在香港。軍事上,經濟上,香港也拚不贏中國,論起面積,香港更只是一個市,可能在北京高官的眼中,現在香港正在為選一個市長而小打小鬧。成敗全在老習一念間,雖然我亦希望普選成功,但過剛則折的道理,大家是懂的,切記保持克制。

好啦,講完上面咁多廢話,大家都睇到煩。其實今次運動,我都有參與,都好尊重大家,都好開心見到尼種人文精神既出現。只係想講多句,政治係黑暗到我地想像唔到,如果自知冇政治智慧,就唔好過分投入,切記。
最後大家注意安全呀!無論係警察,市民都係尼場運動入面既棋子,警察睇既係法律,我地睇既係民主,法律同民主兩樣都好重要,大家追民主既同時記得守法!
兩邊都會有害群之馬,大家唔好比佢地影響到,總之互留情面,大家唔好令大家難做!

天佑香港

作者有見地,尤其是: "兩邊都會有害群之馬,大家唔好比佢地影響到,總之互留情面,大家唔好令大家難做!"

其實中央立場就係"唔親共可以, 不過唔可以同美國攪基, 要效忠中華", 但如果"生果金事件"係真, 泛民好多人都同美國有基情, 中央點敢信?

再想深一點, 會唔會泛民某些人唔想繼續同美國攪基, 但有"痛腳"唔攪唔得, 而迫住要上?!

中央唔擔心香港人真普選, 問題你們有沒有為中國想過呢,有沒有為中國解決以下問題呢?

1. 國家安全:
    a: 香港是國際都會, 基本上對政治,間諜,等等不設限,
    b: 應該知道佔中搞手幾乎都是美國支持, 而美國卻是苿莉花的搞手. 你沒有為美國賣命, 唔代表搞手沒有2
2.  基本法
    a:基本法是中共接管香港的憲法證明, 泛民其實只要否決, 政改是不能進行第三步, 最多原地踏步, 但泛民  想要的是全世界都沒有"真普選" 目的就是挑戰基本法. 這很難理解嗎?

b: 基本法如果失效, 如果泛民成為特首, 要公投獨立誓在必行. 到時候你是否很高興話自己是香港人, 而不是中國人.

縱觀世界形勢, 中國人四面楚歌, 如果中共能讓你佔中就可以改變, 那以後,台灣,新疆等地就完了, 所以"勢在則事成,勢不在則事不成" 根本不可能發生.

我不知道你當不當中國人, 你可以唔接受政改, 大不了原地踏步, 為何要挑戰基本法而令香港受苦呢?而讓中國人回到受苦的時代呢?

而家起碼要玩幾個禮拜,等沉默個批知道邊個阻住香港人搵食

引用:
原帖由 求智若渴 於 2014-9-30 04:50 PM 發表
中央唔擔心香港人真普選, 問題你們有沒有為中國想過呢,有沒有為中國解決以下問題呢?

1. 國家安全:
    a: 香港是國際都會, 基本上對政治,間諜,等等不設限,
    b: 應該知道佔中搞手幾乎都是美國支持, 而美國卻 ...
部分所謂泛民根本唔係爭取基本法講明有嘅普選, 而係想在"主權"一詞加上"宗"字, 任何主權國都無法接受有自治權地區玩將sovereignty變成suzerainty, 但泛民某些人想咁玩, 呢一樣已經無法調和, 而家中央判斷係呢班人同美國攪基, 希望說服佢地唔同美國攪基普選一定有份, 但泛民諸君不單無嘗試釋除中央疑慮, 更加講明"繼續同美國攪基係自由, 你一定要接受, 否則就係假普選"

中央可能過度擔憂, 但泛民似乎太無賴

引用:
原帖由 何偉濤 於 2014-9-30 04:52 PM 發表

問題係中央判斷係呢班人同美國攪基, 希望說服佢地唔同美國攪基普選一定有份, 但泛民諸君不單無嘗試釋除中央疑慮, 更加講明"同美國攪基係自由, 你一定要接受, 否則就係假普選"

中央可能過度擔憂, 但泛民似乎太 ...
泛民根本無法釋除中央疑慮, 因為事實如此, 不如直接承認好過.

這個是國與國之爭, 要看中國在那方面讓美國受傷, 例如今天中國發佈" 人民幣與歐元直接兌換",  我覺得中國在某方面會讓利於美國, 佔中才會停止, 狼有食物才會退走的. 可能在中東及支持俄羅斯方面讓利, 之前習近平剛宣佈無論發生咩事, 都支持俄羅斯. 消息一出, 就提早佔中,

引用:
原帖由 求智若渴 於 2014-9-30 05:02 PM 發表

泛民根本無法釋除中央疑慮, 因為事實如此, 不如直接承認好過.

這個是國與國之爭, 要看中國在那方面讓美國受傷, 例如今天中國發佈" 人民幣與歐元直接兌換",  我覺得中國在某方面會讓利於美國, 佔中才會停止,  ...
香港平民百姓捲入中美之間政治決戰, 係非常無奈, 但作為所謂"國際都會", 政治永遠都晌身邊

引用:
原帖由 何偉濤 於 2014-9-30 05:09 PM 發表

香港平民百姓捲入中美之間政治決戰, 係非常無奈, 但作為所謂"國際都會", 政治永遠都晌身邊
嗯! 天佑香港,

引用:
原帖由 求智若渴 於 2014-9-30 05:10 PM 發表

嗯! 天佑香港,
最無奈係一班熱血學生, 可能做緊棋子畀人老點都唔知道, 將來知道今日做咗棋子後悔, 好似當年嘅紅衛兵一樣

引用:
原帖由 何偉濤 於 2014-9-30 05:14 PM 發表

最無奈係一班熱血學生, 可能做緊棋子畀人老點都唔知道, 將來知道今日做咗棋子後悔, 好似當年嘅紅衛兵一樣
人通常都不會為自己的行為後悔, 只會為自己的行為找籍口, 真正能反省的人,除非他能將知識轉變為智慧.

引用:
原帖由 何偉濤 於 2014-9-30 04:36 PM 發表
其實中央立場就係"唔親共可以, 不過唔可以同美國攪基, 要效忠中華", 但如果"生果金事件"係真, 泛民好多人都同美國有基情, 中央點敢信?

再想深一點, 會唔會泛民某些人唔想繼續同美國攪基, 但有"痛腳"唔攪唔得, 而迫 ...
所以我又嚴重懷疑中央刻意縱容教主幫攪局......

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2014-9-30 05:46 PM 發表

所以我又嚴重懷疑中央刻意縱容教主幫攪局......
問題係教主吹噓緊近乎港獨嘅綱領 (全民制憲), 佢同黃騙劇搶到主導, 佔中全面暴力化

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]