• 瀏覽: 27,552
  • 回覆: 241
  • 追帖: 1
希望出動軍隊鎮壓,沒人當佢的係民主英雄,係笑佢的傻仔。

我反而擔憂駐港部隊中層軍官會否有人為"立功"或心理素質唔過關而無視軍令突然開火, 另外真係有示威者頭腦發熱去沖擊駐港部隊 ...

引用:
原帖由 a_drew 於 2014-9-30 12:35 AM 發表

再爆過66暴亂出來D人就收皮, 警察就出師有命....
再睇下會否有人晌通訊軟件平台上煽動攻擊中資企業 (中銀, 移動等) 同本地土豪企業 (長江中心), 如果有人真的瘋狂到咁做, 就係警方行動嘅好時機

示威者1日唔殺人放火, 1日老解唔會入黎, 1日政府未宣獨立  CY比你入, 成哥都唔比, 邊個資產響香港最多?

今日既國際局勢同89已經唔同哂, 美國唔可以無左中國, 中國都唔可以無左西方, 老解入香港, 恆指唔知唔見幾多, 損失邊個大絕對要計過先知

仲有今日共黨內容爭鬥相當劇烈,同鄧伯伯時代1言堂唔同, 習總絕唔希望有咩後手比人講, 出老解可能性好低

今次和六四的最大不同是我們佔領的是香港地方,阻礙及要脅的是香港人及香港政府
只要警察再不使用武力
大不了是特首及司長府下台,又不是佢下台
(也不見得要為特首選舉讓步太多)
中共還贏得遵守特區自治的名聲

當然前提是示威者不再有進一步武力沖擊的事態而令警察控制不了場面發生啦

引用:
原帖由 melody3868 於 2014-9-30 08:18 AM 發表
今次和六四的最大不同是我們佔領的是香港地方,阻礙及要脅的是香港人及香港政府
只要警察再不使用武力
大不了是特首及司長府下台,又不是佢下台
(也不見得要為特首選舉讓步太多)
中共還贏得遵守特區自治的名聲
...
最後一點好難講, 而家無人知道有冇人敢去煽動示威者攻擊內地旅客 ... 如果真係發生內地客無端被襲擊, 到時內地群情兇湧就難講

引用:
原帖由 IMAX3 於 2014-9-30 07:54 AM 發表
示威者1日唔殺人放火, 1日老解唔會入黎, 1日政府未宣獨立  CY比你入, 成哥都唔比, 邊個資產響香港最多?

今日既國際局勢同89已經唔同哂, 美國唔可以無左中國, 中國都唔可以無左西方, 老解入香港, 恆指唔知唔見幾多 ...
如果佔中下一步就係攻擊在港中資機構同本地土豪企業總部, 如何? 佔中支持者唔少人在政治上極右, 但經濟上極左

引用:
原帖由 何偉濤 於 2014-9-30 08:22 AM 發表

如果佔中下一步就係攻擊在港中資機構同本地土豪企業總部, 如何? 佔中支持者唔少人在政治上極右, 但經濟上極左
攻擊完再裝修,少少錢濕濕碎。

引用:
原帖由 何偉濤 於 2014-9-30 08:21 AM 發表

最後一點好難講, 而家無人知道有冇人敢去煽動示威者攻擊內地旅客 ... 如果真係發生內地客無端被襲擊, 到時內地群情兇湧就難講
如果咁做那香港人一定會幫手捉人的,事件搞不大出無需要出老解

引用:
原帖由 何偉濤 於 2014-9-30 08:21 AM 發表

攻擊內地人羊群就理虧,捉唔到人警察可以慢慢查~

引用:
原帖由 何偉濤 於 2014-9-30 08:22 AM 發表

最後那兩句我同意

不過攻擊中資機構班友點會夠膽

點解香港人要咁自大?中共點解要出動解放軍去同你班香港人解決問題?香港而家是自己折騰自己,又不是外國入侵或者真革命,中共何苦去搞臭自己。搞多幾日,到時自然會有受影響的香港人去鬥示威果班人。

拖到天荒地老,中央實質損失有限,香港有上海都有,香港地少發展有限,做返漁港仲得~

引用:
原帖由 littlejilljack2 於 2014-9-30 01:13 AM 發表

我曾與駐港解放軍有接觸,他們多數都質數很高。但香港人害怕的不是解放軍,害怕的是背後操控軍隊的人,共產黨到現在都相信槍桿子出政權,中國內地維穩為政府最高目標,但往往忽略人權,國家安全要緊,但就可以把個 ...
陰謀論的話,ISIS有可能是中央背後間接支持為打亂美國在亞太的部署

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]